Toto byste měli číst: Zásadní komentář New York Times k Ukrajině. Jsou prý jen dvě možnosti. A pokud jde o členství v NATO...

01.09.2014 10:02

Spisovatel a publicista Ben Judah ve svém včerejším komentáři publikovaném v americkém deníku The New York Times vyjadřuje přesvědčení, že nastal čas vyzbrojit Ukrajinu na válku proti Rusku. I s rizikem toho, že se ve válce ocitne celá Evropa.

 Toto byste měli číst: Zásadní komentář New York Times k Ukrajině. Jsou prý jen dvě možnosti. A pokud jde o členství v NATO...
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

„Ukrajina a Rusko jsou nyní ve válce. Západ nemá mnoho možností, jak celou záležitost vyřešit. V podstatě jsou jen dvě varianty řešení. Obě dvě jsou velice riskantní. Buď Ukrajinu vyzbrojíme, nebo ji přinutíme, aby se vzdala Rusku. Vladimir Putin poté bude moci připojit k Rusku jakékoli další ukrajinské regiony. Je opravdu těžké si mezi těmito dvěma možnostmi vybrat. A je třeba rovněž brát v potaz, že Putin neuvažuje racionálně. Každý racionální vůdce by se totiž pod tíhou sankcí zamyslel, jestli má tohle všechno smysl. Ruská ekonomika se přitom pomalu dostává do spirály inflace a recese, což může zcela vážně narušit jeho dosavadní vysokou podporu ze strany ruských obyvatel," konstatuje Judah.

„Je přitom jasné, že Ukrajina tuto válku nemůže vyhrát. Putin zcela jasně řekl, že pokud se pokusí ukrajinská armáda osvobodit Doněck a Luhansk, ruská armáda se proti ní postaví. Ukrajinská armáda nemá v přímém střetu s dobře vycvičenou ruskou armádu žádnou šanci na úspěch. Západ by se měl tedy v důsledku těchto okolností k Ukrajině začít chovat čestně. Sice stále tvrdíme, že Ukrajina patří k nám, ale nechceme jí přitom poskytnout prostředky na vedení války," míní Judah. 

Anketa

Které mocnosti se nejvíc bojíte ?

9%
77%
0%
3%
hlasovalo: 26761 lidí

„Celá země je mezitím totálně devastována. Ekonomika je v troskách, armáda je na hadry a Ukrajinci se pod roušku romantického nacionalismu připravují na partyzánskou válku. A obyčejní lidé dál denně umírají. V neposlední řadě se původně krásné revoluční sny o svobodě utápějí v šovinistické válečně hysterii. Pokud bude váhání Západu pokračovat i v dalších měsícícíh, ukrajinská armáda ztratí svoji bojeschopnost. Stejně tak ztratí pevnou půdu pod nohama proevropští ukrajinští liberálové. V zemi defitivině převezmou otěže moci nacionalističtí extremisté a z Ukrajiny se stane neutěšené bojiště, taková evropská Sýrie či Bosna ve větším měřítku, chcete-li," varuje Judah. 

„Takový scénář nemůžeme dopustit. Pokud opravdu chceme, aby byla Ukrajina jednou součástí Evropské unie a NATO, musíme jí nyní poslat vojenskou pomoc. Zároveň musíme být připraveni na to, že to může znamenat otevřenou válku Západu s Ruskem. Stejně jako v nejsložitějších momentech studené války, i dnes však musí být naším hlavním cílem podpora demokracie ve východní Evropě. Je tedy naprosto logické, že musíme na Ukrajinu vyslat poradce a dodat jí veškeré vojenské vybavení, které bude potřebovat," nabádá Judah západoevropské politiky k jasné akci. 

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Není sporu o tom, že takový krok bude riskantní. Rusko se vrhne na Ukrajinu celou svou silou. Pokud ovšem nejsme připraveni riskovat, musíme Ukrajinu přinutit se Rusku vzdát na milost a nemilost. Musíme dále přesvědčit Ukrajinu, že když bude následovat osud Gruzie před šesti lety, i přesto má tato země svoji budoucnost. Při této variantě ušetříme mnoho lidských životů, ale Západ zároveň utrpí drtivou porážku a ztratí svoji tvář. Zároveň se budeme muset připravit na situaci, že Rusko může kdykoliv v budoucnu udělat to samé," upozorňuje Judah na značná rizika mírové varianty. 

„V neposlední řadě se budeme muset připravit na to, že triumfující Rusko změní stávající světový pořádek, který byl nastolen po jeho porážce ve studené válce. Spojené státy definitivně přijdou o své výsadní postavení a větší vliv na světové dění naopak získají nevypočítatelné státy typu Číny a Íránu. To však bude pro Rusko stále málo. Ono chce defitivně oslabit NATO a projevy slabosti při ukrajinském konfliktu ho povzbudí k další agresi. Dalším jeho cílem se stane Pobaltí. V případě rozpuštění NATO nejpíš vznikné mocenské spojení mezi Pobaltím a Polskem," nastínil Judah možný scénář po hypotetickém rozpadu NATO. 

„Není jisté, jaký bude budoucí vývoj. Je však zřejmé, že bychom měli Ukrajincům konečně nalít čistého vína. Pokud nemáme žaludek na to, abychom je podpořili v boji, měli bychom pochopit, že společně s Ukrajinou prohrává NATO, ideje evropské liberální demokracie a končí tím také vedoucí postavení Spojených států ve světě. Všechno toto bychom bezpochyby měli zvažovat ve chvíli, kdy se rozhodujeme mezi dvěma možnostmi, jak řešit současný rusko-ukrajinský konflikt," opakuje Judah na závěr komentáře své teze. 

Britský deník Daily Telegraph publikoval v souvislosti s vyzbrojením ukrajinské armády Západem informace o tom, že Ukrajina již požádala o vojenskou pomoc. Zatím se však údajně nejedná o samotné zbraně, ale o vojenské vybavení, včetně komunikačního zařízení. Ukrajinská armáda chce mít rovněž podle tohoto zdroje britského deníku přístup k satelitním snímkům NATO a USA mapující pozice ruských vojsk. Stejný zdroj také Daily Telegraph prozradil, že i přes vyjádření ukrajinského premiéra Jaceňuka o snaze Ukrajiny vstoupit do NATO je takový krok prozatím velmi nepravděpodobný. Aliance prý respektuje snahu Ukrajiny stát se členem jejích struktur, ale nehodlá tento proces nijak urychlovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…