„Třiďme odpad a ne lidi.“ „Odmítněme vetřeleckou invazi.“ V Táboře se potkaly dvě demonstrace a těžkooděnci měli práci

12.03.2016 19:45

REPORTÁŽ S transparenty v ruce vyrazili dnes do táborských ulic účastníci pochodu proti xenofobii. Na náměstí T. G. Masaryka se střetli s demonstranty proti migraci, za okamžité vystoupení z Evropské unie a za svrchovaný český stát. Střet se obešel bez fyzických útoků, ozývaly se pouze hlasité výkřiky.

„Třiďme odpad a ne lidi.“ „Odmítněme vetřeleckou invazi.“ V Táboře se potkaly dvě demonstrace a těžkooděnci měli práci
Foto: David Hora
Popisek: Lidé v Táboře podpořili přijímání uprchlíků

„Třiďme odpad a ne lidi“, „Žij a nech žít“, „I my jsme utíkali“. Takové transparenty nesli v rukou účastníci pochodu proti xenofobii. Svolali ho táborští aktivisté ve spolupráci s iniciativou Zleva proti xenofobii. Průvod vyšel z Husova náměstí a procházel náměstím T. G. Masaryka, kde právě v ten okamžik probíhala akce Tábor lidu v Táboře, kterou pořádala místní organizace Národní demokracie v Táboře společně s Generací identity. Obě skupinky od sebe drželi na dostatečnou vzdálenost těžkooděnci.

„Nedej náckům žádnou šanci“, „Třiďme odpad a ne lidi“ – takové a další výkřiky se ozývaly ze strany účastníků pochodu proti xenofobii, kterého se zúčastnily i děti. Výměna názorů obou táborů nakonec vyústila hlavně ve vulgární výkřiky a nadávky. Přesto policie oba tábory od sebe dokázala udržet.

„Účast hodnotíme spíše v desítkách osob nežli ve stovkách. Policisté doprovázeli průvod, který šel z Husova náměstí směrem na Parkány. Na chvilku si obě skupiny na náměstí T. G. Masaryka vyměňovaly nahlas své názory, nicméně bez nějakého narušení veřejného pořádku,“ řekl policejní tiskový mluvčí Jiří Matzner.

Odmítněte vetřeleckou invazi! Žij a nech žít!

„Přijďte na táborské Náměstí T. G. Masaryka podpořit správnou věc! Odmítněte spolu s námi probíhající vetřeleckou invazi, vyjádřete svou vůli vystoupit z tyranské Evropské unie a svou touhu znovu žít ve skutečně svobodném a svrchovaném českém státě!“ Takovými slovy zvali na dnešní akci pořadatelé demonstrace proti migraci, za okamžité vystoupení z Evropské unie a za svrchovaný český stát. Kromě projevů a diskuse tady bylo možné podepsat petici požadující vypsání referenda o vystoupení naší země z Evropské unie.

Na rozdíl od účastníků druhé akce v jejich rukou transparenty téměř chyběly. Měli ale například vlajku s nápisem Za naši kulturu a bezpečnou zem.

„Nejsem, jak se dnes říká, xenofobní, ale nesouhlasím s tím, kolik migrantů do Evropy přichází. A také nesouhlasím s tím, abychom panáčkovali Bruselu a Evropské unii,“ rozčiloval se jeden z účastníků této demonstrace.

„Jsou to lidi jako my. V naší republice se podněcuje nenávist,“ vysvětloval pro ParlamentníListy.cz z druhé strany účastník pochodu proti xenofobii.

„Určité obavy z příchodu neznámých lidí jsou přirozené. Ovšem je potřeba na ně reagovat racionálně. Uvědomit si, že přicházejí lidé, kteří utíkají před hrůzami války, jež naštěstí mnozí z nás již nepamatují. Utíkají před naším společným nepřítelem, před extremisty z Islámského státu. Pochod pořádáme, abychom jim vyjádřili solidaritu a zabránili dokonání zkázy od českých spojenců Islámského státu, tedy od českých pravicových extremistů," uvedl svolavatel pochodu proti xenofobii Tomáš Křemen z organizace Mladí zelení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…