„Ty p*čo, co tady sedíš vedle toho čů*áka,“ pravil kvůli Vojtěchu Filipovi, sedícímu vedle, muž, o kterém se teď hodně mluví

29.07.2015 13:00

Nejnovější umělecký počin performera Milana Kohouta, kterým reaguje na facebookovou stránku „Islám v ČR nechceme“ a vymezuje se proti církvi, se sám dočkal reakce. Na Facebooku se tvoří komunita lidí, která naopak v České republice nechce Milana Kohouta. Po internetu se současně šíří záznam z roku 2013, kde Milan Kohout svérázně vystoupil na konferenci po boku předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.

„Ty p*čo, co tady sedíš vedle toho čů*áka,“ pravil kvůli Vojtěchu Filipovi, sedícímu vedle, muž, o kterém se teď hodně mluví
Foto: Archiv M. Kohouta
Popisek: Milan Kohout

Kohout založil na konci června na sociální síti Facebook stránku „Křesťanství v ČR nechceme“ jako uměleckou reakci na stránku budějovického entomologa a velkého kritika islámu Martina Konvičky „Islám v ČR nechceme“. Zároveň s tím podal na Krajském státním zastupitelství v Plzni trestní oznámení na církve, které dle něj páchají trestný čin tím, že šíří teze uvedené v bibli. „Bible mimo jiné vybízí k fanatickému pronásledování jinak smýšlejících lidí, k zabíjení lidí pracujících v neděli nebo k vraždění všech, kteří nenásledují víru v jediného boha Hospodina a chtějí věřit v jiné bohy, nebo k vraždění za manželskou nevěru,“ uvádí Kohout ve svém oznámení.

Proti umělcovu počinu se již na Facebooku vymezila skupina s názvem „Kohouta v ČR nechceme“ čítající 275 uživatelů uvedené sociální sítě. Nutno podotknout, že je to více, než má stránka založená Milanem Kohoutem. S tou sympatizuje „pouhých“ 217 uživatelů Facebooku.

Idiocie urážející zdravý rozum

Negativní postoj k církvi zastává Milan Kohout delší dobu a projevoval ho například v době schvalování církevních restitucí. To dokládá rozhovor, který v roce 2013 poskytl Haló novinám, či jeho účast na konferenci „Demokracie versus Totalita v 21. století“, na které si sedl vedle šéfa českých komunistů Vojtěcha Filipa a jejíž záznam v posledních dnech koluje po internetu.

Rozhovor, který Kohout poskytl Haló novinám, se odehrál v době, kdy Nečasova vláda již protlačila církevní restituce. Ty mu tehdy vadily natolik, že se zapojil do aktivit skupiny kolem Lenky Procházkové a Václava Dvořáka, která tehdy byla lídrem protirestitučního křídla.

Kohout sám měl zásadní výhrady k samotné víře, k čemuž jej prý přivedly zkušenosti ze života v USA. „Tam panuje v převážné části země téměř středověký náboženský diktát mysli. Byl to pro mě úplný šok! Já bral text Bible jako metafory pro hlubší filozofickou diskusi a najednou jsem potkával davy lidí, kteří brali věty v Bibli naprosto doslovně a věřili v chození po vodě, neposkvrněná početí, boží syny a jejich tryskové odlétání do nebes a podobné idiocie urážející zdravý rozum,“ žasl Kohout. Rychle mu prý došlo, že jestliže takovíto lidé ovládají nejmodernější zbraně, není vůbec vyloučeno, že se jednou celá zeměkoule navzájem vyvraždí.

„Jen se podívejte, co příšerných tragédií a válek vyvolala a stále dále vyvolávají náboženství! Bush v jednom projevu prohlásil, že mu k útoku na Irák zavelela Bible,“ vyprávěl zděšeně. Později prý zjistil, že úplně stejně to chodí ve všech náboženstvích. Všechny náboženské instituce jsou dle něj jen parazity na společnosti, a proto se mu prý skutečně zvedl žaludek, když zjistil, že se v České republice chtějí tyto „kriminální organizace“ zmocnit obrovských majetků, které jim přitom ani nikdy nepatřily.

Katolická církev navíc podle něj nejen krade, ale i masově vraždí. A to včetně slavného papeže Jana Pavla II., kterého jeho souvěrci chtějí prohlašovat za svatého. „Jezdil po Africe a v době, kdy se jako požár šířila infekce HIV, naprosto vědomě poroučel milionům katolických, náboženstvím oblblých, oveček, že nesmějí používat kondomy. Tím on osobně způsobil smrt statisíců, možná i milionů lidí,“ připomíná. A dodává, že pokud chceme označovat za masového vraha Stalina kvůli hladomoru na Ukrajině, musíme k němu přiřadit i tohoto církevního funkcionáře. „Jestli nějaká organizace prohlásí masového vraha za váženého člena své organizace, je logické a legitimní považovat i tuto organizaci za zločinnou,“ dodal Kohout v roce 2013.

Ty píčo, co tady sedíš vedle toho čůráka

Tolerantní postoj ke komunistům, kteří ho kvůli jeho „politické a kulturní“ činnosti v roce 1986 vyhostili z Československa projevil Kohout rovněž v roce 2013 na konferenci Hnutí za přímou demokracii na půdě budějovické univerzity, které se zúčastnil i šéf komunistů Vojtěch Filip. „Říkal jsem si, že je to nádherná situace. Já, člověk vyhoštěný komunistickou vládou sedím hned vedle pana Filipa. Měli bychom být jako oheň a voda. Nedávno mě ještě před svou smrtí navštívil v Bostonu Magor, a jako kdybych slyšel jeho slova: Ty píčo, co tady sedíš vedle toho čůráka. Já se omlouvám, ale takhle mluví Magor,“ pronesl pobavený Kohout, sedící vedle šéfa KSČM, s odkazem na disidentskou legendu Ivana Magora Jirouse.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…