„Ty starý lidi bojovali za vlast!“ Naštvaný plukovník Vodička v ČT u Wollnera

12.03.2019 9:02

Na Český svaz bojovníků za svobodu se zaměřil pořad Marka Wollnera Reportéři ČT. Spolek, který by měl připomínat hrdiny českého odboje druhé světové války, má bohužel v poslední době problémy se skandály svého šéfa Jaroslava Vodičky.

„Ty starý lidi bojovali za vlast!“ Naštvaný plukovník Vodička v ČT u Wollnera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Vodička

Jak pořad uvádí, vloni například svaz udělil pamětní medaili Za vlast a za svobodu komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který v lednu 1989 mlátil demonstranty během Palachova týdne. Chvilku to vypadalo, že kvůli tomu Vodičkův spolek nedostane státní dotaci na svůj provoz. Nakonec ale stejně jako každý rok vyinkasoval 6 milionů. Zasáhli totiž komunisté, kteří tím podmínili svoji podporu státnímu rozpočtu. Vodička nynější žádost o rozhovor nejprve odmítl. „Nemůžu, nemůžu,“ odmítl Vodička a sdělil, že situace ve svazu je podle něj normální. 

Anketa

Vážíte si Madeleine Albrightové?

5%
95%
hlasovalo: 24341 lidí

„To, co předvádí pan předseda a jeho kamarádi v předsednictvu, zdůrazňuju, tak to je prostě něco neuvěřitelnýho,“ zmiňuje však na kameru bývalý člen Českého svazu bojovníků za svobodu z Brandýsa nad Labem Jaroslav Selner. Ten donedávna vedl místní organizaci svazu.

Vodička v minulém roce také v Česku přivítal spolek Nočních vlků, který otevřeně vyjadřuje podporu Josifu Stalinovi, uvádí Česká televize. „V tom svazu je opravdu hodně lidí, kteří jsou spojeni s minulým režimem, kteří se angažovali v různých funkcích, ať už to byla komunistická strana, Veřejná bezpečnost nebo Státní bezpečnost, případně jsou propojeni s různými organizacemi, které jsou navázané na Komunistickou stranu Čech a Moravy. A tomu odpovídala taky jejich rétorika,“ zmiňuje historik Petr Blažek. 

Vodička se však v této souvislosti brání. „Ukažte mi, kdo v tomhle státě není spjatej s komunistickou minulostí. Plno lidí není, ale plno je. A myslíte si, že ty starý lidi, kterým tohleto vyčítáte, který bojovali za naši vlast, bojovali za to, aby my jsme tady mohli žít, vy, já, tady pan kameraman, redaktor, já nevím kdo všecko, tady mohli žít, tak těm to vyčítáte, že byli komunistama? Nebo nebyli?“ rozlítil se Vodička, který sám byl v komunistické straně a podle dokumentů měl donášet i Veřejné bezpečnosti. 

Video najdete ZDE.

„Některé výroky pana Vodičky nám vadí, to vyznamenávání zasloužilých bijců nám taky vadí,“ sdělil k osobě Jaroslava Vodičky předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). 

Vedení svazu již také není zvané na některé pietní akce. Jaroslav Vodička tak nepromluví například v Terezíně nebo v Lidicích. Zatímco pořadatelé pietních akcí se od Jaroslava Vodičky distancují, na Hradě má stále dveře otevřené. V neděli se účastnil oslav 6 let prezidenta Miloše Zemana ve funkci. Se svazem bojovníků odmítají spolupracovat i některá města. Praha jim například nepronajala prostory ve Staroměstské radnici. Plzeň nebo Jihlava jim odmítla udělit každoroční dotace. „Podívejte se, je to věc zastupitelstev, to já nemůžu říct. Já nevidím do hlav zastupitelům,“ sdělil k tomu Vodička. 

„Vzhledem k tomu vlastně, kolik těch různých takových jako až tragikomických figurek se objevilo v souvislosti s tím svazem, že je otázka prostě, zda je vůbec ještě ten svaz a jeho vedení nějak reformovatelné,“ dodal pak k tomu Blažek. Vodička sám rezignovat nehodlá. Pořad připomněl také to, jak se do vedení lidické organizace dostala Jana Bobošíková, kvůli níž pak odešly lidické ženy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

8:02 „Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

Aliance pro rodinu odhalila plánované změny ve školství. Mluví do nich jak Prague Pride, tak i inici…