„Ty vaše zakázky cinkaly jak stromeček...“ Havlíček připomněl Kupkovi vládu ODS. U Moravce bylo veselo

14.11.2021 14:19 | Zprávy

„Bez spojení není velení,“ řekl Václav Moravec a pozval si do „jedinečného prostoru pro diskusi“ dvojici Karel Havlíček, Martin Kupka – tedy současného a vyhlédnutého ministra dopravy. Na dopravu nakonec zbylo posledních pět minut a místo diskuse o jakémkliv spojení vše skončilo u překřikování nad jednou zakázkou Českých drah.

„Ty vaše zakázky cinkaly jak stromeček...“ Havlíček připomněl Kupkovi vládu ODS. U Moravce bylo veselo
Foto: Screen ČT24
Popisek: Alena Schillerová u Václava Moravce v Otázkách

„Epidemie znovu nabírá na síle,“ spustil moderátor s dramatickým výrazem.

Hned poté Moravec navzdory pochybnostem ministra Karla Havlíčka trval na tom, že denně umírá 50 lidí.

Martin Kupka po udělení slova vyzýval, aby se společnost „semkla“ a postupovala společně. Moravec se ale rozčílil i na něj, co to prý mluví o semknutí společnosti, když realita je taková, že „ti odpovědní, kteří se nechali naočkovat, doplácejí na ty, kteří očkovaní nejsou, protože nákaza už stoupá i mezi naočkovanými“.

„Posílit tlak na očkování, vyvracení nesmyslů,“ představil řešení nové vlády Kupka.

Pro příklad uvedl argumentaci těm, kteří odmítají očkování, protože si nechtějí píchat žádné svinstvo. Když se nakazí a skončí na JIP, tak budou muset v kapačkách přijmout mnohem více mnohem horšího svinstva a z hlediska svého přesvědčení dostanou zabrat mnohem více než jednou injekcí.

Havlíček připomněl, že ve skupinách přes 18 let už je naočkováno 70 procent. Všichni říkají, motivujte k očkování, ale nikdo neřekl, jak to udělat, a ono to není úplně jednoduché.

Lockdown podle Havlíčka není třeba, nedoporučuje jej ani poradní AntiCovid tým. Stejně tak nedoporučuje ani povinné očkování. A to ani v jednotlivých profesích; mohlo by to dojít k odchodu pracovníků z těchto profesí.

Moravec přeložil apokalyptickou vizi rostoucí epidemie a zeptal se Karla Havlíčka, jestli to myslí vážně. Ministr vysvětloval, že povinné testování ve firmách (které by muselo být i antigenní formou, kterou chce vláda naopak omezovat) by například snížilo tlak na očkování, což je hlavní záměr.

„Lidé se musí rozhodnout: Buď se nechám očkovat, nebo půjdu na PCR test, který ale platí jen tři dny a není to žádná extra motivace,“ představil Havlíček uvažování vlády.

„Nehodili jsme podnikatele přes palubu, vyplatili jsme přes 340 miliard, spoustu firem jsme zachránili,“ zdůraznil. Opozice po převzetí vlády podle něj bude nucena dělat to nadále.

„My budeme hledat, jak jim pomoci, protože to nebude jednoduchá věc,“ ujišťoval Kupka. Vláda bude chtít nastavit hlavně „srozumitelnou komunikaci s veřejností“. Největší handicap, který zanechává končící vláda, je podle něj malá proočkovanost.

Moravec vytáhl další grafy a triumfoval, že „Česká republika je v poslední třetině Evropské unie“. „Znovu kladu tu otázku od budoucí vlády: Proč jste nezajistili větší proočkovanost?“ pohlédl přísně na Karla Havlíčka.

Podle něho značná část obyvatel má zkrátka k očkování odpor.

„A co mají dělat ti očkovaní, kteří jsou odpovědní,“ polemizoval Moravec. Zaštítil se rakouským kancléřem, který prý říká totéž.

Havlíček protestoval, že by se tím vytvořily dvě skupiny obyvatel, což by bylo i ústavně a legislativně problematické.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Zůstane ANO věrná i po zvolení?

Dost politiků ANO po zvolení do EP stranu opustilo. Jak si to vysvětlujete? A můžete zaručit, že vy se netrhnete, když budete zvolena? Protože vy ani nejste členka ANO. Ať se vám daří. Libor

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chceš byt 2kk v Praze? Táto, dej 800 tisíc Kč, babi, ty jenom 380. Investor poradil, bylo zle

16:04 Chceš byt 2kk v Praze? Táto, dej 800 tisíc Kč, babi, ty jenom 380. Investor poradil, bylo zle

Pořídit nový byt je kvůli přemrštěným cenám pro dnešní mladou generaci velký problém. S radou nyní p…