U Kliniky to vře: Policisté v akci, jeden zadržený aktivista, squatteři na střeše, hlášená bomba...

24.05.2016 18:40

Anonym dnes opět nahlásil bombu ve státní budově na pražském Žižkově, obsazené aktivisty ze sociálního centra Klinika. Někteří ani po výzvách policie objekt neopustili, takže je policisté zřejmě vyvedou. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Aktivisté už museli budovu opustit kvůli výhrůžce bombou v pátek, policie pak objekt předala majiteli, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

 U Kliniky to vře: Policisté v akci, jeden zadržený aktivista, squatteři na střeše, hlášená bomba...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Aktivisté se pak ale do budovy znovu dostali. Na místo dorazily podle zpravodajky ČTK desítky policistů včetně těžkooděnců a také hasiči. „Osoby, které byly uvnitř budovy a jichž se výhrůžka týká, byly opakovaně vyzvány, ať budovu opustí, a byl jim sdělen důvod opatření. Tedy že jsme obdrželi oznámení o uložení nástražného výbušného systému,“ oznámil Hulan.

Deset lidí odmítlo Kliniku opustit

Aktivisté, kteří z domu odešli, podle něj nebyli nijak perzekvováni. „Našly se ale osoby, které jsou stále uvnitř budovy a výzev policie odmítly uposlechnout. Proti nim musíme postupovat v souladu se zákonem. To znamená dostat ty lidi z budovy, která je označena jako místo, kde je uložen nástražný výbušný systém,“ řekl mluvčí policie. Šest lidí uvnitř budovy se připoutalo k vybavení domu a několik dalších odmítlo slézt ze střechy. Policisté a hasiči se je snaží dostat ven.

Podle informací televize DVTV.cz byly některé osoby umístěny do mobilní cely. Nepodařilo se však zjistit, kolik lidí to bylo a zda byli tito lidé z něčeho obviněni. Budovu Kliniky odmítlo opustit celkem deset osob, z toho čtyři lidé unikli na střechu. Stojí za zmínku, že televizní kamera zachytila zadržení toliko jediného člověka.

Před devátou hodinou večer dorazila k sociálnímu centru Klinika policejní zásahová jednotka. Zřejmě proto, aby objekt podruhé v několika dnech vyklidila. Jak dlouho zůstane prázdný?

Na situaci reagovala už i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. „Na Klinice to zase vře. Dobře, že se vyklízí nelegálně zabraný objekt. Špatně, že se zdá, že v Praze je to nejdůležitější věc k řešení,“ poznamenala k aktuální situaci Adamová.

Podle pyrotechniků nebylo nebezpečí tak velké, aby bylo nutné evakuovat i domy v okolí Kliniky. Policisté ale lidi v okolních domech upozornili, aby se raději nezdržovali u oken, a vyklidili prostranství kolem Kliniky. Za policejními páskami a v okolních ulicích se mezitím sešly desítky přihlížejících.

Anonym tvrdil, že je bomba načasovaná na 19:45

Při pátečním zásahu, když policisté všechny lidi z budovy vyvedli, objekt prohledali a bombu nenašli, předali dům ÚZSVM. Dnes budou podle Hulana postupovat stejně. „Bude to probíhat ve stejném duchu, protože nemáme podle zákona na výběr. Vždy, když se děje takové opatření, musíme předat objekt po jeho prohlédnutí oprávněnému majiteli,“ uvedl.

Okolnosti nahlášení bomby byly podle něj stejné jako v pátek. „Opět je časově určená, opět je anonymní a opět zaslaná e-mailem,“ řekl. Anonym tvrdil, že je bomba načasovaná na 19:45. Již po pátečním oznámení sdělil Hulan, že policie po autorovi výhrůžky pátrá kvůli šíření poplašné zprávy.

Centrum Klinika zahájilo činnost předloni, kdy prázdnou budovu někdejší polikliniky v Jeseniově ulici bez povolení obsadili aktivisté. Později dům získali od ÚZSVM k bezplatné výpůjčce a svépomocí ho opravili. V centru se mimo jiné pořádaly přednášky, promítání či koncerty, později i sbírka oblečení pro uprchlíky. Letos v únoru na Kliniku zaútočili maskovaní pachatelé v den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci.

Začátkem března Klinice vypršela smlouva, kterou majetkový úřad neprodloužil. Po pátečním vyklizení domu kvůli bombě ÚZSVM aktivistům oznámil, že opětovné vniknutí do budovy bude považovat za protiprávní a požádá o součinnost policii. Aktivisté sice hned poté veřejně prohlásili, že dům zase obsadili, ale ÚZSVM policii podle informací z víkendu o zásah nepožádal. Pražská radnice oznámila, že bude jednat o nákupu či výměně objektu a následné rekonstrukci domu se zachováním centra Klinika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…