„Účelový rozsudek?“ Zeman s Okamurou vypálili na Rychetského

17.02.2021 19:35

Předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura se dnes sešel s prezidentem Milošem Zemanem. S hlavou státu probral téma volebního systému a taktéž shrnutí, jak se celá věc řeší aktuálně ve Sněmovně, i samotný rozsudek Ústavního soudu. Ten má být podle jejich mínění účelový. Řeč se měla stočit též k objektivitě České televize.

„Účelový rozsudek?“ Zeman s Okamurou vypálili na Rychetského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Kdo by byl lepší předseda ČSSD?

12%
65%
hlasovalo: 11553 lidí
Zeman s Okamurou hovořili na téma rozsudku Ústavního soudu týkajícího se voleb. „Pan prezident i já jsme se shodli na tom, že ten rozsudek Ústavního soudu je účelový,“ zhodnotil Okamura. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský podle nich narušil volební kampaň po jejím startu.

„Podle mého názoru při pohledu na volební preference jednotlivých stran vydali takový rozsudek, který zásadně pomohl některým politickým stranám. V podstatě pomohl ČSSD, TOP 09, ODS a KDU-ČSL, které by se za dosavadních pravidel měly problém dostat do Sněmovny,“ myslí si Okamura.

Část volebního zákona zrušil Ústavní soud před dvěma týdny kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

S prezidentem diskutoval též na téma volebního systému, a jak se celá věc řeší ve Sněmovně. „Shodli jsme se na tom, že kdybychom se ve Sněmovně a v Senátu nedohodli, že hrozí, že by žádné volby nemusely být,“ varoval.

Jednotlivé partaje se během jednání o volebním systému podle Okamury shodují, že vyšší požadavek pro koalice pro vstup do Sněmovny by měl být zachován. Hovoří se podle něj o variantách 7 % a 9 % pro dvojkoalice, ale zaznět prý měla i varianta 9,5 a 14 procent.

Řešila se též Česká televize a její objektivita. „Pana prezidenta to velice zajímalo. Shodli jsme se, že je potřeba dbát, aby bylo zajištěno dodržování zákona, který káže objektivitu,“ shrnul dále.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …