Ukrajinci, nevěřte Západu a jeho politkům, odlétlo z Bratislavy

22.04.2015 12:45

Slovenský politolog Roman Michelko se rozhodl napsat obyvatelům Ukrajiny otevřený dopis, který server Hlavnésprávy.sk zveřejnil v plném znění. Varuje především před iluzemi, které ještě mohou obyvatelé Ukrajiny mít o západních politicích a o jejich zájmech, které na Ukrajině mají.

 Ukrajinci, nevěřte Západu a jeho politkům, odlétlo z Bratislavy
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

V úvodu připomíná, že něco podobného, co Ukrajinci prožívají nyní, zažívali před 25 lety i Slováci. „Po euforii z takzvané něžné či sametové revoluce jsme začínali čím dál tím víc chápat, že cíle a naděje, které jsme do ní vkládali, nebudou naplněné. Zdá se, že je údělem obyčejných lidí být stále znovu a znovu obelháván, přičemž na všech změnách nakonec profitují jen lidé bez zábran a skrupulí, s ostrými lokty, kteří dokážou vždy vše využít jen ve svůj prospěch. Před 25 lety jsme i my uvěřili, že jdeme na Západ, že nás tam chtějí a že s námi budou jednat jako rovný s rovným a že do pěti až deseti let bude naše životní úroveň stejná jako v Rakousku,“ píše Michelko.

Je absolutně nepřijatelné, když hlasuje tři dny mrtvý poslanec

Když začaly protesty proti režimu bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, bylo to chápáno jako pokus zbavit se zkorumpovaného a cynického politika. „Co nás však nemile překvapilo byly metody, kterými se revoluce prosazovala. Je v pořádku, že politik, pokud selže, odejde do opozice. Nebo pokud spáchal nějaké trestné činy, bude postaven před soud a bude se muset trestněprávně zodpovídat,“ píše dále slovenský politolog s tím, že je absolutně nepřijatelný nátlak na více poslanců, hlasování tři dny mrtvého poslance, vypalování jejich bytů nebo hlasování, kdy jeden poslanec hlasuje za více svých kolegů, někdy až za desítky nepřítomných poslanců. Tyto jevy označuje Michelko za černé skvrny na ukrajinské revoluci.

Tento špatný dojem je umocněný i tím, že revoluce na Majdanu dostala na politické výsluní extrémně odpudivé figurky, například lídry Pravého sektoru. „Ať už jde o předsedu Dmytro Jaroše, nebo o předáka hnutí Alexandra Muzyčka. S takovými lidmi a takovým způsobem se skutečně demokratický systém nebuduje,“ upozornil politolog.

Politici, kteří mají plná ústa západních hodnot, jsou jen zištní manipulátoři

Podotýká, že chce Ukrajince varovat před iluzemi, které mají o Západu, především pak před politiky, kteří mají plná ústa západních hodnot. „Ve skutečnosti jsou to jen zištní manipulátoři, jejichž hlavním a jediným cílem je prodat, nebo spíše rozdat celý váš národní majetek, který jste po desetiletí budovali, nadnárodním společnostem,“ uvedl politolog s tím, že tento apel se rozhodl napsat především proto, že dvě slovenské ikony budování kapitalismu Ivan Mikloš a Mikuláš Dzurinda se stali významnými poradci čelných ukrajinských politiků.

Mimo jiné pak uvádí, že to byl právě Dzurinda, kdo de facto vyvlastnil slovenské vlastníky největší slovenské rafinerie Slovnaft, aby její akcie vzápětí v podstatě daroval maďarské firmě MOL. Stejně prý skončila také největší hutní továrna na Slovensku VSŽ, která dávala práci desetitisícům lidí na východě Slovenska. „Nejprve se pokusil vyvolat cross default, aby ji potom pod nátlakem prodal za symbolickou cenu americké společnosti U. S. Steel. Dnes se jeho činy hodnotí jako ukázková ekonomická vlastizrada a je nejvyšší čas, abyste si také Vy, občané Ukrajiny, uvědomili, že západní politici, kteří se střídali na Majdanu jako figurky v orloji, k Vám nepřišli z jakýchsi nezištných důvodů a s idealistickým cílem pomoci budovat demokracii,“ varuje politolog.

Podle něj je celá plejáda politiků, kteří se předváděli na Majdanu, jen vyslanci sil, jejichž cílem je postupně ovládnout všechny strategické sektory ukrajinské ekonomiky. A také získat kontrolu nad nerostným bohatstvím Ukrajiny.

Celý text prohlášení je ve slovenštině ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …