Ukrajinský poslanec a analytik: Žádný mír není! Separatisté trvale ostřelují naši armádu. Přisouvají tanky a raketové a radarové systémy

21.05.2015 12:15

Přední ukrajinský vojenský analytik a poslanec parlamentu Dmitrij Tymčuk informuje o posledních událostech na bojištích východní Ukrajiny. Oficiálně sice panuje klid zbraní, ale přesto dochází k mnoha přesunům vojenské techniky, ostřelování a vojenským manévrům.

 Ukrajinský poslanec a analytik: Žádný mír není! Separatisté trvale ostřelují naši armádu. Přisouvají tanky a raketové a radarové systémy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve školní tělocvičně zabila střela šest dětí

V průběhu posledních 24 hodin došlo k prudkému nárůstu ostřelování ze strany separatistů na pozice protiteroristických jednotek (ATO) řízených Kyjevem v oblasti Donbasu. Separatisté se několikrát pokusili prorazit obranu ukrajinské armády. Ruské jednotky podporující separatisty používají tanky, obrněná vozidla a všechny typy lehkých i těžkých pěchotních zbraní. Vedle pozic jednotek ATO separatisté ostřelovali také oblasti, kde se nacházejí civilisté.

Situace se v posledních hodinách vyostřuje poblíž Artěmivsku, zejména v okolí vesnic Šyroka Balka, Luhanske, Zolote a Svitlodarsk. Neméně vážná je situace mezi vesnicemi Popasna a Orichove. Pozice ukrajinských vojáků jsou nepřetržitě ostřelovány masivní minometnou a dělostřeleckou palbou po celé délce oblasti. Během dlouhé přestřelky se členové ATO málem dostali do obklíčení. Podařilo se jim ale vše odhalit a podobné pokusy separatistických bojůvek zastavit.

Vedle ostřelování pozic ukrajinské armády dochází také k přesunu jednotek a vojenského vybavení na straně nepřítele. V posledních hodinách byly zaznamenány dva konvoje. V prvém případě šlo asi o 11 až 12 nákladních vozidel, která se pohybovala přes Luhansk a Krasnodon. O něco později se do pohybu dala další kolona, tentokrát tvořená asi 20 nákladnými vozidly, včetně třech autobusů vezoucích ozbrojené bojovníky. Další dodávky vojenské techniky, zbraní a munice pro povstalce pokračuje prostřednictvím železničních stanic Krasnodon a Ilovajsk, kde v loňském roce proběhla jedna z nejvážnějších bitev.

V oblasti Jenakijeve a Horlivka byla zpozorována dodávka zahrnující raketové systémy TOR-M1 a radarové systémy. Přemístění systémů protivzdušné obrany bylo provedeno bez jakéhokoli maskování a fakticky zcela otevřeně. K podobnému přesunu došlo na dálnici mezi Starobeševe a Telmanove, kde separatisté přemísťovali čtrnáct bojových obrněných vozidel. Skupina ruských a separatistických sil v blízkosti křižovatky Jasynuvata byla zase posílena dvěma tanky T-72 a dalšími lehkými i těžkým zbraněmi. To vše v posledních 24 hodinách. Značná aktivita motorových vozidel byla pozorována také v Doněcku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…