„Ukřižování“ Miloše Zemana od novináře Respektu: Táhne nás na východ, kolem něj jsou agenti Moskvy. A ten Nejedlý...

20.04.2016 20:35

REPORTÁŽ „Zeman patří k těm politikům, kteří nás táhnou východním směrem. Stejně jako Klaus. Otázka je, proč to dělá. Jedna z odpovědí může být ta, že když někdo intenzivně dvacet let pije, tak to pozmění jeho intelektuální schopnosti. Jiné vysvětlení je, že je manipulovaný svým proruským okolím. Že jsou kolem něj agenti Moskvy, o tom nepochybuji. Velmi rizikovým člověkem je jeho poradce pro energetiku Martin Nejedlý,“ uvedl na debatě v Liberci pojednávající o ruských špionech novinář Ondřej Kundra, autor knihy Putinovi agenti.

„Ukřižování“ Miloše Zemana od novináře Respektu: Táhne nás na východ, kolem něj jsou agenti Moskvy. A ten Nejedlý...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman s Krtečkem

Putinovi agenti, aneb ruští špioni. O nich vyprávěl v libereckém Fryčově knihkupectví Ondřej Kundra, který o nich napsal knížku. "Ruské tajné služby náš region nikdy neopustily. Ba co víc, Českou republiku si vybraly na konci devadesátých let jako důležitou centrálu pro střední Evropu. Odsud vyvíjejí aktivity vůči řadě zemí, které nás obklopují," upozornil novinář. "Myslím, že bychom to neměli tolerovat. Protože zároveň se hraje o to, jestli naše země bude součástí nějakých evropských západních struktur, nebo ne. Tyhle struktury mají sice stovky chyb, ale jsou mnohem lepší než alternativy, které se nám nabízí," domnívá se.

Ruský špion Rachardžo zlomil vaz třem českým generálům

Jeho kniha začíná příběhem Roberta Rachardža, veřejně odhaleného ruského špiona v České republice. "Vedl běžný život, byl psychologem v jedné z českých věznic. Zároveň ale vynášel do Ruska poměrně citlivé informace. Ve finále utekl do Ruska kdoví s čím ve svém počítači," sdělil. Nicméně se ví, že vypracoval psychologické profily české generality, které předal ruské rozvědce. Tato aféra zlomila vaz třem vysoce postaveným českým generálům a museli odstoupit ze svých funkcí. Další kapitola se věnuje dezinformacím. "Existuje tu padesát dezinformačních webů nebo různých mediálních projektů, jejichž cílem je šířit ve společnosti chaos. Myslím, že české bezpečnostní složky se je nedostatečným způsobem snaží rozklíčovávat," zmínil autor.
 

Anketa

Považujete se za české vlastence?

94%
6%
hlasovalo: 13066 lidí

Klause to nezajímalo

Došlo i na dotazy z publika. "Jak reagují politici na varovné zprávy BIS? Protože viditelně se nic neděje," konstatoval jeden z návštěvníků akce. "Dám příklad. I díky spojencům měla BIS dobře zmapovaný příběh zmiňovaného Rachardža. A odnesla ho včetně nahrávek k tehdejšímu prezidentu Klausovi na Hrad. A chtěli si o tom s ním povídat. Klaus je vyrazil, že ho to nezajímá," uvedl s tím, že to nebyla jediná podobná jeho reakce. "Tohle vede k tomu, že si ty služby tyto případy dále dělají víceméně do šuplíku, v horším případě se na ně vykašlou," předpokládá Kundra. 

Zeman nás táhne východním směrem. Stejně jako Klaus

"Jak vnímáte v tomto kontextu prezidenta Zemana? Mám pocit, že jsou to zoufalé výkřiky nemocného staříka," uvedla další debatérka. "Zeman patří k těm politikům, kteří nás táhnou východním směrem. Stejně jako Klaus. Otázka je, proč to dělá. Jedna z odpovědí může být ta, kterou nabízíte. Když někdo intenzivně dvacet let pije, tak to pozmění jeho intelektuální schopnosti. Jiné vysvětlení je, že je manipulovaný svým proruským okolím. Že jsou kolem něj agenti Moskvy, o tom nepochybuji. Velmi rizikovým člověkem je jeho poradce pro energetiku Martin Nejedlý. Chlap, který deset let působil v Rusku, a nevíme pořádně, co tam dělal. A který má své jasné priority. Mimochodem tu byl i zástupcem pobočky Lukoilu. Takže může být manipulovatelný. Nebo sleduje nějaký vyšší politický cíl, což může být vytržení Česka z Evropské unie," řekl. Podle něj je ale velkým selháním novinářů, že v případě Klause ani Zemana nebyli schopni rozklíčovat, proč to ti lidé dělají a jaký politický cíl sledují. "Je to velký cíl do dalších let tohle rozkrýt. Hlavně v případě Zemana, který bude zdá se znovu kandidovat na prezidenta," vysvětlil novinář.

Prognostický ústav - byla to líheň agentů?

"Byl prognostický ústav líheň agentů?" zazněl další dotaz. "Mluví se o tom. V případě prognostického ústavu archivy nebyly dodneška nalezeny. U Klause je podezřelé a zvláštní, jak mohl v jistou chvíli cestovat na Západ. Že prognostický ústav byl pod kontrolou KGB, o tom nepochybuji. Určitě tam měli, a ví se to minimálně o jednom člověku, někoho nasazeného," odpověděl Kundra. Dalšího debatéra zajímalo, zda je možné, že Rusové finančně podporují nějaké nesystémové protievropské strany i u nás, podobně jak se o tom mluví v případě francouzské Národní fronty. "U Národní fronty to ani není spekulace, ale fakt. Tato podezření se nabízejí u těch nesystémových nacionalistických stran, které jsou zatím naštěstí slabé. Ale zase - žádný důkaz na stůl nedám," upozornil. 

Trolové vypouští i úplné nesmysly

Poté se hovořilo o trolech, kteří také vydatně přispívají k dezinformačních kampaním. "Kolikrát si člověk říká, že si s tím ani nedají pořádnou práci a vypouští úplné nesmysly. Třeba u sestřeleného malajsijského letadla nad východní Ukrajinou se objevily informace, že to letadlo s Amsterodamu už vyletělo s mrtvolama. Což vůbec nedává žádnou logiku. Sice se tomu zasmějeme a řekneme si, že tomu nemůže nikdo věřit. Jenže tím, jak zaplaví veřejný prostor podobnými hoaxy a nesmysly, tak způsobují chaos v mysli řady lidí. Pak si řeknou, že se ničemu nedá tak docela věřit," objasnil Kundra a odpovídal na další dotazy.

Má Putin zájem o demokracii?

Například: Má Putin zájem o demokracii, anebo u něj převládá stalinský duch? "Myslím, že o demokracii zájem nemá. Opozice je potíraná, média také. Potlačuje všechny rysy svobodné občanské společnosti. Má zájem testovat naše odhodlání a schopnosti se bránit. Začalo to Gruzií, pokračovalo Ukrajinou. Budou to dále zkoušet, kam až ho necháme zajít. Ale je to na nás," upozornil. Nebo: Reagovali nějak Američané na ten neuvěřitelný nesmysl, že si sami shodili dvojčata? "S tím přišel tehdejší mluvčí prezidenta Klause Hájek, napsal o tom ve své knížce. Myslím, že Američané se nad tím pousmáli. A nepřispělo to k důvěryhodnosti našeho tehdejšího prezidenta," odvětil Kundra.

Poláci jsou vůči Rusku kritičtí, ale někdy až paranoidně

Jeden ze závěrečných dotazů se ptal na "velké přátele" Ruska Poláky. Konkrétně jak se změnil postoj současné polské vlády vůči Rusku. "Je hodně kritický, ještě více než u předchozí vlády. Částečně je i paranoidní. To vidíme i u nynějšího polského ministra obrany, který tvrdí, že za pád letadla s polskou delegací u Smolensku může Putin, že ho nechal sestřelit. Kaczynski tomu nepochybně věří taky. Mají historické důvody k tomu být vůči Rusku ostražití, ale někdy to i přehánějí s konspiračními teoriemi vůči němu," konstatoval Ondřej Kundra.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…