„Umlčte“ Farage a Orbána! Neuvěřitelné, co se stalo v Bruselu. Stále probíhá

16.04.2024 15:55 | Monitoring

V Bruselu se koná dvoudenní konference hnutí Národní konzervatismus, kde mají vystoupit i maďarský premiér Viktor Orbán nebo „architekt brexitu“ Nigel Farage. Levicově socialistický starosta Bruselu Phillipe Close se ale snaží akci opakovaně zrušit. Na místo v úterý dorazila policie, která vyzvala organizátory k ukončení akce, protože prý hrozí občanské nepokoje při střetu s levicovým protestním pochodem. Policie pohrozila, že vypne v objektu elektřinu, a podle Farage místní úřady dokonce sabotovaly objednaný catering, takže na místo konání akce nedorazilo žádné jídlo a pití.

„Umlčte“ Farage a Orbána! Neuvěřitelné, co se stalo v Bruselu. Stále probíhá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý britský europoslanec Nigel Farage

Policie se v úterý v Bruselu pokusila ukončit probíhající setkání evropské pravicové elity. Konference o národním konzervatismu měla v následujících dvou dnech přivítat maďarského premiéra Viktora Orbána a britského politika Nigela Farage, ale po dvou hodinách dorazili strážci zákona na místo konání v Claridge poblíž Evropské čtvrti, aby organizátory informovali, že akce bude ukončena.

„Úřady se rozhodly akci ukončit kvůli možnosti výtržností,“ sdělil jednomu z organizátorů policista podle bruselského listu Politico. V tu chvíli vystupoval s hlavním projevem architekt brexitu Nigel Farage. Když se dostal na pódium, zatímco se před místem konání akce nadále odehrávalo drama, prohlásil Farage, že pokusy o zrušení akce ze strany bruselských úřadů „jsou jednoduše zrůdné“.

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 15765 lidí
„Je to opravdu jako z nějaké diktatury,“ uvedl Frank Füredi, jeden z organizátorů akce. „Snaží se využít technický důvod, aby dosáhli politického cíle. Řekli majiteli, že pokud to nezavřou, odpojí elektřinu,“ uvedl Füredi.

Jen něco málo přes hodinu po prvním příjezdu se policie zhruba ve 12.45 vrátila, aby předala oficiální příkaz místnímu organizátorovi akce Anthonymu Gillandovi. „Jedním z důvodů, který nám byl sdělen, a není to důvod jediný, je to, že odpoledne kolem 17. hodiny se bude konat kontraprotest a jde o to, že policie není schopna ochránit svobodu projevu na této akci,“ řekl Gilland.

Policii se ale akci nepodařilo uzavřít, Gilland policii sdělil, že rozhodnutí starosty napadnou u soudu a akce se bude konat dál. Ukázalo se, že policie nemá k uzavření konference pravomoc, protože se jedná o soukromý prostor.

„Několik policistů, možná pět, vešlo dovnitř místa konání, ale zastavili se kousek od pódia. Poté odešli. Stále tvrdí, že budou právně vymáhat rozsudek o uzavření místa konání – v tuto chvíli patová situace,“ informuje novinář deníku The Guardian.

 

 

Prostory Hotelu Claridge byly přitom již třetím místem konání konference poté, co je na nátlak socialistického starosty Bruselu Philippa Close odmítl sál Concert Noble. Akci odmítl nakonec i domluvený luxusní hotel Sofitel poté, co se o to zasadil liberální starosta městské části Etterbeek.

Také Emir Kir, starosta čtvrti, kde se nachází hotel Claridge, se pokoušel přijmout opatření na zákaz pravicové konference. „Chápu, že policie má velký, velký zájem to uzavřít. Pokud to chtějí uzavřít, mohou to udělat se mnou na pódiu,“ uvedl Farage v rámci svého projevu.

Podle Farage se belgické úřady ve snaze o zrušení akce neštítily vůbec ničeho včetně osobního nátlaku na majitele hotelu a jeho rodinu. „Věděl jsem, že mě v Bruselu nepřivítají. Zrušení jednoho místa konání, O.K. S tím se dá žít. Ale zrušit dvě místa konání je naprosto nehorázné. Možná víte nebo nevíte, že na místo, které nás včera večer přijalo, volal místní starosta a vyzval policii, aby přišla a konferenci ukončila. Dokonce už mluvili i s dodavatelem jídla. Jídlo ještě nedorazilo. Nedorazily talíře. A co je nejhorší: nedorazilo pití! Tuniskému majiteli, který věří ve svobodu slova, řekli, že pokud tuto konferenci uskuteční, zkrachuje. Volali jeho ženě. To je to, proti čemu stojíme,“ prohlásil Farage.

 

 

K incidentu se vyjádřil už i Viktor Orbán, podle nějž je to jasná snaha o omezování svobody slova. „Belgická policie se rozhodla uzavřít NatCon konferenci v Bruselu, a to pouhé dvě hodiny po jejím zahájení. Asi už nemohli dál snášet svobodu slova. Naposledy mě chtěli umlčet policisté, když je na mě poštvali komunisti v roce 1988. Tehdy jsme se nevzdali a nevzdáme se ani tentokrát!“ uvedl Orbán.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fašismus pochoduje Evropou, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselaco , 16.04.2024 16:27:18
Již v roce 1992 prohlásil Fidel Castro, že příští válka v Evropě bude mezi Ruskem a fašismem, jen západní politici budou tento fašismus nazývat demokracií. Je to tady!!!

|  23 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…