Upálit Marvanovou? vložil se rázně do debaty o stíhání Nečase za amnestii známý komentátor

17.12.2013 10:21

Bohumil Doležal napsal pro Reflex komentář s názvem „Měla by být JUDr. Marvanová upálena jako čarodějnice?“. Jde o to, že právě ona má na expremiéra Nečase podle Doležala spadeno a opět vyvolává proces, když podává na Nečase trestní oznámení kvůli novoroční amnestii prezidenta Václava Klause, respektive za údajný obchod, který vyjevily odposlechy. Nečas v nich mimo jiné říká, že "může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis".

 Upálit Marvanovou? vložil se rázně do debaty o stíhání Nečase za amnestii známý komentátor
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

„Otázka v titulku je po výtce řečnická: Kladu ji jen proto, abych mohl zcela rozhodně odpovědět: ne, ne, v žádném případě ne! Jednak by to bylo vůči tak šarmantní dámě vysloveně nevhodné, a jednak – což s tím souvisí – dnes už jsme dál než v nějakém 14. – 17. století. Jen se nemohu zbavit dojmu, že paní doktorka sama tento rozdíl dost citlivě nevnímá. Aspoň se mi to zdá vyplývat z jakobínského tažení, které vede iniciativa 'Vraťte nám stát' proti démonu korupce všeobecně a (nyní opakovaně) proti expremiéru Nečasovi zvlášť, na níž se paní doktorka významně podílí,“ napsal Doležal v úvodu svého komentáře.

Celý text ZDE

Právě občanské sdružení za obnovu demokracie Vraťte nám stát se tvrdošíjně pokouší pohnat k zodpovědnosti ty, kteří se podepsali pod letošní amnestii. Jejich úsilí opět ožilo s odposlechy, které se dostaly na veřejnost. V lednu v odposlouchávaném hovoru řekl expremiér Nečas šéfce svého kabinetu Janě Nagyové (nyní Nečasové), že svůj spolupodpis pod novoroční amnestií prezidenta Václava Klause vyměnil za souhlas prezidenta s konsolidačním balíčkem připraveným tehdejší vládou. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

"Amnestie je strašný průšvih," řekl tehdejší premiér Nagyové a dodal, že "může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis". A právě tato věta znovu přesvědčila Marvanovou a její kolegy, aby se opět pustili do hledání viníků a trestními oznámeními spouštěli nové procesy.

Nečas odmítá, že by šlo obchod. Jakl s Hájkem tuto možnost absolutně popírají

„JUDr. Marvanová a její přátelé podali na expremiéra trestní oznámení, neboť by mohlo jít o zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplacení a zločinné spolčení. Pan Nečas si prý byl 'plně vědom škodlivého znění amnestie a svůj podpis připojil za zisk vlastní politické výhody' (kterou představoval Klausův podpis pod vládní konsolidační balíček),“ vykresluje Doležal vzniklou situaci.

Nicméně Petr Nečas vylučuje, že by šlo o obchod. Po zveřejnění odposlechů Petr Nečas uvedl, že jeho slova „podpis za podpis“ byla vytržena z kontextu a nevyjadřují nic jiného než jeho pocit, že nepodepsat amnestii by nebylo férové.

Ani tehdejší účastníci dění nepotvrdili domněnku, že by šlo o úmyslný obchod bývalého prezidenta Václava Klause s Petrem Nečasem. Vyloučil to jak exprezidentův tajemník Ladislav Jakl, tak bývalý vicekancléř Petr Hájek s tím, že žádná taková domluva nemohla existovat.

Zavřít kohokoli za cokoli

„Vypadá to, že JUDr. Marvanová a další pracují usilovně na tom, aby do budoucna bylo možné zavřít kohokoli za cokoli. To je ostatně charakteristické pro čarodějnické procesy. Ke každé správné revoluci patří rozlícení idealisté i čarodějnické procesy," napsal Bohumil Doležal v komentáři, který kromě Reflexu najdete i na webu bohumildolezal.cz. Autor popisuje také důvody, které vedly k současnému rozložení sil po volbách a na neviditelná rizika vývoje.

„Pak jsou tu ovšem - revoluce, nerevoluce - chladnokrevní pragmatici, kterým situace, kdy je možné zavřít kohokoli za cokoli, vyhovuje. Nepotřebují ovšem zavřít kohokoli, jen podle okolností vždy toho, kdo se jim zrovna plete pod nohy. Rozlícení protikorupční idealisté velmi pomohli k volebnímu úspěchu Andreje Babiše, dokonce se zdá, že mezi nimi a nově dobytými baštami Babišova mediálního impéria (zejména Mladou frontou Dnes, viz páteční komentář Václava Dolejšího) existuje jakési tiché, ale srdečné srozumění. Spojenectví rozlícených idealistů s chladně kalkulujícími pragmatiky má ovšem háček: Obyčejně nakonec dojde i na rozlícené idealisty, kteří tu situaci vytvořili. Totiž v tom okamžiku, když se i oni začnou plést pragmatikům pod nohy. Pak revoluce skončí a zavládne klid, mír a pořádek jako řemen,“ upozorňuje Bohumil Doležal na vzniklá rizika.

„Nic podobného JUDr. Marvanové a jejím přátelům nepřeji, napsal jsem to už na začátku. Ale asi mi to nebude nic platné – oni už prostě nejsou k zastavení,“ uzavřel Doležal svůj komentář.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…