„Úplně blbej.“ Fialův průšvih. Hřebejk ho bránil, vysmáli se mu

23.11.2021 13:14 | Ze sítí

Problém budoucího ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika (STAN) ohledně peněz z Kypru sledují mnohá média, ale také je propírán na sociálních sítích. A povšiml si jej rovněž režisér Jan Hřebejk, jenž se starosty Dolních Břežan zastal. Za to se stal terčem výsměchu. I novináři, kteří stáli proti odstupujícímu premiérovi Babišovi, jsou případem zneklidněni.

„Úplně blbej.“ Fialův průšvih. Hřebejk ho bránil, vysmáli se mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40769 lidí

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN) má problém. Jeho někdejší firma totiž získala v minulosti půjčku v hodnotě desítek milionů korun od neprůhledné firmy z Kypru. Jak píše Deník N, Michalik původ peněz neobjasnil. 

Přes anonymní kyperskou firmu Lowfield Investments mělo do firem rodiny Michalikových v rámci půjček doputovat nejméně 4,6 milionu eur. Souhrnně by tak mohlo jít o sumu až okolo sta milionů korun.

Například do roku 2011 doputovala z Kypru částka 3,4 milionu eur do společnosti Solar area, v níž tehdy měl Michalik poloviční podíl. Další peníze – 1,2 milionu eur, pak půjčila kyperská společnost své dceřiné společnosti Dark sky provozující kanceláře ve středočeských Dolních Břežanech. V této obci je Michalik starostou, a to již od roku 2004. Jeho žena pak je na stránkách společnosti uvedena jako kontaktní osoba pro uzavírání nájemních smluv. 

„Propojení mezi kyperskou firmou a rodinou Michalikových však existuje více – Lowfield Investments v minulosti vlastnila i společnost Brightsea, která v Břežanech postavila bytový dům a v roce 2016 převzala žena budoucího ministra,“ píše Deník N.

Kdo je konečným vlastníkem kyperské firmy, nechtěl Michalik sdělit. Nevyloučil však to, že by to mohl být někdo z jeho blízkých. Zda je to jeho manželka, která pro tuto firmu dříve pracovala, říci nechtěl a odkázal na ni. Hana Michaliková se však k odpovědi rovněž neměla. 

„Ten musí bejt úplně blbej“

„Vím vše o těch firmách, o Lowfieldu, o dalších firmách. Nejsem bílý kůň, jsem reálný člověk, který dělá reálný byznys a reálné projekty. A nechci svými odpověďmi ublížit manželovi. Dělám naprosto legální byznys, všechny peníze jsou podložené činnostmi, jsou legálně vydělané,“ uvedla Michaliková. 

A právě kritikům, kteří si původu Michalikových peněz všímají, napsal režisér Jan Hřebejk. „Doporučuju všem sudičům: Jeďte se podívat do Dolních Břežan a položte si otázku, jestli chcete, aby to v naší zemi vypadalo, jako tam. Já jo. Tolik k aféře kolem Věslava Michalika,“ poznamenal.

Doporučuju všem sudičům: Jeďte se podívat do Dolních Břežan a položte si otázku, jestli chcete, aby to v naší zemi vypadalo, jako tam. Já jo. Tolik k aféře kolem Věslava Michalika

— Jan Hřebejk (@JanHrebejk) November 22, 2021

„Doporučuju všem sudičům: Jeďte se podívat do Olbramovic na Čapí hnízdo a položte si otázku, jestli chcete, aby to v naší zemi vypadalo, jako tam. Já jo. Tolik k aféře kolem Andreje Babiše (parodie),“ zareagoval následně na Hřebejkův tweet podcaster Tomáš Jirsa.

„Doporučuju všem sudičům: Jeďte se podívat do Olbramovic na Čapí hnízdo a položte si otázku, jestli chcete, aby to v naší zemi vypadalo, jako tam. Já jo. Tolik k aféře kolem Andreje Babiše (parodie)“ https://t.co/vw1I56jS8j

— Tomáš Jirsa (@tomasjirsa) November 23, 2021

Michalik nejasným původem peněz zajímá i mnohé novináře, například Elišku Hradilkovou Bártovou. „Pokud chce pan Michalik rozptýlit pochybnosti, měl by odpovědět na otázky: 1. Kdo je vlastníkem kyperské firmy? 2. Pokud jeho žena, jak naznačuje, proč skrývala vlastnictví. 3. Proč si desítky milionů mezi sebou přelévali přes Kypr? 4. Jaký je původ peněz? Ani jedno neobjasnil...“ poznamenala.

Pokud chce pan Michalik rozptýlit pochybnosti, měl by odpovědět na otázky: 1. Kdo je vlastníkem kyperské firmy? 2. Pokud jeho žena, jak naznačuje, proč skrývala vlastnictví. 3. Proč si desítky milionů mezi sebou přelévali přes Kypr? 4. Jaký je původ peněz? Ani jedno neobjasnil...

— Eliška Hradilková Bártová (@eliska_bartova) November 23, 2021

„Když AB vytáhl Arenbergera, říkal jsem si, že musí bejt úplně blbej – vezme ministra s tím, co má v majetku, i když musí vědět, že v tom budou lidi vrtat a minimálně to bude divně vypadat. A pak přijde Michalik, za mě jasná hvězda týhle vlády a nemá připravenou ani dobrou historku,“ poznamenal k tomu také moderátor Luděk Staněk.

Michalika se nezastal ani profesionální sázkař Michal Sirový. „Demoblok roky kritizoval různé střety zájmu a pochybné obchody Andreje Babiše. V tomto ohledu by měl tedy být na své ministry ještě tvrdší. Ono by se to pak totiž mohlo vrátit, nejpozději u voleb… (Píšu to obecně. Nemám tušení, zda Michalik dělal nějaké pochybné obchody.),“ napsal.

„Finanční převody přes daňové ráje vždy vyvolávají podezření, že se někdo snaží obcházet pravidla, což je rizikovější v případě politicky exponovaných osob,“ upozorňuje vedoucí analytik Transparency Milan Eibl. „Jakýkoliv politický kandidát by měl podobné aktivity vysvětlit veřejnosti tak, aby si každý mohl udělat obrázek o jeho morálním kreditu a vhodnosti na politický post,“ dodal.

Klub hnutí STAN se již dnes bude možným střetem zájmů na základě zjištění Deníku N zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy miliony: ODS, knihy, rodina. „Skutečné financování voleb.“

10:46 Fialovy miliony: ODS, knihy, rodina. „Skutečné financování voleb.“

V roce 2023 rozjela vláda pětikoalice kampaň Restart Česka. Kampaň se objevila napříč Českem, ale i …