„Úplně blbej.“ Fialův průšvih. Hřebejk ho bránil, vysmáli se mu

23.11.2021 13:14 | Ze sítí

Problém budoucího ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika (STAN) ohledně peněz z Kypru sledují mnohá média, ale také je propírán na sociálních sítích. A povšiml si jej rovněž režisér Jan Hřebejk, jenž se starosty Dolních Břežan zastal. Za to se stal terčem výsměchu. I novináři, kteří stáli proti odstupujícímu premiérovi Babišovi, jsou případem zneklidněni.

„Úplně blbej.“ Fialův průšvih. Hřebejk ho bránil, vysmáli se mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN) má problém. Jeho někdejší firma totiž získala v minulosti půjčku v hodnotě desítek milionů korun od neprůhledné firmy z Kypru. Jak píše Deník N, Michalik původ peněz neobjasnil. 

Přes anonymní kyperskou firmu Lowfield Investments mělo do firem rodiny Michalikových v rámci půjček doputovat nejméně 4,6 milionu eur. Souhrnně by tak mohlo jít o sumu až okolo sta milionů korun.

Například do roku 2011 doputovala z Kypru částka 3,4 milionu eur do společnosti Solar area, v níž tehdy měl Michalik poloviční podíl. Další peníze – 1,2 milionu eur, pak půjčila kyperská společnost své dceřiné společnosti Dark sky provozující kanceláře ve středočeských Dolních Břežanech. V této obci je Michalik starostou, a to již od roku 2004. Jeho žena pak je na stránkách společnosti uvedena jako kontaktní osoba pro uzavírání nájemních smluv. 

„Propojení mezi kyperskou firmou a rodinou Michalikových však existuje více – Lowfield Investments v minulosti vlastnila i společnost Brightsea, která v Břežanech postavila bytový dům a v roce 2016 převzala žena budoucího ministra,“ píše Deník N.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

koalice

Paní Konečná, dobrý den, musí se vám nechat, že umíte mluvit a máte tah na branku. Chci se ale zeptat na důvod, proč KSČM nekandiduje sama za sebe? Protože nikoho jiného ani podle názvu strany z té vaší koalice neznám. Myslíte, že vám ta spolupráce přinese víc hlasů nebo se jen bojíte kandidovat pod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

20:57 Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

„Byl bych opatrný s mladými lidmi a jejich volebními právy, protože v Evropě se rozmáhá takový nešva…