„Utíkali v pyžamu a bez bot.“ Tady je příběh iráckého křesťana, který pomáhá válečným uprchlíkům

28.03.2016 20:40

ZÁPISKY Z KURDISTÁNU „Islámský stát chce ze svého teritoria vyhnat všechny jinověrce. Jsme křesťané, Bůh nás snad ochrání. Někteří lidé, co odtamtud přicházejí, ale ztratili víru v Boha, ptají se, kde se schoval? Nicméně Daesh je práce Satana,“ vysvětluje architekt Mahir Towfiq, jenž se ženou Saharou založil neziskovku, která mimo jiné pomáhá uprchlíkům, Life Agape. Má za sebou znovuzrození, kvůli němuž začal pomáhat lidem z národa, jehož bojovníci ho chtěli zastřelit.

„Utíkali v pyžamu a bez bot.“ Tady je příběh iráckého křesťana, který pomáhá válečným uprchlíkům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Švýcarský byznysman Emmanuel Ziehli, který se stará o rádio pro uprchlíky

Nad domy jsou vidět jen křesťanské kříže. Ve čtvrti Ankawa, na okraji kurdské metropole Arbíl, stojí nespočet kostelů. V obchodech se prodává měkký i tvrdý alkohol. Proto sem jezdí muslimové z ostatních částí města vyrazit si z kopýtka. S Tawhigem, starším distinguovaným pánem, sedíme v jedné ze zdejších čajoven plné klábosících dědoušků. Narodil se v Mosulu, studoval v Evropě, ale ještě za Saddáma Husajna se vrátil do rodného Iráku. Potom si prožil, jak to sám vnímá, osvícení.

Projektoval v Kirkúku průmyslové stavby, byla to skvělá a výborně placená práce. Ostatně v jeho sousedství bydlel nechvalně proslulý Husajnův bratranec Alí Hasan al-Madžíd, kterému se kvůli použití chemických zbraní při genocidě Kurdů přezdívalo „Chemický Alí“. „V roce 2003, při druhé válce v Iráku, dobyli město kurdští bojovníci a samozřejmě, že hned začali razie okolo vily Alího, který už byl dávno jinde. Vtrhli do domu, jeden mi dal pistoli k hlavě, třikrát stiskl spoušť a nic. Zasekl se mu náboj v hlavni nebo nevím. Začal mě strašně mlátit, ale pak na něj zavolali, ať toho nechá, že jsem jen křesťan. Dobitý jsem dojel do Bagdádu, ale pak měl vnuknutí o odpuštění. Bůh mě oslovil. Posléze jsem začal budovat křesťanskou neziskovku Life Agape, která pomáhá hlavně Kurdům. Tedy těm, co mě chtěli zabít,“ vypráví s tím, že jde o stoprocentně iráckou organizaci, na jejíž činnosti se podílejí jen dva cizinci.

Jako byznysmen, jako helpmen

Jedním z cizinců, co pomáhají Life Agape, je Švýcar z francouzského kantonu Emmanuel Ziehli. Řídil vlastní firmu, která se specializovala na on-line marketing. Když ho to přestalo bavit, větší část firmy odprodal. Chtěl pomáhat, takže se začal dobrovolnicky věnovat lidem v nouzi. Tedy hlavně v tom, co umí. „Víš, s manželkou nemáme děti. Našla si byt v Paříži a žije tam,“ přiznává u piva v jednom z hotelů, kde neustále vypadává elektřina, takže se černé chvilky střídají se světlými. Ostatně to je v Kurdistánu normální.

„Kurdové jsou lepší bojovníci, než ta směska z Islámského státu. S větší podporou spojenců by už dávno neexistovala,“ říká a ví, o čem mluví. Vždyť do Arbílu jezdí od roku 2014 a byl u toho, kdy se v jednom z menších křesťanských uprchlických táborů pro rodiny narodilo první dítě. Na druhý den tam přináší balík čokolád a šéf tábora, přísný, leč spravedlivý Otec Douglas, ho vyzve, aby je dětem rozdal sám. Mezi tím si pochová i „táborové prvorozeně“.

Právě v roce 2014 začala uprchlická vlna z území Islámského státu nabývat na síle. Lidé odtud utíkali třeba i jen v pyžmech a naboso. Tehdy s kolegy vybudoval z běžného rádia New Life zdroj informací pro uprchlíky a rozdal mezi ně tisíce přístrojů. Migranti se dozví, kde dostanou jídlo, oblečení, zdravotní péči, psychologickou pomoc anebo kde jejich děti mohou pokračovat ve škole. Prostě téměř všechno. Navíc se rádiu k dobru věci podařilo sbratřit do té doby hodně rozhádané místní křesťanské církve. Redakce stojí naproti takzvanému horizontálnímu uprchlickému táboru, což je bytovka plná přistěhovalců. Fluktuace zaměstanců v New Life Radio je dost velká, protože jde také o uprchlíky, z velké části ty vzdělanější.

Arbílem sem a tam

Hlavní město iráckého Kurdistánu vypadá, jako kdyby chudé a bohaté dítě sesypaly dohromady své kostky. Staré baráky, torza domů, polorozbořené novostavby, hypermoderní budovy a mezi nimi tu louka, támhle parčík, jinde oraniště. Prý za to může válka s Islámským státem, protože kvůli ní byla masivní výstavba zastavena. Do roku 2006 zde prý ještě nebyla kanalizace, takže výkaly plavaly na očích v rygolech u chodníků. „Ten kdo vzdoruje“, tedy Saddám, na metropoli odbojných Kurdů schválně celá léta kašlal. Město už by si ale zasloužilo klid a rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …