„Utrápená“ Krnáčová, Babiš si ji k tělu nepustil. A teď to od ní schytal! Ani v Praze nebudou rádi

20.08.2020 14:44

Bývalá primátorka Prahy Adriana Krnáčová zpětně hodnotí své působení v čele magistrátu jako velké lidské utrpení. Podle ní bylo zastupitelstvo i její stranický klub hnutí ANO plný neodborníků, kteří se jen chtěli obohacovat a ohýbali zákon. Krnáčová také zkritizovala premiéra Andreje Babiše; je podle ní nebezpečný člověk, který koncentruje v rukách velkou moc, ale nemá přitom pro Českou republiku žádnou vizi do budoucna.

„Utrápená“ Krnáčová, Babiš si ji k tělu nepustil. A teď to od ní schytal! Ani v Praze nebudou rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adriana Krnáčová

Krnáčová na úvod rozhovoru pro DVTV přiznala, že se do politiky asi příliš nehodila. „Já jsem byla hrozná politička. Protože jsem se vždycky snažila říkat pravdu, a to je pro politika dost nešťastná vlastnost,“ sype si popel na hlavu.

„Za čtyři roky se toho v Praze moc dosáhnout nedá, hned jak jsem tam vstoupila, jsem věděla, že to bude problém. Je tam politické prostředí, které není úplně nakloněné tomu, aby se něco stalo,“ tvrdí Krnáčová o pražské politické scéně. „Zaskočila mě bezmoc primátora, ten je vlastně jen jedním z jedenácti a má jen jeden hlas,“ říká Krnáčová.

Krnáčová vydává novou autorskou knihu Zpupnost, která je inspirována právě prostředím pražské politiky. „Nechtěla jsem psát o něčem, co neznám,“ zdůvodnila Krnáčová, která v knize hojně kritizuje i tehdejší pražskou buňku hnutí ANO.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21633 lidí
„Ten tým byl plný neodborníků. Byli to zvolení lidé, které jsem si nemohla nijak vybrat a kteří se mnou jen málo spolupracovali,“ nebrala si servítky a své politické působení označila jako utrpení, které by již asi nechtěla opakovat. „Šla jsem do toho plná ideálů, které ale brzy vyprchaly,“ dodává.

Hlavní chybou podle ní byla kandidatura za hnutí ANO. „Měla jsem kandidovat za jinou partu, ale pan Babiš mě tak dlouho přesvědčoval, že jsem do toho šla,“ lituje dnes.

Krnáčová v knize také nepokrytě odhaluje zákulisí ovlivňování veřejných zakázek v Praze. „Koaliční strany, ale i ty opoziční, mají nějaké své potřeby finanční a tak dosazují své lidi do veřejných společností jako třeba pražský dopravní podnik. Tito lidé pak pomáhají správně směřovat zakázky,“ tvrdí Krnáčová.

„Já jsem to zpočátku neviděla, ale jak jsem začala pronikat do toho systému, bylo mi jasné, že to nijak nemůžu ovlivnit, protože to tam takhle je nastaveno již odedávna. Jsou tam lidi v pozadí, takové šedé eminence celého pražského prostředí byznysu,“ odkrývá Krnáčová. S tím, že politici se musí bavit s podnikatelským prostředím, ale je důležité, do jaké míry je ta spolupráce v rámci zákona.

Poté se Krnáčová vyjádřila i k osobě premiéra Babiše, který jí prý byl dosti vzdálený. „S ním nelze být blízko, on si vás nepřipustí k tělu. Měli jsme pracovní vztah, který už teď neexistuje, a je to,“ nechtěla Krnáčová zabíhat do detailů. Babiš se, podle ní, navíc velmi změnil. „Když někdo zastává dlouho vysokou politickou pozici a má v rukách koncentrovanou moc, tak se z něj může stát buď prospěšný, nebo nebezpečný člověk,“ říká Krnáčová, s tím, že Babiš se jí jeví jako nebezpečný.

Babiš by, podle bývalé primátorky Prahy, neměl být dále premiérem. „Ta země pod jeho vedením nemá žádnou vizi nebo orientaci. Hnutí ANO neplní svůj volební program, a to bych čekala od někoho, kdo je u moci tak dlouho a má kolem sebe údajné odborníky,“ kritizuje ANO Krnáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…