V Chomutově je koalice dohodnutá a čeká na zastupitelstvo

09.02.2015 15:49

V Chomutově po volbách zatím platí dohodnutá koalice mezi vítězným uskupením PRO Chomutov, KSČM a hnutím ANO. Jejich představitelé dolaďují rozdělení funkcí na radnici a čekají na to, zda se někdo ozve se stížností na volby. V Bílině na Teplicku jedná vítězná KSČM se sdružením Nezávislí v Bílině a hnutím ANO. Informuje o tom ČTK s odvoláním na zdroje z řad lídrů vítězů opakovaných voleb.

 V Chomutově je koalice dohodnutá a čeká na zastupitelstvo
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Kandidát na chomutovského primátora Daniel Černý (PRO Chomutov) dnes řekl, že programové prohlášení sepsané už po říjnových volbách je stále platné. "Čekáme už jen, jestli se někdo neozve se stížností a pak na prvním zastupitelstvu, které by se mohlo konat 2. března, už představíme konkrétní jména," uvedl Černý. 
    
Stížnosti na průběh opakovaných voleb mohou lidé podávat do pátečních 16:00. Podle informace krajského soudu do dnešního dne nepřišla žádná stížnost ani na volby v Chomutově ani v Bílině. 
    
Vítězná strana obsadí v chomutovském pětatřicetičlenném zastupitelstvu 11 křesel, oproti říjnovým volbám získala o tři mandáty více. Komunisté budou mít šest hlasů a ANO pět, společně tak utvoří dvaadvacetičlennou většinu. ČSSD má sedm mandátů a Nový Sever šest. "Je jasné, že primátorem bude někdo z PRO Chomutov, předpokládám, že to bude pan Černý, o dalších jménech jsme se dál nebavili," řekl lídr KSČM na Chomutovsku Ladislav Drlý. Na Chomutovsku jsou nyní jarní prázdniny, jednání budou pokračovat až po jejich konci. 
    
Komunální volby v Bílině na Teplicku vyhrála KSČM. "V Bílině stejně jako po říjnových volbách není mnoho variant koalice. Jednáme se sdružením Nezávislí v Bílině a ANO," řekl šéf KSČM v Bílině a zároveň hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. 
    
Komunisté si oproti říjnovým volbám o jeden mandát polepšili, ve třicetičlenném bílinském zastupitelstvu budou mít devět mandátů. O jednoho zastupitele víc budou mít i Nezávislí v Bílině - HNHRM, po novém hlasování jich bude šest. "Zastávám názor, že by rozložení na radnici mělo odpovídat výsledku voleb, tedy starosta z KSČM, první místostarosta ze sdružení a druhý místostarosta z ANO, uvidíme, zda se na tomto základním dokážeme dohodnout," uvedl Bubeníček, který získal v Bílině nejvíce preferenčních hlasů. Podle něj jednání v Bílině nejsou jednoduchá a jen tak brzo zřejmě neskončí. 
    
V zastupitelstvu zasedne i Moje Bílina - TOP 09 s pěti mandáty, Nezávislí pro Bílinu se dvěma mandáty a Bílinští sociální demokraté (BSD) také se dvěma mandáty. 
    
Opakované hlasování nařídil v obou městech ústecký krajský soud, který po kontrole zjistil desítky shodně vyplněných volebních lístků. Kupčení s hlasy podle soudu výsledky podzimních voleb výrazně ovlivnilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…