V Norimberku si připomněli sedmisté výročí narození Karla IV.

13.05.2016 21:30

Sedmisté výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. si dnes slavnostním aktem na císařském hradě v bavorském Norimberku připomněli zástupci bavorské i české vlády. Akce, které se za Česko zúčastnil ministr kultury Daniel Herman, se uskutečnila den před zahájením 67. sjezdu sudetských Němců, kteří se ke Karlovu odkazu hlásí. Za „zásluhy o porozumění mezi národy ve střední Evropě“ každoročně udělují po něm pojmenovanou cenu.

 V Norimberku si připomněli sedmisté výročí narození Karla IV.
Foto: Archiv
Popisek: Karel IV.

Odpolední ceremonie v císařském sále norimberského hradu se vedle Hermana zúčastnil mimo jiné bavorský ministr financí Markus Söder nebo šéf sudetských Němců Bernd Posselt. Söder ve svém projevu před asi dvěma stovkami hostů Karla IV. označil za vynikající a napínavou osobnost. Pochválil také vzájemnou spolupráci při přípravě česko-bavorské zemské výstavy. Zprávu přinesla ČTK.

Letošní sudetoněmecký sjezd začíná v den, kdy se před 700 lety v Praze narodil Karel IV.

Výstava Císař Karel IV. 1316-2016, na níž pořadatelé shromáždili 250 exponátů zapůjčených z celého světa, začne v neděli ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně. Později bude k vidění i v Norimberku.

Dnešní slavnostní akt v Norimberku, stejně jako večerní předávání kulturních cen, je jednou z doprovodných akcí výročního setkání Němců vysídlených po druhé světové válce z českých zemí, které se uskuteční o víkendu. Ministr kultury Herman se ho osobně zúčastní jako první člen české vlády.

Během sjezdu zástupci Sudetoněmeckého krajanského sdružení předají také každoročně udělovanou Evropskou cenu Karla IV. Letos ji za zásluhy o sblížení své země s Českou republikou i o zachování kulturního dědictví českých zemí dostane lichtenštejnský kníže Hans Adam II.

Karel IV. se nesmazatelně zapsal i do architektonické podoby Norimberku

Počátek letošního ročníku sudetoněmeckého sjezdu připadl právě na den, kdy uplyne přesně 700 let od okamžiku, kdy se Karel IV. v Praze narodil. Kromě české metropole je jeho život ale úzce spojen právě s Norimberkem, který si vybral jako své sídlo v říši a kde se například narodil i jeho syn a nástupce Václav IV.

Karel IV. se nesmazatelně zapsal i do architektonické podoby Norimberku. V roce 1355 založil chrám Panny Marie, který dodnes zdobí Hlavní náměstí. Kromě orloje na kostele císaře i nyní připomíná socha na zřejmě nejznámější norimberské památce – Krásné kašně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…