V Praze se sejdou ministři vnitra Visegrádu. Hlavní téma je jasné

14.01.2016 20:32

Situace v záchytných střediscích - hotspotech - se lepší velmi nevýrazně a pomalu. K ideálu to je ještě strašně daleko, řekl dnes v rozhovoru s ČTK ministr vnitra Milan Chovanec. O migraci budou v úterý v Praze jednat ministři vnitra visegrádské čtyřky (V4). K jednání byli přizváni také zástupci některých balkánských států, přes které uprchlíci do Evropy přicházejí.

 V Praze se sejdou ministři vnitra Visegrádu. Hlavní téma je jasné
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Na otevření záchytných středisek v zemích, kudy do unie proudí nejvíce migrantů, se představitelé osmadvacítky dohodli na loňském červnovém summitu v Bruselu. Český ministr vnitra v dnešním rozhovoru podotkl, že je zavádění hotspotů pomalé. "Já se obávám, že jestli to bude tímhle tempem, tak funkční nebudou a nebudou funkční ani na jaře, kdy by mohla přijít další migrační vlna," uvedl Chovanec. Hotspoty podle Chovance musejí začít fungovat, aby byli uprchlíci přicházející do Evropy dostatečně prověřeni a zjistilo se, jestli nepředstavují nebezpečí.

Země V4 při loňských debatách o migraci uvnitř EU odmítaly kvóty. "Kvóty jsou naprostý nesmysl a já si myslím, že už to musí každý vědět," řekl Chovanec. Příští týden se podle Chovance budou ministři připravovat na debatu po změně předsednictví EU, které po Lucembursku převezme Nizozemsko. Pozvání byli například zástupci Makedonie, která se stala migračním nárazníkovým pásmem. Česko do této země vyšle 25 policistů a daruje také 20 milionů korun.

Podle Chovance je to řešení, jak migrační krizi čelit. Na schůzce s makedonskými představiteli by chtěl slyšet, co potřebují a jak jim Česko a další země mohou pomoct. Podle něj pomoc podobným státům je jedním z řešení, jak ochránit hranice schengenského prostoru. "Musíme jasně deklarovat, že hranice schengenského prostoru není propustná a není to cedník," dodal Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…