„V cele mu pořád svítí a jde mu do ní kouř.“ Radovan Krejčíř trpí. Drží ho na samotce bez umyvadla

03.05.2021 9:00

Už 16 let je český mafián Radovan Krejčíř na útěku před českou spravedlností. Ovšem v retrospektu by se mu možná lépe dařilo v české cele než v té jihoafrické, ve které nakonec skončil. Podle jihoafrického serveru Independent Online se Krejčíř bojí, že ve vězení zemře. Jeho advokátka říká, že ho drží v nehumánních podmínkách, do cely mu jde kouř z bojleru, nemá ani umyvadlo a světlo nad hlavou mu svítí celý den a celou noc. A když se dostane k doktorovi, výsledky mu nesdělí.

„V cele mu pořád svítí a jde mu do ní kouř.“ Radovan Krejčíř trpí. Drží ho na samotce bez umyvadla
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Radovan Krejčíř před soudem v JAR v roce 2016 uvedl, že je proti němu justiční systém zaujatý a neférový

Radovan Krejčíř strádá na zdraví, jak fyzickém, tak duševním, tvrdí Krejčířova advokátka a jeho stav se v posledních měsících zhoršil. Ve vězení s maximální možnou ostrahou je mu prý odpírána řádná lékařská péče. „Nedostává lékařskou péči, protože jeho požadavky na vyšetření nebo odvoz do nemocnice jsou buď odmítány, nebo ignorovány. Když se do nemocnice dostane, což se stane jen po zásahu soudu, když se mu tedy chce, tak ho jen zběžně prohlédnou a výsledky mu nesdělí,“ tvrdí Krejčířova advokátka Nastasja Otrebski. Dodala, že se tak dělo už v minulosti a Krejčíř se musel znalostí o svém zdravotním stavu domáhat soudně.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Navíc, pokud se k doktorovi dostane, není dle advokátky jeho vyšetření soukromé. „Je to pro něj nesmírně trapné. Dali ho schválně na celu vedle bojleru, který mu do cely pouští černý kouř, což mu působí dýchací obtíže,“ tvrdí Krejčířova právní zástupkyně. „Jeho základní lidská práva jsou závažným způsobem porušována a zdá se, že to nikoho nezajímá a nikdo s tím nechce nic dělat. Vězeňská správa ignoruje už devět rozhodnutí soudu,“ stěžuje si. Krejčířovi je podle ní odpíráno i právo se sejít se svými právními zástupci.

Krejčíř prý chce jen aby byla respektována jeho základní lidská práva, a pokud vězeňská správa tvrdí, že je o něj postaráno více než dobře, tak lže, říká Otrebski, je prý naopak vězněn v nelidských podmínkách. „Je neustále zavřen na samotce, v rozporu s rozhodnutími soudu, s jeho zdravotními potřebami i se zákony. Nemůže s nikým komunikovat. Rozměry jeho cely jsou menší než zákonem daný standard, tedy 5,5 metru čtverečního,“ přibližuje advokátka podmínky, v jakých se údajně Krejčíř nachází. „Má malou celu, ve které není ani umyvadlo, ani pitná voda. Světlo tam svítí 24 hodin sedm dní v týdnu. Nemůže spát. A když žádá, aby mu zhasli, tak se mu správa věznice směje,“  dodává. V cele prý není žádné soukromí, ani přírodní světlo, ani ventilace. Navíc Krejčíř dle advokátky nemá přístup k právní literatuře, jako mají ostatní vězni, nemluvě o jakékoliv jiné literatuře.

Mafián podle jejích slov nežádá, aby s ním bylo zacházeno lépe, jen chce, aby měl stejné podmínky, jako mají ostatní vězni, tedy aby s nimi mohl mluvit. „Teď je zavřený v kleci,“ popsala advokátka. Ani u soudu prý Krejčíř nemůže s nikým mluvit a je „jak pes na řetězu“.

Vězeňská správa nařčení z nesprávného a protiprávního zacházení odmítá. Co prý Krejčířovi bylo odepřeno, bylo spojení s právním zástupcem v České republice. Dle zákona se musí setkání s právním zástupcem konat nadohled, ale ne naposlech některého z dozorců. A telefonický rozhovor by byl porušením tohoto pravidla. S Krejčířem je ve věznici podle mluvčího zacházeno humánně, ale jsou na něj uplatňována pravidla pro vysoce nebezpečné trestance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…