"V roce 1968 jsme překazili invazi NATO do Československa." ČT shání kontroverzní ruský dokument

17.06.2015 16:34

Česká televize se snaží získat práva k ruskému dokumentu Varšavská smlouva, odtajněné stránky, který po odvysílání v ruské státní televizi vyvolal diskusi o interpretaci událostí z roku 1968. Programový ředitel ČT Milan Fridrich to potvrdil německým médiím a serveru Hlídacípes.org. Veřejnoprávní televize plánuje dokument zařadit v rámci srpnového komponovaného pásma. Podle odborníků dokument zkresluje historii.

"V roce 1968 jsme překazili invazi NATO do Československa." ČT shání kontroverzní ruský dokument
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vestibul ČT

„Už několik týdnů jednáme o nákupu licence ruského dokumentu a věříme, že brzy dokument získáme. Naším cílem je dokument odvysílat letos v srpnu v komponovaném večerním pásmu o roku 1968,“ sdělil dnes Fridrich ČTK. „Nejdůležitější pro nás samozřejmě bude zasadit dokument do širokého odborného kontextu a diskuse, která přinese různé pohledy na události roku 1968,“ dodal.

Dokumentární film mimo jiné uvádí, že tehdejší invaze vojsk Varšavské smlouvy byla zákrokem proti chystanému převratu v Československu, který mělo na svědomí NATO a bývalí esesáci a fašisté.

Snímek se krátce po odvysílání stal tématem schůzky českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka s ruským velvyslancem v ČR Sergejem Kiseljovovem. Zatímco šéf české diplomacie označil dílo za hrubě zkreslené, velvyslanec se podle Zaorálka snažil význam snímku bagatelizovat a zdůraznil, že stále platí dřívější vyjádření sovětského prezidenta Michaila Gorbačova i jeho ruských nástupců, kteří se přihlásili k ruské morální odpovědnosti za invazi do Československa v roce 1968. Prezident Miloš Zeman uvedl, že ruská televize v dokumentu lže.

Iniciativa žádá o odvysílání

K odvysílání dokumentu již Českou i Slovenskou televizi vyzvala iniciativa slovenských intelektuálů a představitelů veřejného života. „Žádáme vás bezodkladně tento dokument odvysílat v hlavním vysílacím čase veřejnoprávních televizí Slovenské republiky a České republiky s následnou studiovou diskusí našich historiků a politologů,“ uvedli v prohlášení, jež podepsal například publicista Fedor Gál. Občané podle nich mají právo vědět, jak moskevská propaganda „bezostyšně přetváří dějiny“.

Televizní kanál veřejnoprávní slovenské RTVS v reakci na výzvu uvedl, že k dokumentárnímu snímku nevlastní vysílací práva, která drží ruská státní televize. „RTVS může odvysílat pouze formáty, na které má zakoupeny licenční práva. V opačném případě bychom porušili nejen zákony na území Slovenska, ale i mezinárodní právní normy, které striktně dbají na dodržování autorských práv,“ sdělila ČTK manažerka marketingu RTVS Dominika Šulková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…