Václav Klaus: Líbání nohou? Opravdu nevím

03.05.2016 11:33

Bývalý prezident Václav Klaus v závěru dubna odpovídal na otázky švýcarského serveru LaPravda.ch. Nyní české znění otázek a odpovědí zveřejnila bývalá hlava státu na svém webu Klaus.cz.

 Václav Klaus: Líbání nohou? Opravdu nevím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Nedovedu dostatečně ocenit symboliku velikonočního mytí nohou

První otázka se týkala současného papeže a toho, že si z řeckého Lesbu do Vatikánu odvezl 12 muslimských uprchlíků. „Nejvyšší představitel římskokatolické církve novinářům řekl, že rozhodnutí vzít s sebou 12 syrských uprchlíků bylo ‚čistě humanitární‘ gesto, nikoli politický čin. Co si myslíte o postoji papeže?“ zněla první otázka. Klaus papežovi nevěří. „Nevěřím, že dělá křesťanská či humanitární gesta, myslím, že dělá gesta navýsost politická. … Nedovedu dostatečně ocenit – jakkoli nespornou a historickou – symboliku velikonočního mytí nohou, ale je-li pravda, že to letos papež František spojil s líbáním nohou, pak opravdu nevím,“ odpověděl Klaus.

Iráčtí křesťané nebyli uprchlíky, ale migranty

Další otázka se týkala toho, že ministr vnitra Milan Chovanec dočasně pozastavil projekt Nadačního fondu Generace 21 na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku. Podle Klause tento projekt nemohl neselhat. „O tom, že tito lidé byli migranty, a ne uprchlíky, nemůže být pochyb. Oni před ničím neutíkali, oni chtěli lepší a snadnější život. Velmi rychle pochopili, že se lepší a snadnější život jen tak nezískává. Ten si musí člověk sám, usilovnou prací, vytvořit,“ uvedl Klaus.

Celý text je ZDE

Merkelová chce sjednocenou Evropu, aby ji mohlo Německo řídit

„Americký prezident Barack Obama před svou poslední návštěvou Německa vyzdvihl ‚odvážný postoj‘ kancléřky Angely Merkelové během migrační krize. Šéfka německé vlády podle něj prokázala, že je pravou politickou i morální vůdkyní. Je to podle vás důkaz, že Merkelová je předmětem cizího zájmu?“ zněla třetí otázka.

Podle Klause jak Merkelová, tak Obama propadli stejné nesmyslné ideologii evropeismu, i když každý z jiných důvodů. „Americkému prezidentovi samozřejmě musí vyhovovat sjednocená Evropa s jedním velením, s jedněmi mezinárodněpolitickými postoji, s jedním (jak před více než 40 lety řekl Kissinger) telefonním číslem. Jestli to také chtějí Evropané, je americkému prezidentovi naprosto lhostejné. Německá kancléřka naopak chce sjednocenou Evropu proto, aby ji Německo mohlo řídit, aby nebyly části Evropy, které toto německé řízení kontinentu nechtějí respektovat, aby byla Evropa maximálně sjednocena (ne-li zglajchšaltována). Důvody jsou sice odlišné, ale vůči sobě jsou komplementární. Dobře se doplňují,“ reagoval exprezident.

K brexitu nedojde

Odpověděl i na otázku týkající se případného odchodu Velké Británie z EU po červnovém referendu. Klaus by si přál, aby Británie z Unie vystoupila, nicméně ví, že k tomu nedojde, alespoň ne v představitelné budoucnosti.

Poslední dotaz se týkal budoucnosti Visegrádské skupiny. Podle Klause má tragickou minulost. „S výjimkou počátečního založení organizace CEFTA, Středoevropské zóny volného obchodu (která vstupem do EU skončila), nic jiného nedosáhla. Přeji jí lepší budoucnost, to znamená, aby společné pozice vůči EU nacházela,“ uvedl Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…