Vážný článek o Vondrově muži: O tolik nás podle novin připravil

29.04.2015 8:48

Jan Vylita měl za sebou patnáct let trvající kariéru v renomované auditorské firmě PricewaterhouseCoopers na Slovensku, když si jej v září 2010 vzal k sobě na Ministerstvo obrany tehdejší šéf resortu Alexandr Vondra. Už koncem roku našel Vylita na obraně více než 50 pochybných tendrů. Například úklidové služby, které byly předražené o sto milionů korun. Vylita má ale nyní sám problémy. Dnešní Mladá fronta Dnes píše, že podle příkazu k prohlídce Vylitova domu, který má list k dispozici, byl Vylita součástí organizovaného gangu.

 Vážný článek o Vondrově muži: O tolik nás podle novin připravil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Ten měl údajně čtyři roky cíleně zbavovat armádu funkčních náhradních dílů a pod cenou je prodávat soukromým firmám. „Bylo zjištěno, že se na uvedeném jednání má podílet také podezřelý Jan Vylita,“ cituje list z příkazu k domovní prohlídce.

Stíhání zřejmě neunikne

Vylita zatím obviněn nebyl, podle zdrojů deníku obeznámených s případem ale stíhání zřejmě neunikne. Razie u Vylity a dalších jedenáct domovních prohlídek byly součástí akce, která začátkem března vedla k obvinění čtveřice manažerů a úředníků Ministerstva obrany: bývalého ředitele státního Vojenského opravárenského podniku Adolfa Veřmiřovského, exšéfa odboru nakládání s nepotřebným majetkem Josefa Lachmana a jeho zástupce Romana Pavlíka a rovněž generála Vladimíra Halenky, který velel armádní logistice.

Podle policie šéf vojenských opraváren Veřmiřovský řekl generálu Halenkovi, aby vyřadil techniku, kterou si jeho podnik přál. Pak ji pod cenou prodal firmě Excalibur Army nebo společnosti VOP Trenčín. Samotný prodej odhlasovala komise, které Vylita předsedal. Detektivové prý tvrdí, že Vylita věděl, že VOP díly nepotřebuje a obratem je přeprodá soukromníkům.

Vylita: Tvrzení policie jsou nesmyslná

Podle Vylity jsou ale policejní tvrzení nepravdivá. „Je to nesmysl. Policie navíc v odůvodnění mého výslechu uvedla smlouvu Ministerstva obrany ze září 2009, přitom já jsem na resort přišel až o rok později,“ řekl listu Vylita.

Deník upozorňuje i na další nesrovnalost. V příkazu k domovní prohlídce policie zmiňuje další údajně zmanipulovaný tendr, o kterém se dosud nevědělo. Jde o prodej jednoho obrněného transportéru a šesti bojových vozidel pěchoty, které obrana v září 2009 prodala vojenským opravárnám za 492 tisíc korun. Podle detektivů tím státu vznikla škoda 680 tisíc korun. Problém je v tom, že Vylita v té době na ministerstvu vůbec nebyl, nastoupil tam až v září 2010.

Vylita si prý uvědomuje, že si svým odhalováním podivných tendrů na obraně udělal řadu nepřátel, hlavně mezi zbrojaři. Nyní se snaží své jméno očistit. Napsal například dopis vrchní žalobkyni Lence Bradáčové, jehož kopii poslal premiérovi a řediteli NBÚ. Na třech stranách se v něm snaží vyvrátit tvrzení policie. „ÚOOZ si neověřil, že v době uzavření smlouvy jsem v resortu obrany vůbec nebyl zaměstnán,“ cituje list z onoho dopisu. Vylita zároveň apeloval na Bradáčovou, aby na práci policie dohlédla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…