„Ve vedení nejsou černí lidé.“ Známý hráč bez práce. Rasismus otřásá fotbalem

26.02.2021 8:15

Bývalý nizozemský záložník surinamského původu, čtyřiačtyřicetiletý Clarence Clyde Seedorf, se zlobí, že pro svou barvu pleti se nemůže v Evropě uchytit jako trenér. „Ve vedení fotbalu nejsou černí lidé,“ říká fotbalová legenda, která je od roku 2019 kvůli rasové diskriminaci v podstatě bez práce.

„Ve vedení nejsou černí lidé.“ Známý hráč bez práce. Rasismus otřásá fotbalem
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Clarence Clyde Seedorf

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí
Bývalá hvězda milánského AC je přesvědčena o tom, že černí trenéři nejsou v Evropě žádaní a nikdo nemá zájem na tom jim dát práci. Když Seedorf ukončil svou kariéru úspěšného fotbalisty, stal se fotbalovým koučem. Avšak v žádném ze svých předchozích angažmá nevydržel déle než rok. Naposledy trénoval reprezentaci Kamerunu, ale od té doby je bez práce.

Své přesvědčení opírá i o jiné případy, kdy se například dva výborní plejeři tmavé pleti chtějí uchytit jako trenéři, ale potýkají se stejnými problémy. Pomalu se smiřuje s tím, že kvůli barvě jeho pleti se v Evropě jako trenér nejspíše neuchytí.

V Evropě nejsou podle něj trenérské příležitosti rovné. „Rád bych opět trénoval v Evropě, ale nepřicházejí žádné nabídky. Z Itálie ani z Holandska. Když se na to podívám globálně, tak na nejvyšších postech v současném evropském fotbale nejsou lidé tmavé pleti,“ uvedl.

Zmínil konkrétně další fotbalové legendy, kterým se v trenérské kariéře nedaří. „Patrick Vieira nebo Thierry Henry našli jako trenéři uplatnění v USA a Kanadě,“ naznačil Seedorf, že v Evropě je žádný fotbalový tým nechtěl, protože jsou zkrátka barevní.

„Hrál jsem 12 let v Itálii. Potom jsem na trenérské lavičce AC odvedl skvělou práci a stejně jsem nedostal žádné nabídky,“  postěžoval si bývalý nizozemský reprezentant, který přitom věří, že nejlepších výsledků může společnost dosáhnout jen díky své rozmanitosti. A dodal: „Jsem Holanďan, co myslíte? Znovu žádné nabídky.“

Nizozemec začal s koučováním před sedmi lety v Miláně, dosud však jako trenér nezaznamenal větší úspěch. Když to vypadalo, že pomůže zvednout slavný tým AC Milán, tak s nim vedení klubu ukončilo spolupráci, aby ho nahradil bývalý italský fotbalový útočník Filippo Inzaghi.

Po dvouleté pauze pak Seedorf chvíli působil jako trenér v Číně, pokoušel se prosadit také v Brazílii nebo ve Španělsku. V roce 2018 začal Seedorf trénovat zmíněný kamerunský národní tým, kde se však také dlouho neudržel.

Seedorf je přitom považován za jednoho z nejlepších záložníků 21. století. Jako jedinému fotbalistovi v historii se mu povedlo vyhrát Ligu mistrů se třemi různými kluby – AFC Ajax, Real Madrid a AC Milán, kde strávil 10 let a byl u těch největších týmových úspěchů. Je také devátým hráčem, který se nejvíce účastnil klubové soutěže Liga mistrů UEFA.

Legendární bývalý brazilský fotbalista Pelé ho v roce 2004 zařadil na svůj seznam mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…