„Viděli jste tu vládu? Jeden blbeček se střídá vedle druhého. Půjdeme k volbám a nakopeme jim prdel!" Na Václaváku to vřelo

27.05.2017 17:05

REPORTÁŽ Na Václavském náměstí v Praze bylo zase jednou pořádně horko. U sochy sv. Václava se od dvou hodin odpoledne konala demonstrace proti současné koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), Andreje Babiše (ANO) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Český světec si při akci vyslechl i řadu ostrých slov. Jedna z účastnic demonstrace Klára Novotná popsala současnou vládu jako jednoho blbečka vedle druhého a hřímala pod sochou, že lidé mají jít k volbám a „nakopat těmhle politikům prdel“.

„Viděli jste tu vládu? Jeden blbeček se střídá vedle druhého. Půjdeme k volbám a nakopeme jim prdel!" Na Václaváku to vřelo
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace s názvem „Bohouši odejdi! A už nikdy se nevracej...“ na Václavském náměstí

Pár minut před čtrnáctou hodinou se na Václavském náměstí v Praze začali scházet účastníci demonstrace nazvané „Bohouši odejdi! A už nikdy se nevracej...“ Akci pořádají Zdeněk Chytra a Michal Hrubý. Chytra hned na začátku akce prohlásil, že chce nabídnout určitou alternativu k demonstracím známým pod názvem „Proč? Proto!“ proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. Pořadatelé těchto akcí jsou podle Chytry napojeni na neziskové organizace, kterým je třeba čelit. Jinak bude počet podobných akcí stále narůstat.

„Valná většina neziskových organizací je placena z peněz daňových poplatníků,“ sděloval demonstrantům. Chytra sám o sobě hovoří jako o občanském aktivistovi, který ví své o muslimských migrantech, neboť už nějaký čas žije v Berlíně. Sleduje ovšem také dění v Česku. Lze ho zařadit mezi umírněnější odpůrce islámu. Tvrdě se ovšem vymezuje například proti premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Když předseda české vlády na sociální síti twitter uvítal vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách, Chytra se neudržel. „Populismus a izolace? Izolujete náš trh podporou sankcí vůči Rusku, vaše předvolební sliby na téma církevní restituce, populismus,“ napsal premiérovi. A přidal odkaz na sobotní demonstraci. 

Na demonstraci dorazili také radikálové, například Jarda Adam z Národní demokracie Adama Bartoše.  „Udělej mi jednu fotku a dostaneš do držky, mrdko černá,“ rozkřikl se ještě před začátkem demonstrace na fotografa serveru ParlamentníListy.cz.

Protestní akce se zúčastnilo přibližně 200 až 300 lidí, byl mezi nimi i známý politický buřič aktivní především v 90. letech minulého století Miroslav Sládek. Dorazila také Klára Fürstová, která upoutala pozornost veřejnosti jako pořadatelka akce v Praze ve Stromovce, kde se pálil korán.  

PhDr. Miroslav Sládek

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci

Po Chytrovi si vzala slovo Klára Novotná, která se představila jako „drzá Klára“ a ihned se tvrdě vymezila proti současnému establishmentu. „Viděli jste tu vládu? Jeden blbeček se střídá vedle druhého. Takže prostě půjdeme k volbám a nakopeme jim prdel!“ hřímala na náměstí.

Pokaždé, když padlo jméno Bohuslava Sobotky, dav skandoval „hanba“ nebo „zrada“ a křičel „fuj!“

Klára Novotná však nebyla zdaleka jedinou ženou na akci. Ani paní Michaela Holoubková, která se také dostala k mikrofonu, současnou vládu nešetřila. Zkritizovala především premiéra Bohuslava Sobotku, ministra vnitra Milana Chovance, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (všichni ČSSD), ale pár slovních ran od ní schytal také předseda Zelených Matěj Stropnický. Tito politici se podle jejího názoru chovají jako klíšťata, která se jednoho dne přisajou k moci a odmítají se jí pustit, dokud se nenacucají až k prasknutí.

Na akci nechyběl ani sociolog Petr Hampl, který účastníkům připomněl, že si právě dnes připomínáme 75. výročí hrdinského atentátu na nacistického protektora Reinharda Heydricha. Atentát spáchali Jozef Gabčík, Jan Kubiš. Podle Hampla tito hrdinní parašutisté bojovali proti Němcům, kteří uzurpovali Čechy. Podobně se prý dnes k Čechům chová i současná německá kancléřka Angela Merkelová. Petr Hampl tedy zašel tak daleko, že srovnal řezníka Reinharda Heydricha, vraha tisíců Čechů, Moravanů a Slezanů, s Merkelovou.

Poté si vzal podruhé slovo Chytra a vyjmenoval pět případů útočících migrantů na domácí Němce. Mezi jinými prý migranti také napadli jednoho homosexuála.

Teror, vraždy a zabíjení se staly součástí každodenního života v Německu, hřímala aktivistka

Není bez zajímavosti, že na akci vystoupila také paní Elke z německého hnutí Pegida. Ač Němka, tak také ona kritizovala Angelu Merkelovou. Vykřikovala mimo jiné „Scheiße Merkel“, což by se dalo volně přeložit jako „sr*čka Merkelová“.

„Teror, vraždy a zabíjení se staly součástí každodenního života v Německu,“ vykřikovala dáma pod svatým Václavem. Většina uprchlíků jsou podle jejího názoru zločinci, kteří vůbec neměli dostat status uprchlíků. Nevěří prý tomu, že by česká vláda byla tak naivní a pustila tyto lidi do země.  

Ke slovu se dostal také Martin Zapletal, bývalý voják, který vystrčil holý zadek na konvoj americké armády projíždějící v loňském roce Českem. Dostal se za to před soud, ale ten jeho čin zhodnotil jen jako přestupek. Zapletal lidi přítomné na demonstraci požádal, aby se nezlobili na české vojáky působící na zahraničních misích, ale na vládu, která na tyto mise vojáky posílá.

Na demonstraci znovu a znovu zazníval názor, že bychom se neměli starat o uprchlíky, nýbrž o naše děti. Téma dětí zaznělo např. i v souvislosti s inkluzí, tedy začleňováním co největšího počtu dětí do standardního vzdělávacího proudu. Paní Věra Kocourková ze Šumperku před podobným jednáním varovala, protože „retardované děti“, jak je nazvala, zpomalí vzdělávání dětí zdravých.

Demonstranty také vyzývala k tomu, abychom vystoupili z Evropské unie a utvořili unii novou v rámci států Visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska, ke kterým by se mohly přidat Rakousko, Švýcarsko a severské země. „Kdyby se k nám pak přidala Anglie, tak by to vůbec nebylo špatné,“ doplnila k tématu.

V podobném duchu se vyjádřil také Žarko Jovanovič, jenž demonstrantům připomněl, že jsme museli čtyřicet let poslouchat diktát z Moskvy a dnes se mu prý nechce poslouchat diktát z Bruselu.

Jiří Vítek, zakladatel strany Patrioti České republiky, se na demonstraci rozohnil, že Česká republika disponuje velkým bohatstvím, pod Krušnými horami leží šest procent všech světových zásob lithia, ale tato vláda se údajně chystá tento náš poklad prodat australské firmě, místo toho, aby se chovala jako politici v Chile, kteří si nad zásobami této strategické suroviny zachovávají kontrolu.

Během akce se mezi demonstranty pohybovala také prezidentská kandidátka Jana Yngland Hrušková, která se rozhodla sbírat podpisy pro svou kandidaturu.

Ve čtyři hodiny odpoledne demonstrace skončila a lidé se pomalu rozcházeli do svých domovů. Část davu se ale vydala k Lidovému domu, k sídlu sociální demokracie.

Díky profesionální pořadatelské službě celá akce proběhla takřka bez incidentů. Vyjma dvou momentů, kdy se akci pokusili narušit hluční radikálové. Pořadatelé ale zjednali klid.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…