"Vím, jak odpovídá, uráží!", "Vaše sebevědomí neodpovídá vašim schopnostem!" Plné náměstí bylo svědkem drsného konfliktu Zemana a jeho odpůrce

04.10.2016 0:00

REPORTÁŽ „S panem prezidentem přišlo po zamračeném dni do Luhačovic slunce,“ komentoval zlepšení počasí po mnohahodinovém dešti hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Debata s prezidentem Milošem Zemanem ovšem místy „slunečná“ vůbec nebyla. Došlo k ostrému názorovému střetu a jeden z tazatelů se veřejně pochlubil, že byl šestkrát v blázinci. Naopak ve velice vážném tónu požádal prezident občany, aby se zúčastnili krajských a senátních voleb, aby pak nikdo nemohl nadávat, že to zase špatně dopadlo.

"Vím, jak odpovídá, uráží!", "Vaše sebevědomí neodpovídá vašim schopnostem!" Plné náměstí bylo svědkem drsného konfliktu Zemana a jeho odpůrce
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Stanislav Mišák s manželkami

První den prezidentské návštěvy ve Zlínském kraji se naplno projevilo sychravé podzimní počasí. Takřka celý den pršelo a foukal vítr. Jak poněkud provokativně poznamenal na sociálních sítích Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, až při prvním setkání s občany na náměstí ustal déšť a vysvitlo slunce.

Jediná akce na náměstí byla během úterý až v lázeňském městě Luhačovice. Před tím vystoupil prezident Miloš Zeman na krajském zastupitelstvu, debatoval se studenty Univerzity Tomáše Bati a zavítal do firmy vyrábějící unimo buňky.

Na luhačovickém náměstí bylo poměrně živo. Nejen, že si mikrofon při debatě s prezidentem Zemanem přisvojil jeden evidentně podnapilý muž a před zhruba tisícovkou spoluobčanů se veřejně pochlubil, že byl šestrkát v blázinci, ale slovo si vzal i Zemanův odpůrce, který se do hlavy státu velmi ostře a sebevědomě pustil.

Anketa

Která první dáma plnila svou roli nejlépe?

hlasovalo: 9940 lidí

Prezident Zeman hned v úvodu zopakoval oblíbenou větu zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD), že „řeči mají být krátké a klobása dlouhá“ a přednesl stručný úvodní projev, v němž opět vyzval občany, aby se zúčastnili nadcházejících voleb. „Může se stát, že k volbám přijde jeden jediný volič, ten vhodí do urny volební lístek své oblíbené strany, a protože bude jediný volič, jeho strana dostane 100 procent odevzdaných hlasů. Vyplývá z toho, že ten, kdo nevolí, volí, ale neví o tom. Chci vás poprosit, obětujte svůj vzácný čas a jděte ke krajským volbám. Nemám právo vás vyzývat, koho volit, ale mám právo vás žádat, abyste k volbám šli,“ uvedl Miloš Zeman.

Vlečete naši zemi do spárů totality! Do Zemana se pustil jeho odpůrce

První o slovo v debatě se na luhačovickém náměstí 28. října přihlásil značně podnapilý muž, který prezidenta oslovoval „Milošu“. Nejprve muž pronesl několik nepříliš srozumitelných slov o tom, že má 40 let spokojené manželství a o hospodě. „Já jsem byl šestkrát v blázinci, ale já su normální. Pane prezidente, v blázinci to je samý bezdomovec, to je hrozný, já jsem tam byl šestkrát a půjdu tam klidně po sedmé, ale nejsem žádnej alkoholik,“ uvedl muž, kterého moderátor již po několikáté vyzval, aby položil otázku.

K tomu nedošlo a mikrofon putoval k dalšímu tazateli. Záhy došlo k hlasitému pískotu celého náměstí. Na prezidenta se s drsným tónem v hlase obrátil jeho odpůrce. „Dobrý den, já jsem v blázinci nebyl a nemám nic upito. Pane Zemane, já jsem vás vítal ve Zlíně cedulemi `stop totalitě, stop Zemanovi` a vy jste mi tehdy položil otázku, na kterou jste mě nenechal odpovědět. Položil jste mi otázku, jakou to má souvislost. Myslím, že dneska je ta otázka vrchovatě zodpovězena. Vaší funkcí, vaším chováním. Vlečete naši zemi do spárů totality jak čínské, tak ruské,“ spílal hlavě státu muž, kterého několikrát přerušilo hlasité pískání celého náměstí.

„Urážel jste Tomáše Baťu přirovnáváním k prominentovi komunistického režimu Čubovi. To je urážka pro každého slušného Zlíňáka, přirovnávat Baťu k Čubovi! Já dotaz nepoložím, pouze jsem zodpověděl dotaz Miloši Zemanovi. Vím, jak odpovídá, uráží! Dotaz nemám, ani mě nenapadá, na co se toho člověka ptát,“ dodal protestující.

K totalitě tedy vede svou zemi i britská královna a Merkelová, odrážel útok Zeman

Prezident se okamžitě ujal slova. „Že vás nic nenapadá, to je pouze váš, nikoli můj problém. Vaše představa, že vedu tuto zemi k totalitě, když se přimlouvám za rozumné hospodářské vztahy s Čínou nebo s Ruskem, znamená, že k totalitě vede Velkou Británii její královna, která se projíždí s čínským prezidentem ve zlatém kočáře, Angela Merkelová, která jednala s ruským prezidentem už osmkrát a tak bych mohl pokračovat dál,“ reagoval Zeman a ještě pokračoval.

„Kéž byste v životě dokázal udělat jednu tisícinu toho, co udělal František Čuba ve Slušovicích. Dnes jsem přijel z podniku Koma a v tomto podniku jsou lidé, kteří vyrostli ve slušovickém družstvu a všichni na Františka Čubu, který dnes leží v nemocnici, já ho chci takto na dálku pozdravit, vzpomínají v dobrém. Takže, vaše sebevědomí neodpovídá vašim schopnostem ani vašim znalostem. To je všechno a nyní se těším na další otázku,“ vypořádal se s konfrontančním vystoupením svého odpůrce prezident Zeman.

Další dotazy se týkaly kupříkladu migrační krize a toho, co dělat s ochranou evropské hranice, jejíž většina dle dotazu vede na moři. Miloš Zeman zopakoval svůj návrh, aby byli ekonomičtí migranti internováni na prázdných řeckých ostrovech. V případě, že by migrační vlna opět zesílila a týkala se i České republiky, prezident dosud v nějvětší míře rozvedl myšlenku vybudování plotu na českých hranicích.

„Zastávám názor, že už teď je dobré, když na hranicích hlídkují jak vojáci, tak policisté. Zastávám názor, že v nejhorším případě, kdyby neudrželi zatím neexistující migrační vlnu u nás, tak by bylo nutné, i když ne radostné, postavit i plot. Postavili ho Maďaři, Makedonci a teď staví plot Rakušané,“ dodal v Luhačovicích prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…