Vládní expert na nepřátelské dezinformace Šedivý se vrací do Bruselu: Kybernetické hrozby. Odpůrci hledají cesty, jak nás rozdělit, varoval u Takáče

09.03.2020 21:10

V dubnu začne Evropskou obrannou agenturu (EDA) řídit Jiří Šedivý, někdejší letitý velvyslanec z Česka při NATO a bývalý ministr obrany. Na začátku měsíce jej vybrali zástupci členských států Evropské unie. Nejen o tom, zda je Evropa v současné době bezpečná, hovořil v pondělním pořadu Interview na ČT24 s moderátorem Danielem Takáčem.

 Vládní expert na nepřátelské dezinformace Šedivý se vrací do Bruselu: Kybernetické hrozby. Odpůrci hledají cesty, jak nás rozdělit, varoval u Takáče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šedivý, zvláštní zmocněnec boje proti dezinformacím MV ČR

Evropská obranná agentura (European Defence Agency) funguje od ledna 2005. Je základnou pro rozvoj společné obrany Evropské unie, platformou pro spolupráci států EU v oblasti evropské obrany i mezi ministry obrany zemí EU. Agentura je aktivní rovněž v pořizování armádní techniky.

Vysokým představitelem EU pro obranu a zahraniční politiku je Josep Borrel, bývalý španělský ministr zahraničí. Právě on je formální hlavou agentury EDA. „Borrel potřebuje výkonného ředitele, a to je ta funkce, na kterou nastupuji,“ řekl Šedivý ke svému novému angažmá v Bruselu.

Takáč se zajímal, zda je evropská bezpečnost v době šíření nového typu koronaviru ohrožena. Šedivý poukázal na určitý souběh nemoci koronaviru a jeho dopadu a další vlny migrační krize. „Je zde neschopnost dohodnout se na tom, jak postupovat v rámci EU,“ zmínil, co nepomáhá tomu, aby EU byla schopna projevit své zájmy a akceschopnost.

„Nikdy nejsme v situaci stoprocentního bezpečí. Zejména v dnešním světě jsou stále rizika a ohrožení,“ podotkl s tím, že to však není tak, že by se Evropa měla obávat o svou existenci a hrozila zde válka.

Podle čeho Šedivý usuzuje, že je tedy mometálně Evropa bezpečná? „Protože od roku 1945 vládne v Evropě mír a neexistuje zde přímé vojenské ohrožení, které by mohlo Evropu a Západ zásadně ohrozit,“ myslí si. „Situace, ve kterých se nacházíme, jsou sice situace vážné, ale nejsou to situace, které by ohrožovaly základní předpoklady pro bezpečnost, jako je přežití obyvatel,“ shrnul Šedivý.

Dnešní hrozby pro Evropu jsou výrazně jiné než ty, které by popsal například před pěti či deseti lety. „Jsou jiné v tom, že jsou čím dál více nevojenské a více vázány na nové technologie. Odehrávají se v kybernetickém prostoru,“ uvedl.

I to podle jeho slov svědčí o tom, že z hlediska vojenské obrany jsme dobře zajištění. „Naši odpůrci nebo protivníci proto hledají jiné než vojenské cesty, jak nás zneklidnit a jak nás oslabit a rozdělit,“ doplnil Šedivý.

Ukázal na konkrétní stát, který se snaží EU a NATO rozložit a oslabit. „Je to především Rusko. Právě jeho hybridní operace jsou důkazem toho, že Rusko se neodváží přímé vojenské akce proti nám,“ připomněl.

„A co Krym a východ Ukrajiny, to není náznak ohrožení, které svět zatím nevyřešil a může pokračovat dál?“ tázal se Takáč. „Zatím není Ukrajina členem EU ani členem NATO. Situace je tam zamrzlá. Rusku zde Západ, NATO a EU ukázaly určité meze a funguje to,“ zmínil například sankce vůči Ruské federaci či posílení obrany na východním křídle NATO.

Nezná prý další potenciální místa, kde by se podobný scénář jako na Krymu či východě Ukrajiny opakoval. „Nemyslím, že něco takového nyní hrozí. Ani v Pobaltí. Určitě ne vůči území, které je pokryto Severoatlantickou smlouvou, článkem 5 o kolektivní obraně. Země Pobaltí jsou členy EU,“ zdůraznil.

Šedivý okomentoval také dnešní rozhodnutí vlády, že armáda bude policistům pomáhat s kontrolami na českých hranicích. Jde prý o standardní záležitost. „V takovéto situaci, kdy je epidemie, nejde o nic mimořádného,“ uvedl s tím, že takové kroky mají oporu i v zákoně a v ústavě.

„Je tu velká krizová situace a armáda je jednou se složek státu, která je striktně organizována a má k tomu schopnosti,“ doplnil s tím, že je velmi dobře, když pomáhá.

Čeští vojenští lékaři jsou podle Šedivého v Evropě žádaným artiklem. „Máme specializaci ochrany a obrany proti zbraním hormadného ničení, kam patří zbraně chemické, biologické, ale také radiologické a jaderné,“ uvedl.

Zmínil i specializovanou vojenskou nemocnici v Těchoníně poblíž Žamberka, která je společně s pražskou Bulovkou jediným zařízením v Česku schopným bojovat s čínským koronavirem, zatím nebyla aktivována. „Nemocnice v Těchoníně je zařízení, které je vybaveno na případné problémy s mnohem horšími možnými nákazami, než je koronavir,“ sdělil Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

8:50 70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

Platit někomu minimální mzdu 367 Kč za hodinu? To se drobným podnikatelům nechce. Ani v jinak bohaté…