„Vožrat se na jedný hromadě.“ „Lidi jsou blbí.“ Klíčový profesor mluvil ve Sněmovně o COVID-19. Asi nevěděl, že ho nahrávají

22.04.2020 8:12 | Zprávy

Jedním z hlavních nástrojů při zjišťování správných opatření proti koronaviru je statistika a před poslance výboru pro zdravotnictví předstoupil Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, který poslance velice neformálně informoval, co všechno není o nemoci známo a také jak funguje software, který připravili. Zazněly věty typu: „Protože ty lidi jsou úplně blbí, voni skutečně potřebujou ten seriál s těma pohřbama.“

„Vožrat se na jedný hromadě.“ „Lidi jsou blbí.“ Klíčový profesor mluvil ve Sněmovně o COVID-19. Asi nevěděl, že ho nahrávají
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

V souvislosti s koronavirovou krizí má zdravotnický výbor v Poslanecké sněmovně zřejmě plné ruce práce. Mezi těmi, kdo před výbor předstoupili, byl i Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Který velice neformálním způsobem informoval poslance na výboru o tom, co ví, ale hlavně o tom, co neví a co je možné.

Především Dušek zdůraznil, že má strach, ale že z výboru strach necítí. Sám uznal, že argumenty pro rozvolňování jsou pravdivé. „Je pravda, že se máme bát toho, co zůstalo v lese. A je pravda, že před tím nemáme kam zdrhnout. A je pravda, že nemůžeme žít ve vězení deset let. A je pravda, že nemůžeme zemi poslat do pravěku ekonomicky. A je pravda, že čím rychleji vymře deset procent Němců a Rakušanů, tak tím víc nás budou ekonomicky tlačit, protože budou imunní. Ten tlak ale bude ještě úplně jiný. Země, které projdou rychle tou vlnou, tak projdou jakousi darwinistickou selekcí. Změní to rovnováhu. Jako kdyby to tady už někdy bylo historicky. A já z toho mám strašný strach.“

Uvedl ověřené číslo, že se virus v Česku začal šířit s nakažlivostí 2,6 až 2,8, tedy že v průměru každý nakažený nakazí tolik lidí. A pokud by nebyl zastaven, tak by toto číslo vzrostlo na 5 nebo 6. A pokud by se tak stalo, tak by v Česku „nastala Itálie“. Také konstatoval, že vakcína je v nedohlednu, takže se bude muset „promořovat“. Z čehož má strach, protože není známo, co „v přírodě zůstalo“, zda už má imunitu méně než 10 % obyvatelstva nebo až 40 %.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…