„Vraťte se dělat ostudu na Slovensko!“ Zdechovský zametl s Babišem

14.03.2021 12:12

Firma AstraZeneca sníží dodávky vakcíny proti covidu-19 do Evropy o 73 procent; bude na to Evropská unie nějak reagovat? A co bude následovat? Lidé se obracejí i na europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a žádají odpovědi. Podle něj to nebude mít na Česko nijak velké dopady. A připojil vzkaz Andreji Babišovi, jenž volá po spravedlivém rozdělování vakcín v rámci EU.

„Vraťte se dělat ostudu na Slovensko!“ Zdechovský zametl s Babišem
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Omezení dodávek do EU oznámila AstraZeneca už v pátek. Do konce března dodá 30 milionů očkovacích dávek a za celé letošní první pololetí 100 milionů dávek. Původně mělo do konce června přijít 220 milionů dávek. Snížení v prvním kvartálu avizovala firma už před několika týdny. Místo slíbených nejméně 80 milionů dávek dodala polovinu.

Poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský je tázán, jak na tuto situaci zareaguje Evropská unie. „Tomáši, bude nějak EU tvrději vymáhat vakcíny a plnění smlouvy v souvislosti s dnešním oznámením ohledně snížení dodávky Astry o 70 %? Přijde mi, že tato společnost si dělá z nás dobrý den...“ táže se Honzakob.

„Nebude AstraZeneca, budou jiné vakcíny. Trh funguje. Pfizer a Moderna budou navyšovat. Johnson chce zvýšit dodávky. Jedná se s Indy o dávkach jejich vakciny... Já bych se nebál,“ napsal Zdechovský.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí
Jak bylo zmíněno, v Česku se vedle vakcín AstraZeneca očkuje i vakcínami od Pfizer/BioNTech a od Moderny. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tento týden ve Sněmovně uvedl, že v březnu přijde víc než 1,1 milionu dávek, což je asi o 200.000 více než za leden a únor dohromady. V dubnu pak bude dávek více než dva miliony, v květnu přes 2,5 milionu a v červnu přes tři miliony. U všech dosud aplikovaných vakcín je třeba podat pro navození kompletní ochrany dvě dávky, u vakcíny od firmy Johnson & Johnson bude stačit dávka jediná. Její první dodávka by do Česka mohla dorazit na konci dubna.

Evropská unie uzavřela smlouvy s AstraZenecou na dodávky 300 milionů dávek vakcíny. Podle nich mělo dorazit 30 milionů ještě do konce roku 2020, 90 milionů v prvním čtvrtletí letošního roku a 180 milionů v kvartálu druhém. Loni ovšem nedorazily žádné dávky, protože preparát ještě nebyl schválen evropskými regulačními úřady. Česko má podle očkovací strategie objednáno tři miliony dávek. Už v únoru mělo přijít 200.000 dávek, v březnu pak 400.000.

„Jak se to dotkne ČR, ještě nevíme. Intenzivně to ale řešíme. Pokusíme se rozhodnutí centrály změnit. Pracujeme i na navýšení a urychlení dodávek dalších vakcín,“ napsali zástupci Chytré karantény ke snížení dávek vakcín od firmy AstraZeneca.

Europoslanec Zdechovský se na svém twitteru opřel do premiéra Andreje Babiše (ANO), který kvůli nespravedlivému rozdělování vakcín volá po mimořádném summitu EU.

Podle Babiše by dodávky vakcín proti covidu-19 měly být v EU do proočkování 70 % dospělého obyvatelstva distribuovány přísně podle počtu obyvatel jednotlivých zemí. Veškeré nadobjednávky členských států by měly být podle něj uspokojeny nejdříve ve druhém pololetí.

Přesně tak se ale prý již děje. „Komise rozděluje vakcíny mezi členské státy dle jediného spravedlivého kritéria: podle počtu obyvatel,“ oznámilo zastoupení Evropské komise v České republice.

„Babiš se zase ztrapnil. Už se Andreji Babiši vraťte dělat ostudu na Slovensko,“ vzkázal europoslanec Zdechovský předsedovi vlády ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…