„Všichni vědí, co je Čína zač.“ Vlivný muž se rozčílil. Dohra chvály od Sáblíkové

05.02.2022 16:40 | Zprávy

Zimní olympijské hry v Pekingu jsou v plném proudu. Českým sportovcům, kteří se her účastní, je nyní z mnoha směrů vyčítáno, že upustili od základních morálních hodnot a dali do popředí sami sebe. „Sportovci ale nemohou ovlivnit politická rozhodnutí,“ hájil účastníky v Událostech, komentářích na ČT24 sportovec David Svoboda, účastník letních olympijských her 2008 v Pekingu a olympijský vítěz v pětiboji. „Hry jsou zneužívané k politickým bojům a sportovci jsou zde jako rukojmí,“ rozčiloval se Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury. Věnovali se také sportu u malých dětí, který negativně poznamenala doba covidu.

„Všichni vědí, co je Čína zač.“ Vlivný muž se rozčílil. Dohra chvály od Sáblíkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyjádření nesouhlasu s pořádáním zimních olympijských her v Čínské lidové republice

Svoboda coby někdejší účastník olympiády v Číně vzpomínal, jak hry v totalitní komunistické zemi prožíval: „Jel jsem tam především závodit a soutěžit. Snažil jsem se dosáhnout sportovních výkonů a výsledku. To bylo to hlavní, na co jsem se soustředil.“

Vnímal však i kontext politický. „Samozřejmě tím, že jsem jel do komunistické Číny, už jsem tušil, že tento kontext bude veřejností vnímán. Už v roce 2008 se o tom hodně diskutovalo a psalo se hodně článků, stejně jako je tomu dnes. Vnímal jsem tam touhu tamního režimu předvést se světu v co nejlepším světle.

  • Původní zdroj ZDE

Úroveň sportu v různých zemích je vizitkou vyspělosti dané společnosti. Jak říkám, mé priority byly ale úplně někde jinde. Proto zejména totalitní země mají touhu se na olympijských hrách prezentovat co nejlépe, aby demonstrovaly svou sílu. A také to, jak se jejich režimu daří,“ řekl pohledem sportovce a zopakoval, že jeho prioritou bylo soustředění na samotný sportovní výkon, než na stav lidských práv v Číně.

Považuje za štěstí, že se vyhnul nepříjemným otázkám: „Takže jsem se k tomu nemusel ani vyjadřovat. Ta čínská propaganda tam ale byla cítit na každém kroku,“ popsal Svoboda.

Během letních olympijských her v Pekingu v roce 2008 prý nebyl nijak omezován. „Žádnou aplikaci jsem neměl, tehdy naštěstí nic takového ani nefungovalo. V tomto směru jsem tedy omezován nebyl. Spíše si ze mě dělali kamarádi srandu, když se mi hry nepovedly, říkali: To by bylo, aby byla „svoboda“ v Číně na prvním místě,“ zasmál se tomuto dvojsmyslu sportovec Svoboda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa.“ Německo hledí na výsledky. Hlavně na jedno číslo od AfD

22:00 „Katastrofa.“ Německo hledí na výsledky. Hlavně na jedno číslo od AfD

V Německu je vítězem evropských voleb CDU/CSU. Vládní koalice kancléře Olafa Scholze zůstává slabá, …