„Vy jste řekl, že vaše divadlo je téměř bez dotací?“ ptal se Veselovský. A Jan Hrušínský začal počítat

09.01.2019 10:12

Jan Hrušínský, ředitel Divadla na Jezerce, byl hostem Martina Veselovského na DVTV. Ohromil například výkladem, že prezident Zeman nás chce vrátit před rok 1989, protože chce vrátit na hranice vojáky. Zaujalo též jeho vysvětlování, jak to má jeho divadlo s podporou Jiřího Drahoše.

„Vy jste řekl, že vaše divadlo je téměř bez dotací?“ ptal se Veselovský. A Jan Hrušínský začal počítat
Foto: Printscreen DVTV
Popisek: Jan Hrušínský v rozhovoru s Martinem Veselovským

Na úvodní dotaz Martina Veselovského, zda vstupuje do politiky, Hrušínský začal ujišťovat, že on je divadelník a komentování veřejného dění má jenom jako koníček. „Já bych byl opravdu upřímně rád, kdybych nic kritizovat nemusel,“ dodává.

Anketa

Považujete Ukrajinu za spojenecký stát?

3%
97%
hlasovalo: 10516 lidí

Veselovský pak přiostřil debatu dotazem, zda účelem Hrušínského politických exhibic ve skutečnosti není upoutání pozornosti k jeho divadlu. „Ne. Hlavní důvod, proč se tak vyjadřuju, je ten, že se nechci vrátit do dob nesvobody. A mám intenzivní pocit, že mě tam někdo proti mé vůli táhne,“ vysvětloval principál.

V rámci svého volnočasového koníčku poslal dopis prezidentu Miloši Zemanovi, ke kterému přiložil natočený záznam večera v jeho divadle, kde se 16. listopadu debatovalo o věcech veřejných. Principál Hrušínský tam předčítal svůj text „Čehona byl občan pilný“ a na pódiu s divadelníky seděl generál Petr Pavel a bývalý diplomat Petr Kolář.

Veselovskému připomínal, že Miloš Zeman v roce 1989 protestoval proti komunistické moci. „Letos už jsme ho nepozvali, protože Miloš Zeman se podle našeho mínění ocitl mezi těmi, proti kterým jsme tehdy společně protestovali,“ vysvětlil.

Hrušínského prý Zeman o tom, že „změnil strany“ přesvědčuje svým chováním i svým okolím dnes a denně.

Moderátor mu namítl, že v roce 1989 zde byly zavřené hranice a nikdo nemohl opustit zemi, což se dnes rozhodně neděje. Hrušínský mu ale vysvětlil, v čem je podle něj situace podobná. „Pan Zeman je jeden z těch, který volá po tom, abychom na ty hranice znovu postavili vojáky, abychom tam postavili hasiče a abychom vyzbrojili vojenské zálohy, čas od času dává k úvaze referendum o vystoupení z Evropské unie. A to se podle mě rovná návratu do té doby bídy.“

Prezident Zeman prý není sám, podle Hrušínského „bohužel“. „Je jedním z těch, kteří to kormidlo obrátili na východ, to je evidentní. A mně se nechce zpátky do Ruska, já už jsem tam byl. Skoro čtyřicet let,“ dodal.

CELÝ ROZHOVOR VESELOVSKÝ- HRUŠÍNSKÝ ZDE

Prezident Zeman mu na dopis a zaslaný záznam neodpověděl, principál z Jezerky to prý vlastně ani neočekával. „To není povinnost, byla by to jenom slušnost. A tu jsem nečekal,“ vysvětlil. Zato mu prý píší jiní.

„Ráno jsem otevřel počítač a měl jsem tam takový milý mail. Bylo tam napsáno: ‚Přečti si o sobě konečně pravdu, ty dobytku,‘," citoval. U toho prý byl odkaz na text v ParlamentníchListech.cz, poukazující na svérázné divadelní podnikání pana Hrušínského.

Podepsán pod ním prý byl „slušný občan“. „A já jsem hrdý na to, že patřím k té polovině národa, která se pod své názory podepisuje,“ dodal Jan Hrušínský. Zato když čte internetové příspěvky podporující prezidenta, dnešní vládu a extremistické strany, tak jsou to prý lidé obvykle podepsaní „tajtrlík desátý“ a místo fotografie mají obrázek pejska. „A ti statečnější si tam třeba dají dokonce nacistickou helmu,“ povšiml si.

Veselovský mu namítal, že to může být smutný efekt sociálních sítí. „Ne, je to smutný efekt těch lidí,“ trval na svém principál. A prezident Zeman je prý vyzývá a povzbuzuje k tomu, aby se právě takto chovali.

Pak tvrdil, že prezident Zeman takovým jako on (Hrušínský) ve vánočním poselství vzkázal, že nikdy nic nedokázali, a proto by je lidé měli nenávidět, protože žijí z jejich daní. „A to je jak fašistická Vlajka,“ připomněl organizaci ze třicátých let, která prý měla stejné praktiky jako komunisté a dnešní „slušní občané“.

Prezident podle něj přísahal, že bude prezidentem všech obyvatel této země, a prakticky hned poté, hned v prvním projevu, to popřel. „On tehdy měl tu drzost a řekl, že je prezidentem jenom dolních deseti milionů,“ připomněl Hrušínský a rozčiloval se, že těch „horních“ půl milionu lidí asi pro prezidenta není nic.

Veselovský mu namítl, že to byl od prezidenta zjevný bonmot, ale Hrušínský odpověděl, že bonmoty si má Miloš Zeman nechat na Vysočinu.

Pak moderátora zajímalo, zda se Hrušínský cítí ohrožen. Herec mu přiznal, že se ohrožen necítí, protože výhrůžné dopisy jsou v jeho poště v menšině. Ale dostal prý třeba fotografii sebe s Janem Hřebejkem a dalšími na demonstraci na Staroměstském náměstí se vzkazem „brzy budete viset“ a to už mu přijde za hranou.

Martin Veselovský mu namítl, že takováto výhrůžka už by mohla „mít úspěch u Policie ČR“ jako trestný čin. „Ani tím už si nejsem úplně jist,“ nesouhlasil Hrušínský. Pak ale přiznal, že to ani nezkoušel.

Pak Hrušínský popisoval svou představu, jak by Česká republika měla vypadat. Sdílí prý vize lidí, jako jsou Petr Kolář nebo Petr Pavel, které si pozval na výročí do svého divadla.

„Určitě bych byl rád, kdybych se dožil doby, kdy nebude v čele České republiky trestně stíhaný agent StB,“ zasnil se.

Veselovský dal najevo, že je mu trapné tak základní věc připomínat, ale přesto principálu Hrušínskému připomněl, že premiérství Andreje Babiše je výsledkem voleb. „Já nezpochybňuji výsledek voleb, já zpochybňuji chování těch lidí,“ objasnil Jan Hrušínský. Pak Veselovskému natvrdo řekl, že jeho argument volebním vítězstvím je „ohraný“.

A začal jmenovat další „vítěze demokratických voleb“: Klement Gottwald, Adolf Hitler…

Pak lamentoval nad tím, že prezident nás táhne k Číně, a jeho spojenec premiér současně vykládá, že Čína lže, takže jako občan neví, co si z toho má vybrat. A to se mu nelíbí.

„Obávám se, že ve chvíli, kdy se ty síly převáží, a chybí k tomu už velmi málo, tak budeme vyvlečeni z Evropské unie, vyvázáni z NATO, a v tu chvíli jsme tam, kde jsme byli před třiceti lety,“ pokračoval.

Veselovského zajímalo, zda Hrušínský nemá obavu, že svými slovy oslovuje jen již přesvědčené lidi, ale „přes příkop“ jeho slova nefungují. S tím ale Hrušínský nesouhlasit. „Nikdy nevíte, ke komu mluvíte. Já vím jenom, ke komu mluvit chci. Já bych chtěl mluvit ke slušným lidem,“ použil termín, kterému se předtím vysmíval. Prý ale věří, že osloví i takové, kteří volili Zemana či Babiše, ale teď už zjistili, že byli oklamáni. Ti by se podle něj měli zamyslet a příště hlasovat „s větší rozvahou“.

Odmítl, že by vedl „politicky angažované divadlo“. Je prý jen „živé“ a dělá dramaturgii, která neuráží inteligenci. Námitku, že u nich v divadle Jiří Drahoš startoval svou volební kampaň, Hrušínský odmítl. „Startoval ji v parku Na Jezerce, a to je veřejný prostor,“ vysvětlil. Pak připustil, že Divadlo Na Jezerce Drahošovu kandidaturu podporovalo.

Diváci v Divadle Na Jezerce prý v posledních dvou letech často tleskají v místech, kde cítí politické narážky, a i to Hrušínskému připomíná situaci před listopadem 1989. Takže cítí, že ve společnosti se už zvedá vlna nespokojenosti. „Já myslím, že lidé nechtějí být dlouhodobě podváděni,“ vysvětlil. On si prý myslel, že lidem bude vadit už to, že někdo donášel StB, nebo že kradl částky, které si normální člověk ani nedovede představit. „Ale to překvapivě lidem tolik nevadí,“ lituje. Zato prý lidem vadí, když musejí stát pět hodin na rozkopané dálnici.

Hrušínského prý mrzelo, když jeho divadlo přestala sponzorovat společnost Mountfield, i když uznává, že k tomu mohla mít legální důvody. Důvody jsou podle něj i v tom, že společnost má čínského spolumajitele.

„Pak je tedy otázka, s ohledem na to, co jste tu říkal, zda by principál Hrušínský chtěl, aby jeho divadlo podporovala čínská firma,“ rýpl moderátor Veselovský. Hrušínskému došla slova. „Vidíte, tak to mě nenapadlo,“ vykoktal. Řeč zase našel s úvahou, že by nikdy nebyl v divadle, které by mělo za generálního partnera Agrofert.

Veselovský mu pak ještě připomněl, že před třemi lety se chlubil, že jeho divadlo funguje téměř bez dotací. Po všem, co bylo o financování Divadla na Jezerce napsáno, považoval za nutné požádal jeho ředitele o vyjádření k tomuto výroku.

Hrušínský uvedl, že ono „téměř bez dotací“ znamená tři sta tisíc ročně od městské části Praha 4, a ve dvou posledních obdobích obdrželo divadlo „na uměleckou činnost“ vždy 1,5 milionu od magistrátu Hlavního města Prahy.

Tato míra dotování z veřejných rozpočtů je prý „ve srovnání s jinými divadly minimální“. Kolegy „napráskal“ slovy: „Jiná pražská divadla mají dotace v řádech desítek milionů.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…