Vy to na mě zkoušíte. To nemyslíte vážně, uzemňoval Ištvan Drtinovou, která se ptala na vyšetřování i na Zemana

19.09.2013 9:21

Interview Daniely Drtinové přivítalo olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana právě v den, kdy byl policií v Praze vyslechnut Ivo Rittig, podnikatel s údajně velmi vlivnými politickými konexemi. Rozhovor se pohyboval v monotónním cyklu, kdy se moderátorka snažila zjistit detaily z vyšetřování a státní zástupce ji ujišťoval, že tyto informace prozradit nemůže.

Vy to na mě zkoušíte. To nemyslíte vážně, uzemňoval Ištvan Drtinovou, která se ptala na vyšetřování i na Zemana
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

„U výslechu jsem nebyl, ale předpokládám, že byl dotázán ke všem skutečnostem, které nás zajímají,“ odpověděl Ištvan na úvodní dotaz, zda se čtyřhodinový výslech týkal pouze trafikantů ODS.  Vyšetřovatelé se podle něj všech svědků vyptávají na všechny souvislosti, které je zajímají. Pak naznačil, že je velmi pravděpodobné, že si policisté Rittiga v budoucnosti předvolají znovu.

„Ti lidé nám něco řeknou, my to pak zkonfrontujeme s dalšími důkazy, a pokud je potřeba toho člověka doslechnout, tak si ho předvoláme znovu,“ popisoval pracovní metodu návladní. U Rittiga se navíc prý nejednalo o první výslech. „Pan Rittig už byl vytěžen,“ uvedl Ištvan. Moderátorku zajímalo, zda tedy bude obviněn, načež Ištvan ujistil, že obviněna může být každá osoba, u které se objeví důvodné podezření.

Moderátorka Drtinová se neustále pokoušela ze státního zástupce dostat konkrétnější informace, například se jej vyptávala, kdo všechno ještě bude vyslechnut, načež ji Ištvan ujistil, že předvolání k výslechu či podání vysvětlení se opravdu nevyřizují prostřednictvím televizní obrazovky.

Korunu všemu však moderátorka nasadila, když se přímo zeptala: „Nechystáte zásah proti solárním baronům, některým politikům a politickým lobbistům?“ Po chvilce rozpačitého mlčení státní zástupce řekl: „Paní redaktorko, vy to na mě asi jenom zkoušíte. Přece nemůžete myslet vážně, že vám tady ve studiu v přímém přenosu někdo řekne, zda se proti někomu chystá policejní zásah.“ Moderátorka pak s nejistým úsměvem požádala, zda by státní zástupce nemohl alespoň naznačit. Ištvan ji slovy klasika ujistil, že ani naznačit není možné.

Dalším pokusem Daniely Drtinové zjistit více byl dotaz, komu patřily mobilní telefony, zlato a sto padesát milionů korun, zabavené při červnovém velkém policejním zátahu. „Říkám to opakovaně, my nebudeme komentovat detaily z prověřování, protože to jsou všechno věci, které mohou ohrozit taktiku,“ ohradil se Ištvan. Drtinová se tedy zeptala, zda by nemohl alespoň prozradit, komu patřily mobilní telefony. Na překvapený dotaz zástupce, jaké telefony myslí, moderátorka upřesnila, že myslela mobilní telefony, zabavené při prohlídce. „Lze se domnívat, že patří těm, u kterých byly nalezeny,“ odvětil Ištvan.

Po několika dalších pokusech moderátorky zjistit nějaké detaily z vyšetřování a ujištění státního zástupce, že tyto informace prozrazovat nemůže, moderátorka znechuceně poznamenala „Já se vás tady nemůžu ptát na to, jak se zahradničí."

Po dalších marných pokusech na závěr raději přešla k tématu Ištvanovy návštěvy u prezidenta Miloše Zemana, který mu vyjádřil podporu, což se stalo předmětem kritiky ze strany dalších státních zástupců. Ištvan by měl své chování vysvětlovat Unii státních zástupců. „Nemám problém svůj postoj vysvětlit, i když mi přijde, že je kauza vytvořená jaksi uměle,“ řekl k tomu olomoucký návladní.

Drtinová mu pak pustila ze záznamu prohlášení jeho pražské kolegyně Lenky Bradáčové, která prohlašovala, že pokud by ona dozorovala takovou kauzu, tak by se hlavě státu zdvořile omluvila. Ištvan následně poznamenal, že z vystoupení neslyšel jediný důvod, proč by tak měl učinit, a když mu Drtinová zopakovala slova Bradáčové, odpověděl již poněkud znaveně: „Paní redaktorko, já tu kauzu nedozoruju.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…