„Vybírají poplatky i na pohřbu, za každou hodinu tanečních u vašich dětí.“ Senátor Valenta před klíčovým hlasováním udeřil na Petra Jandu a spol.

21.01.2019 22:20

V prosinci proběhla na půdě Senátu politická bitva, jejímž hlavním aktérem byl senátor Ivo Valenta a jeho padesát pět kolegů, které dokázal získat na svou stranu. Šlo v ní o autorské poplatky - které inkasuje Ochranný svaz autorský (OSA) - za poslouchání hudby z televize nebo rádia v restauracích. Valenta prosazuje, aby se poplatky nadále platily jen v podnicích, kde má poslech hudby hospodářský význam. A umělcům se to ani trochu nelíbí. Petr Janda z Olympiku se rozčílil opravdu hodně.

„Vybírají poplatky i na pohřbu, za každou hodinu tanečních u vašich dětí.“ Senátor Valenta před klíčovým hlasováním udeřil na Petra Jandu a spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Dosud platný autorský zákon říká, že podniky, kde se pouští hudba, mezi které patří i restaurace a obchody, musejí odvádět poplatky Ochrannému svazu autorskému za to, že svým zákazníkům hudbu pouštějí.

Anketa

Líbí se vám Zemanův termín ,,lepšolidé"?

91%
hlasovalo: 13244 lidí

Nezávislý senátor Ivo Valenta zvolený za Stranu soukromníků ČR by to však rád změnil. Jak sám říká, nikdy nepřestane usilovat o to, aby se živnostníkům a drobným podnikatelům v této zemi dýchalo lehčeji. Restauratéry by proto rád zbavil povinnosti odvádět svazu tyto poplatky. Spolu s padesáti dalšími kolegy prosadil změnu autorského zákona, tak aby poplatky museli podnikatelé platit jen v místech, kde je hudba využívána k hospodářským účelům.

„Za živnostníky se prostě nepřestanu prát. Pokud máte chvilku, podívejte se na mé vystoupení během prosincového zasedání Senátu, kde jsem díky podpoře dalších padesáti kolegů prosadil změnu autorského zákona,“ oznámil Valenta na sociální síti Facebook.    

Anketa

Je v České republice ohrožena demokracie?

30%
70%
hlasovalo: 11547 lidí
Pro návrh hlasovalo celkem 56 senátorů z klubů Starostů a nezávislých, ODS, KDU-ČSL a hnutí ANO. Stranou nezůstala stát ani většina členů klubu SENÁTOR 21. Zdrželi se např. neúspěšný prezidentský kandidát a dnes nezávislý senátor Pavel Fischer nebo Milan Štěch z ČSSD.

Pokud Valentův návrh schválí také Poslanecká sněmovna a novelu podepíše i prezident, podnikatelům by se mělo opravdu ulevit. Strana soukromníků ČR už apelovala na poslance, aby ve shodě se senátorem Valentou živnostníkům opravdu ulevili. „Zdvořile Vás tímto žádáme, abyste nepodlehli stupňujícímu se tlaku ‚výběrčích poplatků‘, jejichž řady se neustále rozšiřují, a senátní novelu svým hlasováním odsouhlasili. Novela zákona je v souladu s mezinárodním právem, neokrádá autory, protože jen ruší duplicitní placení poplatků,“ stojí v prohlášení Soukromníků.

„Už bylo načase, abychom před praktikami OSA přestali strkat hlavu do písku. Jen pro zajímavost, víte, že OSA např. vybírá autorské poplatky také za každý pohřeb? Ano, za každý obřad by měli pozůstalí zaplatit 74 Kč. A víte, že stejně tak OSA kasíruje také sportovní akce? V případě aerobiku je to 6 Kč za každého návštěvníka, v případě hokeje je to 2,25 Kč za každého návštěvníka. A dokonce si vybírá také 150 Kč za každou hodinu tanečních, kam chodí třeba právě vaše děti nebo vnoučata...,“ pokračoval Valenta.

Za provoz jednoho rádia platí provozovatel kadeřnictví či restaurace přes 500 korun měsíčně, pokud podniká ve městě se 100 tisíci obyvateli.

Ve vyjádření pro Události České televize Valenta doplnil, že ti, kteří provozují konkrétní televize či kanály rádií, už platí svazu poplatky. Zdá se mu proto zbytečné, aby tytéž poplatky dostávala OSA dvakrát.

Jenže to, co se líbí podnikatelům, se nelíbí umělcům. Více než 1 600 zpěváků a hudebníků už podepsalo petici proti přijetí tohoto zákona. „Mně vadí už to, že se v něčí hlavě zrodil takovejhle nápad, jak okrást český muzikanty. To je prostě úplně šílený,“ rozčílil se před kamerou Petr Janda z Olympiku s tím, že asi třetina honorářů OSA by skončila „někde v propadlišti“.

Oproti tomu vznikla ale i petice živnostníků, která je zaměřena proti autorským poplatkům.

V úterý má zákon projednávat Poslanecká sněmovna. Pokud by zákon prošel, umělci se chystají dál protestovat.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…