Východ Ukrajiny: Padají bomby, lidé už se ani nezastavují. Novinářka věští zlý osud Porošenkovi

10.06.2014 11:14

Přestože se nechal nově zvolený prezident Ukrajiny Petro Porošenko slyšet, že ostřelování města Slavjansk musí být zastaveno, ukončení operace zatím nic nenasvědčuje. Amatérská videa naopak ukazují, že ostřelování obytných čtvrtí naopak sílí na intenzitě.

 Východ Ukrajiny: Padají bomby, lidé už se ani nezastavují. Novinářka věští zlý osud Porošenkovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Obyvatelé města jsou podle webu prokremelské televize Russia Today dlouhodobě frustrovaní, protože se prakticky 24 hodin denně musí obávat o své životy. Město je zahaleno kouřem, ulice zejí prázdnotou a některé záběry připomínají spíš válečné filmy odehrávající se za druhé světové války. Lidé jakoby si však na válečně podmínky pomalu zvykali.

Vše k tématu Ukrajina ZDE

Jedno z videí ukazuje běžný život slavjanských obyvatel, kteří jdou právě z nákupu. V tu chvíli se v blízkosti ozve hlasitá palba. Slavjaňané se pouze lehce přikrčí a pokračují v cestě. V neděli zemřelo dle dostupných informací nejméně pět lidí. Mezi nimi bohužel i čtyřletá holčička.

Desítky historických, běžných obytných i administrativních budov jsou v jednom ohni, další už „pouze“ doutnají. Není v silách místních hasičů postarat se o všechny budovy, které byly zaseženy. Mezi nimi mimo jiné i nemocnice, škola a další klíčové budovy města. Je zřejmé, že po ukončení operace bude muset být mnoho budov a domů strženo. Další a další amatérská videa místních ukazejí, že město je doslova obráceno vzhůru nohama. Všude vládne stísněná atmosféra, nepořádek a do jisté míry i rezignace „domorodců“. V pozadí prakticky každého záběru se ozývá ostřelování a hlasité výkřiky postižených obyvatel.

Granáty dopadají na budovy, ale i silnice, kde se vytvářejí hluboko krátery. Místní kolem nich zvědavě procházejí, někteří si je i fotí. V tuto chvíli není možné vyčíslit náklady, které bude muset Ukrajina vynaložit na obnovu infrastruktury města.

Celý komentář Terezy Spencerové ZDE.

Podle komentátorky Literárních novin Terezy Spencerové lze těžko odhadovat, jestli může napěti v nejbližších dnech prezident Porošenko zmírnit či rovnou ukončit. Je prý zřejmé, že dokud Porošenko a jeho tým neovládnou samotný Kyjev, nerýsuje se příliš velká šance na vyřešení konfliktu v odlehlejších částech země. Spencerová v této souvislosti připomíná také neúspěch Porošenkova spojence, boxera Vitalije Klička, který byl nedávno na Majdanu vypískán aktivisty. Samotného Porošenka  dokonce Spencerová přirovnává k „zimnímu králi“ a o jeho dlouhodobém setrvání v prezidentském úřadě si nedělá žádné iluze.

„Petro Porošenko má jen malou šanci, že v čele státu vydrží rok. Při širokém spektru takřka neřešitelných problémů se z něj podle všeho stane jen další prozatímní figurka," řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …