„Výlovné neziskovky“ u pobřeží Afriky: Prý to dělají zdarma, ale něco to stojí. Padlo jméno Soros a další fakta

07.08.2017 14:50

„Jaký je rozdíl mezi neziskovkami a pašeráky? Bohužel žádný,“ konstatuje na svém blogu na serveru iDnes.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Výlovné neziskovky“ u pobřeží Afriky: Prý to dělají zdarma, ale něco to stojí. Padlo jméno Soros a další fakta
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„Když jsem před dvěma lety přinesl informace ze Sicílie o tom, že některé neziskovky jsou italskými úřady podezřívány ze spolupráce s pašeráky, nikdo tomu nechtěl věřit. Nyní italská policie zveřejnila důkazy,“ popisuje Zdechovský. 

Spekulace o spolupráci neziskových organizací s pašeráky se podle jeho slov objevují od jara 2017, kdy se na stránkách italských deníků objevily desítky informací o tom, že některé záchranné akce nemusí být skutečné, ale fingované. „Především se mluvilo o německé organizaci Jugend Rettet, ale i francouzské organizaci SOS Mediteranea. To jsou také organizace, které byly v minulosti nejčastěji kritizovány za svou činnost a také odmítly minulý týden v pondělí podepsat Kodex chování navržený a dojednaný italskou vládou,“ zmínil lidovecký europoslanec.

Anketa

Myslíte, že dnešní děti v dospělosti prožijí lepší život, než dnes prožíváme my?

5%
95%
hlasovalo: 12001 lidí

Následně se ve svých slovech věnuje právě zmíněnému kodexu, kde se objevují například body týkající se absolutního zákazu vstupu do libyjských vod, kdy výjimkou jsou případy, kdy jsou lidé v přímém ohrožení života. Nechybí ani zákaz vypínání palubních transpondérů. „Od roku 2016 si několik lodí neziskových organizací tyto identifikátory opakovaně vypínalo, aby úřady nemohly zjistit, kde se právě nacházejí. Většinou je vypnuli v ranních hodinách, kdy se setkávali s převaděči, a zpátky je zapínali několik kilometrů od italských břehů,“ konstatuje Zdechovský. 

Původní text ZDE

A poukazuje i na skutečnost, že například lidé z organizace Jugend Rettet se  minimálně ve třech případech spojili s pašeráky, kteří jim dopravovali údajné uprchlíky. I z toho důvodu je tak zakázána telefonní komunikace či světelná signalizace, jež má usnadnit vyplutí lodí a nalodění migrantů. 

Řada neziskových organizací pak podle Zdechovského začala křičet proti povinnosti přijmout na palubu policisty, kteří vyšetřují převaděčství osob. „Italské úřady slovy ministra vnitra však na tom, aby byli policisté uniformovaní nebo ozbrojení, netrvaly. Chtěli pouze monitorovat skutečnou situaci na moři,“ popisuje Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Na to, že nemusí být něco v pořádku, pak podle něj ukazovala i netransparentnost financování některých neziskových organizací. „Přestože některé organizace tvrdily, že svou činnost dělají zdarma a bez nároku na honorář, úřady jejich náklady odhadovaly v řádech desítek tisíc eur, které však organizace nebyly ochotné dokládat. Velmi často se spekulovalo o nadacích miliardáře Sorose a dalších miliardářů,“ zmiňuje europoslanec.

„Pořádný vlastní gól si dali tento týden příslušníci neziskové organizace Jugend Rettet, které úřady ve středu 2. srpna zabavily loď s označením Iuventus. Ze začátku tvrdili, že jde o rutinní kontrolu do doby, než italské úřady zveřejnily fotografie a videa, která je usvědčují ze spolupráce s libyjskými pašeráky. Ti jim na místo přivážejí opakovaně zásilku uprchlíků a u lodí si odmontovávají motory pro nové čluny. Všechny materiály natočil a zdokumentoval policista v utajení, který již delší dobu sledoval činnost podezřelých neziskovek v libyjských vodách. Jen jako zajímavost italská média také zveřejnila, že zastupovat tuto organizaci bude vyhlášený italský právník Leonardo Marino, jehož hodinová sazba nepatří k nejlevnějším. A italská média se hojně ptají, kde na to organizace vzala? Stejně jako na placení drahých advokátů odmítnutým žadatelům o azyl, kteří následně prodlužují řízení o návrat,“ zmínil Zdechovský. 

„Při páteční návštěvě v evropské agentuře pro azyl EASO jednoznačně zaznělo, že není možné, abychom lidi do EU za drahé peníze přiváželi a pak je po jejich prověření zase odváželi zpět do Libye, případně do vlasti, protože naprostá většina lidí přicházejících italskou cestou na azyl nedosáhne. Proto se v budoucnu uvažuje o zřízení krizového zařízení přímo v Libyi, kde by se museli zájemci o azyl povinně registrovat. Kdo tak neučiní, automaticky ztratí nárok na azyl. I když se to většině neziskovek nelíbí, ukazuje se, že jiná cesta není a v budoucnu nebude možná. Jak mi řekl jeden z představitelů Frontexu – Itálie musí nyní dokázat, že je to ona, kdo bude diktovat podmínky, a nikoliv neziskovky. Ty už je diktovaly dost dlouho, a tak věřme, že se to konečně změní,“ uzavřel europoslanec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…