,,Vypálení" uprchlíci z Řecka: Německo vezme 1 500. Nikoho, zaznělo odjinud. A Česko...

16.09.2020 14:31

Řecko žádá evropské státy, aby pomohly postarat se o více než 12 tisíc uprchlíků z tábora Moria na ostrově Lesbos, který zničil požár. Německo již přislíbilo, že přijme na 1500 tamních migrantů, zejména rodiny s dětmi a nezletilé sirotky. K podobnému kroku kancléřka Angela Merkelová vyzývá i ostatní státy. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale přijetí uprchlíků odmítl, místo toho se chystá poslat finanční pomoc na obnovu tábora v hodnotě 2,6 milionu korun.

,,Vypálení" uprchlíci z Řecka: Německo vezme 1 500. Nikoho, zaznělo odjinud. A Česko...
Foto: Repro dokument Deutsche Welle na Youtube
Popisek: Záběr z dokumentu Deutsche Welle o táboře Moria

Požár minulý týden srovnal se zemí uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos a o střechu nad hlavou tam přišlo více než 12 tisíc lidí. Německo se proto rozhodlo, že oproti přijetí původně plánovaných čtyř set „řeckých“ migrantů přijme celkově 1553 lidí. Nově schválení žadatelé o azyl budou pocházet právě z tábora Moria a mělo by se jednat o rodiny s dětmi a také nezletilé sirotky.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí

 K podobné solidaritě vyzývá kromě Německa také Francie. Obě země apelují na ostatní evropské země, požár v přeplněném kempu, který obývalo mnohonásobně více uprchlíků, než jaké byly kapacity, podle nich ukazují na urgentní potřebu vyřešit uprchlickou otázku.

Mezinárodní organizace pro migraci také vyzvala k neprodlenému poskytnutí přístřeší tisícům uprchlíků, kteří se po požáru tábora rozprchli na okolním ostrově a stejně tak volá po dlouhodobě udržitelném řešení tohoto problému. „V současnosti je prioritou postarat se o aktuální potřeby uprchlíků na ostrově Lesbos, ale je třeba hledat dlouhodobé řešení,“ prohlásil ředitel organizace Antonio Vitorino.

Podobně mluví i předseda Evropské rady Charles Michel, který Lesbos navštívil. „Evropa musí podpořit hraniční země jako Řecko, musíme všichni nést zodpovědnost,“ apeloval. „Není to jednoduché, máme různé názory, ale musíme na migraci reagovat a najít společné řešení,“ dodal Michel podle zahraničního serveru Euronews.

Mezitím řecká policie vyšetřuje vznik požáru, který nejspíše mají na svědomí samotní migranti. Již bylo zadrženo pět radikálních migrantů, kteří se podobnými činy snaží dostat z nuceného pobytu v uprchlickém táboře.

Ne všechny země se ale chystají na výzvy reagovat a uprchlíky přijmout. Proti se již postavila Litva nebo Lotyšsko. „Musíme pokračovat ve zlepšování zabezpečení evropských hranic, spolupracovat se zeměmi třetího světa a vytvořit efektivní politiku navracení uprchlíků do jejich domovů. Evropa má mnoho nástrojů, jak vyřešit tuto takzvanou uprchlickou krizi,“ vzkázal lotyšský ministr vnitra Sandis Girgens v lotyšském státním rozhlase.

Dlouhodobě odmítavý postoj vůči přijímání uprchlíků potvrdila také Česká republika. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) Česko nepřijme žádné uprchlíky, ale zašle Řecku pomoc v hodnotě 2,6 milionu korun na obnovu uprchlického tábora. „O naší pomoci jsem mluvil při rozhovoru se svým řeckým protějškem Nikosem Dendiasem, který v pátek 18. září přijíždí na pracovní návštěvu České republiky. Očekávám proto, že další detaily probereme osobně,“ uvedl Petříček podle serveru Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…