„Vyrazím tě i z kultury.“ Seznam: Vrbětice se měly úplně ututlat. Pravda o Zaorálkovi a Petříčkovi

13.05.2021 11:05

K plánované cestě Jana Hamáčka do Moskvy promluvil zahraniční diplomat. Koaliční vládu ANO a ČSSD pravděpodobně nepotěšil. „Česká vláda dlouho váhala, zda zjištění o vážném podezření ohledně podílu agentů ruské vojenské rozvědky GRU na událostech ve Vrběticích vůbec zveřejnit,“ oznámil. Šéf ČSSD Jan Hamáček mezitím řešil, jak naloží se svými stranickými kolegy Tomášem Petříčkem a Lubomírem Zaorálkem.

„Vyrazím tě i z kultury.“ Seznam: Vrbětice se měly úplně ututlat. Pravda o Zaorálkovi a Petříčkovi
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Jan Hamáček v Interview ČT.

Server Seznam Zprávy přinesl další ze série článků o nakonec neuskutečněné cestě ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Cestě, kterou Hamáček oznámil poté, co už věděl, že za výbuchy ve Vrběticích z roku 2014 stáli podle českých tajných služeb dva agenti ruské vojenské rozvědky. Tuto informaci měl prezident Miloš Zeman a klíčoví členové vlády od 7. dubna.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Prezident Miloš Zeman však veřejnosti tvrdil, že se informace o Vrběticích dozvěděl teprve od premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) a s projevem k občanům vystoupil až o 8 dní později proto, aby mohl prostudovat fakta a k celé věcí se vyjádřit po jejich důkladném zvážení. Na rozmyšlenou si tedy vzal nikoli 8, ale 18 dní.

Podle serveru váhal s promluvou k národu nejen Zeman.

„Česká vláda dlouho váhala, zda zjištění o vážném podezření ohledně podílu agentů ruské vojenské rozvědky GRU na událostech ve Vrběticích vůbec zveřejnit,“ potvrdil vysoce postavený diplomat významné spojenecké země.

V průběhu oněch deseti dní od 7. do 17. dubna musel Hamáček vyřešit i otázku, jak naložit s exministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem. Petříčka nechal vyhodit z vlády poté, co obhájil post předsedy sociální demokracie a na Lubomíra Zaorálka se podle serveru pořádně rozzlobil poté, co stávající ministr kultury odmítl přejít na Ministerstvo zahraničí.

„Hamáček mu hned po tiskovce volal, že ho vyhodí i z té kultury. Nakonec ho ale zastavili kolegové v ČSSD. Zaorálek má ve straně docela velkou podporu, takže si Hamáček spočítal, že tohle udělat nemůže,“ prozradil zdroj z okolí ČSSD.  

Na veřejnost se dostala zpráva, že po Zaorálkově odmítnutí Hamáček prožil kolaps, jenže podle serveru Seznam Zprávy byla pravda úplně jiná.

„Zatímco pro veřejnost to bylo prezentováno jako ‚klid na lůžku‘, ve skutečnosti Jan Hamáček program měl, a ne ledajaký – konzultace s prezidentem Zemanem,“ napsal server.

Řeč mohla přijít i na Hamáčkovu chystanou cestu do Ruska.

V sobotu 17. dubna se veřejnost přece jen dozvěděla, co se stalo a začal se odvíjet dnes již dobře známý příběh Jana Hamáčka, který plánovanou cestu do Moskvy vydával za pouhou kamufláž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…