Vyšel článek o chudobě a nerovnosti v USA. Možná usoudíte, že my jsme na tom dobře

20.10.2015 13:41

Spojené státy byly pro přistěhovalce z celého světa vždy považovány za ideální cílovou destinaci. Možná se však jejich postoj nyní změní. Z dat zveřejněných nadnárodní finanční společnosti Credit Suisse vyplývá, že do kategorie 10 % nejchudších lidí na světě spadá také 50 milionů Američanů.

Vyšel článek o chudobě a nerovnosti v USA. Možná usoudíte, že my jsme na tom dobře
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

„Stále více rozhořčených Američanů začíná chápat poselství kandidáta demokratů na prezidenta Bernieho Sanderse, který často hovoří o majetkové nerovnosti v americké společnosti. Po zveřejnění dat Credit Suisse jejich nevole jistě ještě poroste,“ uvádí univerzitní profesor a zakladatel webových stránek věnující se sociální spravedlnosti Paul Buchheit na Commondreams.org. Z obrovského množství zajímavých dat a statistik Buchheit vybírá pět dle jeho názoru klíčových údajů. „Na světě žije asi půl miliardy jedinců pod hranicí chudoby a každý desátý je Američan. Něco takového se zdá jistě neuvěřitelné, ale je tomu bohužel tak,“ glosuje Buchheit.

Hlavním důvodem těchto překvapivých zjištění je dle jeho mínění vysoká zadluženost. „Také v mnoha evropských státech existují značné dluhy, ale bez nadměrného zatížení nejchudšího obyvatelstva. Je skutečně k nevíře, že 50 ze 243 milionů Američanů je součástí nejchudších deseti procent světové populace. V kontrastu s tím však dalších 110 milionů Američanů patří k nejbohatším 10 % světové populace,“ konstatuje Buchheit a přechází ke druhému velmi zajímavému statistickému údaji. „Každý z těchto nejbohatších lidí v průměru od recese získal 1 milion dolarů. Berme také v potaz, že celkové bohatství USA vzrostlo od roku 2009 o ohromujících 60 % z 54 na 85 bilionů dolarů. Jenže tři čtvrtiny z toho směřovaly právě jen k nejbohatším 10 % naší populace,“ uvádí Buchheit.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Za alarmující Buchheit rovněž považuje, že Spojené státy jsou jediným regionem, kde střední třída nevlastní svůj podíl na celkovém bohatství země, jenž by odpovídal jejímu zastoupení v populaci. „Podle Credit Suisse tvoří americká střední třída 39 % obyvatelstva, ale vlastní jen 21 % národního bohatství. Všude jinde na světě je tomu jinak. Bohatství příslušníka střední třídy v USA dosahuje sotva poloviny průměru celé populace. Přitom v Evropě toto číslo činí 130 %, v rámci čínské populace je střední třída třikrát bohatší než všichni obyvatelé a v Indii a Africe jde dokonce o desetinásobek,“ cituje Buchheit z publikace Credit Suisse. Nečekaný je také údaj vztahující se k podílu na národním bohatství 70 % Američanů. „Nejde o ty nejchudší, ale v každém případě tito lidé vlastní jen 6,9 % národního bohatství USA. Ve všech ostatních státech toto číslo kolísá mezi 13 až 30 %.“

V závěru Buchheit také konstatuje, že pouze Kazachstán, Libye, Rusko a Ukrajina jsou na tom v oblasti majetkové nerovnosti hůře. „Americký prezident Barack Obama kdysi řekl, že věří ve výjimečnost Ameriky. Data vztahující se k majetkové nerovnosti v americké společnosti dokazují, že měl bohužel pravdu,“ uzavírá s notnou dávkou ironie Buchheit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …