Vystoupení z EU? Nad tímto rozsáhlým průzkumem v Bruselu mnohým zaskočí

14.03.2016 10:08

Podle studie britské University of Edinburgh si přeje přes polovinu Francouzů uspořádat po vzoru Velké Británie referendum o budoucnosti země v Evropské unii. Průzkum probíhal dále v Německu, Polsku, Španělsku, Irsku a Švédsku. Nikde jinde se však tak silná touha po referendu neprojevila.

 Vystoupení z EU? Nad tímto rozsáhlým průzkumem v Bruselu mnohým zaskočí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Anketa

Podporujete Angelu Merkelovou?

2%
98%
hlasovalo: 13348 lidí

Výsledky průzkumu britských akademiků jsou o to překvapivější, že právě Francie se vůči referendu o EU ve Velké Británii nejvíce vymezovala. Ministr hospodářství Emmanuel Macron se dokonce nechal zkraje měsíce slyšet, že pokud si Britové odhlasují 23. července odchod z EU, zruší Francie kontroly na hranicích a umožní uprchlíkům směřujícím do Velké Británie volný průchod. Ministr financí Michel Sapin zase na konci minulého měsíce konstatoval, že v souvislosti s referendem „spoléhá na inteligenci voličů“. Jinými slovy, chtěl naznačit, že pro brexit hlasují jen ti méně přemýšliví.

Jak ovšem dokazuje studie University of Edinburgh, právě ve Francii je ze všech sledovaných zemí vztah k Evropské unii asi nejchladnější. Z oslovených respondentů by 53 % chtělo dostat možnost vyjádřit se o budoucnosti země v Evropské unii prostřednictvím referenda. Poměr příznivců vystoupení z EU je však ve Francii přece jenom nižší než ve Velké Británii a hlasovala by pro něj jen asi třetina Francouzů, zatímco 44 % je rozhodnuto členství země v evropských strukturách podpořit. Zůstává tedy otázkou, na kterou stranu by se nakonec přiklonilo 23 % doposud nerozhodnutých voličů.

Podle internetového serveru The Local.fr se průzkumu zúčastnilo přes osm tisíc respondentů, kteří dostali možnost vyjádřit se jak k britskému referendu, tak ke svému postoji vůči případnému uspořádání referenda v jejich vlastní zemi. Ve všech zemích na otázku, jestli by měla zůstat Velká Británie v EU, odpověděla většina voličů kladně. Pouze ve Francii byl výsledek těsnější a proti brexitu se vyslovilo jen 56 % respondentů. Pro uspořádání referenda se sice vyjádřili i Švédové, Němci a Španělé, ovšem vzhledem k nerozhodnutým voličům nelze hovořit o absolutní většině, jako tomu bylo v případě Francie.

Průzkum University of Edinburgh najdete ZDE.

Největšími eurooptimisty jsou Irové, kterých by pro setrvání země v Evropské unii hlasovalo bezmála 70 %. Naopak v Německu by si přálo zůstat v EU „jen“ 60 % voličů, což je o šest více než např. v sousedním Polsku, kde nyní vládne euroskepticky naladěná jednobarevná vláda pod taktovkou strany Právo a spravedlnost. Poláci se na druhou stranu vzhledem k historickým zkušenostem obávají Ruska, čímž snad lze nejlépe vysvětlit jejich nízkou míru euroskepticismu. Průzkum University of Edinburgh také ukázal, že nejvíce Britům „fandí“ Španělé. Přes 80 % z nich by si přálo, aby Britové zůstali v EU.

Většina z oslovených respondentů se domnívá, že by se Velké Británii vedlo mimo EU hůře. Výjimkou jsou však Francouzi a Švédové, kteří si myslí pravý opak. „Náš průzkum ukázal ochotu Evropanů přikročit k reformě Evropské unie, ale méně jich už potom souhlasí s tím, aby se dostalo jednotlivým zemím výjimečného zacházení, jak to pro sebe požaduje např. Velká Británie,“ uvedl autor zprávy Jan Eichhorn z University of Edinburgh. Jak The Local.fr v závěru dodává, snahu britského premiéra Davida Camerona snížit sociální dávky pro migranty vítá 46 % Němců a 53 % Francouzů.

V souvislosti s brexitem se před několika týdny v evropských médiích hovořilo také o České republice, kde dlouhodobě převažují příznivci „czexitu“ nad těmi, kdo si naopak nedokážou odchod z EU představit. Podle většiny průzkumů by v referendu hlasovali pro odchod ČR z EU až dvě třetiny voličů. Je paradoxní, že v rámci nejsilnějších politických stran neexistuje sebemenší snaha uspořádat byť jenom samotné referendum. Jak vládní koalice, tak opoziční TOP 09 i ODS vystupují razantně proti jakýmkoli snahám o vystoupení ČR z EU. Tabu je pro strany nejenom czexit, ale i pouhé uspořádání referenda.

ODS se pouze před čtyřmi lety vyjadřovala pro uspořádání referenda o smlouvě EU o fiskální odpovědnosti. V loňském roce potom představitelé ODS hovořili o referendu o přijetí eura. Jednou z mála stran prosazujících odchod ČR z EU jsou tak Svobodní v čele s europoslancem Petrem Machem, kterým se však zatím nepodařilo proniknout do Parlamentu. Premiér Sobotka nedávno označil podobné snahy za „škodlivé a nebezpečné“. Jeho stranický kolega Jiří Dienstbier rovnou označil příznivce „czexitu“ za šílence. Bývalý sociálnědemokratický ministr průmysl Milan Urban ve svém „agitačním“ blogu zase strašil ztrátou pracovních míst, ke kterým by z jeho pohledu po odchodu z EU došlo.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…