Vystoupení z EU! Po včerejším jednání sněmovny mnozí chytli kopřivku, ale celé je to jinak. Nový vývoj

04.05.2016 9:11

V rámci takzvaného opozičního okénka, jak je s nadsázkou nazývána možnost opozice nechat prohlasovat některý ze svých návrhů na pořad schůze při jednání Poslanecké sněmovny, prošel včera návrh poslance Martina Lanka (Úsvit) o uspořádání referenda ohledně vystoupení z Evropské unie. A začal poprask.

 Vystoupení z EU! Po včerejším jednání sněmovny mnozí chytli kopřivku, ale celé je to jinak. Nový vývoj
Foto: hnutiusvit.cz
Popisek: Martin Lank

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29151 lidí

„Dneska jsme se dočetli, že Evropská komise bude prosazovat zavedení bezvízového styku s Tureckem i přesto, že Turecko neplní dohody, které byly dříve uzavřeny. My dlouhodobě říkáme, že není možné mít bezvízový styk s 75milionovou muslimskou zemí, která spolupracuje s Islámským státem. Mít bezvízový styk s Tureckem je jako mít bezvízový styk s teroristy z Islámského státu. To je naprosto zásadní ohrožení bezpečnosti nejenom Evropské unie, ale i bezpečnosti naší,“ zdůvodnil mimo jiné svůj návrh Lank. Vadí mu také povinné kvóty na přerozdělování imigrantů.

Z Evropské unie se podle něj stala diktátorská organizace. „Proto navrhujeme po vzoru Velké Británie referendum o vystoupení z Evropské unie. Cílem je po jejím vzoru, tedy Velké Británie, vytvořit tlak na změnu chování Bruselu,“ podotkl Lank.

„Chci zdůraznit, že cílem není zničit to, co je na Evropské unii dobré. Zásadní ale je spolu s Velkou Británií, Maďarskem, Slovenskem a dalšími zeměmi, které mají eurorealistické vlády, zastavit sebevražednou proimigrační politiku bruselských elit a paní kancléřky Merkelové. Naší vizí je, že se Unie vrátí k hospodářské unii, která podporuje volný pohyb zboží,“ dodal vzápětí s tím, že nelze ale akceptovat, aby nám Evropská unie diktovala imigrační kvóty. 

Návrh o zařazení na program schůze byl následně přijat 96 hlasy poslanců ze 169 přítomných. Podpořili jej například i poslanci sociální demokracie Jan Chvojka, Jaroslav Foldyna, Jan Hamáček, za hnutí ANO Jana Lorencová či Martin Kolovratník, všichni přítomní poslanci KSČM, poslankyně ODS Jana Černochová či lidovecký Jiří Mihola. Podporu nezískal od nikoho z tábora topky.

Hlasovací sjetina jméno po jméně ZDE

Poslanci ve stylu 99 Pragováků. Tak zareagoval na hlasování majdanista Martin Uhlíř. Podle svých slov si vzpomněl na dopis z roku 1968. „Jan Chvojka, Jan Hamáček, Jana Černochová, Martin Kolovratník – ANO, Petr Bendl, Zbyněk Stanjura, Radim F. Holeček a další... Zbláznili jste se?“ ptá se Uhlíř.

Na hlasování zareagoval také další z majdanistů, Tomáš Peszynski. „Tak pan Hamáček z ČSSD se včera přihlásil do FB skupiny Lumpenkavárna a sdělil, že návrh Úsvitu byl přijat proto, aby mohl být definitivně zamítnut. Ok, je to taktika,“ myslí si Peszynski. A dodal, že on sám není politik, a tak jsou mu tyto taktiky vzdálené. „Ale jestli to povede k cíli, budu jen rád a ještě poslancům poděkuji,“ napsal.

O celém návrhu poté na facebookový profil napsal proevropský politolog Milan Hamerský. „Baví mne, jak se nechali nachytat i ‚profesionální‘ komentátoři a mudrují z voleje bez znalosti věci o neodpovědnosti koaličních poslanců. Fakta: Koalice se dohodla s opozicí, že vedle koaličních priorit budou na program schůze zařazené i opoziční návrhy, každý klub si může navrhnout jeden bod, i hlasy koalice bude zařazen na program, NEBUDE samozřejmě schválen,“ uvedl.

Komentátor Ondřej Kundra z Respektu se nad hlasováním rovněž pozastavil, šokující je podle něj hlavně hlasování sociální demokracie. „Samo nastolení tohoto tématu je rizikové. Vláda o tom navíc nehlasovala jednotně,“ napsal na Twitteru.

Kundrův status poté sdílel europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09). „Privet iz Moskvy: Spasibo tovarišči,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…