Významný činitel USA ukázal svaly Putinovi

22.10.2015 12:23

Podle bývalého amerického ministra obrany Roberta Gatese představuje ruský prezident Vladimir Putin i nadále výraznou geopolitickou sílu. Zároveň však dle americké zpravodajské televize Fox News řekl, že ruské vojenské angažmá nahrává Spojeným státům.

 Významný činitel USA ukázal svaly Putinovi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Státní znak USA

„Vojenské akce Moskvy by pro nás v každém případě měly být jasným signálem, že je třeba být ve střehu. Ruské údery v Sýrii a především zásah ruských vojáků na východní Ukrajině by měli evropští spojenci Spojených států vyhodnotit tak, že je nutné zvyšovat vojenské výdaje. Je nejvyšší čas si uvědomit, že situace se může zvrtnout ze dne na den i tam, kde doposud vládl klid a mír,“ nabádal včera Gates v Knihovně Kongresu USA, kam byl pozván Senátním výborem pro ozbrojené složky. Původně byl pozván především kvůli tomu, aby pohovořil o svých zkušenostech s vytvářením obranných rozpočtů. Nakonec ale přítomné senátory dle zpravodajské televize Fox News také zajímaly jeho názory na Rusko a prezidenta Putina.

Gates mimo jiné kritizoval skutečnost, že se členské státy NATO před mnoha lety zavázaly k tomu, že budou na vojenské výdaje posílat 2 % svého HDP. Jak ovšem bývalý americký ministr poznamenal, pouze pět z osmadvaceti států tento závazek dodržovalo, když ze své funkce před čtyřmi lety odcházel. To považuje (zejména vzhledem k ruské zahraniční politice) za krátkozraké. „Putin je značně ovlivněn rozpadem ruského impéria. Rozhodně však není blázen, spíše oportunista. Obecně svoji politikou sleduje dva hlavní cíle. Za prvé chce obnovit postavení Ruska coby světové velmoci a za druhé se postavit do čela Rusku nakloněných států,“ uvedl Gates, jenž je přesvědčen, že Putin ustoupí, pokud se setká s koordinovaným odporem.

Celý text najdete ZDE

„Putinovo Rusko má nad Ukrajinou značnou logistickou i vojenskou převahu. Nicméně Spojené státy mohou k zastavení Ruska podniknout jisté konkrétní kroky zejména v oblasti Blízkého východu. Například vyhlásit bezpečnostní zóny, jež by ovšem nezpochybňovaly moc Asadova režimu,“ navrhoval Gates a zmínil také, že by měla Obamova administrativa v otázce Sýrie jasně říci, co tam zamýšlí. „Měli bychom Rusům sdělit, co budeme dělat a ať nám jdou z cesty,“ dodal bývalý americký ministr obrany a vyzval k navýšení rozpočtu pro Pentagon a k ukončení období trvajícího mnoho let, kdy se rozpočty pouze snižovaly. „Na obranu nyní dáváme zhruba tolik peněz jako před třiceti lety.“

„Primární otázkou zůstává, kolik peněz jsou kongresmani a Obama ochotni poslat na obranu naší země. Je opravdu složité vyčíslit náklady rozpočtového chaosu trvajícího posledních pět let. Kongres neuspěl, protože nebyl kvůli propastně rozdílným postojům svých členů schopen přijít včas se správně sestaveným rozpočtem. Naše vojenské schopnosti tak byly v důsledku těchto zmatků nebezpečně oslabeny,“ řekl Gates.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…