„Z toho slovenského hajzla mě brzy jebne!“ Lidé na sociálních sítích nadávají Babišovi za nefunkční EET

25.11.2016 20:16

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si pochvaluje, že EET šlape jak má. Mnoho podnikatelů si ale stěžuje na zmatky, problémy se spuštěním systému a celou řadu dalších nesnází. Nebojí se vyřknout ani slova, která se před desátou hodinou večerní zpravidla neužívají.

„Z toho slovenského hajzla mě brzy jebne!“ Lidé na sociálních sítích nadávají Babišovi za nefunkční EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„EET funguje bez problémů už od 1. listopadu. Měsíc před ostrým startem. K 1. prosinci se nic nemění. Všechno jede podle schváleného zákona. Autentizační údaje si vyzvedlo 46 655 subjektů a systém používá 17 503 uživatelů, kteří vydali 6,378 milionů účtenek,“ pochvaluje si na sociální síti Facebook šéf státní kasy a garant projektu elektronické evidence tržeb Andrej Babiš (ANO).

Reaguje tak na jednu výtku, která vůči EET v poslední době zaznívá. Kupříkladu ve čtvrtečním pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové, že by uvítali pomoc se spuštěním zařízení, protože to nebývá vždy snadné. Na internetu se sice některé návody najít dají, ale podnikatelům to nestačí, neboť jde o návody, které sepisovali IT specialisté, takže jim údajně často nerozumí. Další podnikatelé si stěžovali na výjimky, které ukazují, že povinná elektronická evidence tržeb nebude tak úplně povinná pro všechny. Babiš chtěl břímě EET jen týden před ostrým startem sejmout z drobných živnostníků a z e-shopů.

Stojí za pozornost, že prezident Miloš Zeman v tom nevidí problém. „Zeman na závěr své cesty po Ústeckém kraji řekl, že zákon o evidencí tržeb bude hodnotit podle jeho přínosu pro státní rozpočet. Návrhy ministra financí nepovažuje za zmatky. Jde podle něj o konkrétní objem výjimek. Připustil však, že by si přál, aby byly výjimky specifikovány dříve, nikoliv průběžně. Za slovo chce brát Babiše v jeho příslibu, že EET přinese do státní pokladny 18 miliard korun,“ píše ČTK.

Zdá se však, že Babišťovo ujišťování ani prezidentovo uklidňování nemá na mnohé podnikatele takový vliv, v jaký šéf státní kasy asi doufal. Ve skupině „Nový bojkot Babišových výrobků“ na sociální síti Facebook kupříkladu zaznělo: „Nikam se nelze připojit. 1.12. to bude jeden velkej průser, nic nebude fungovat.“

Paní pracující v kavárně se ve stejné skupině bezradně ptá, co má dělat. Program ke správě elektronické evidence tržeb mají od jedné ze soukromých firem a teď by potřebovali program aktualizovat, protože jinak nebude vše fungovat jak má. Ale chyba lávky. Ve zmíněné firmě to nikdo nebere a lidé z kavárny se ptají, co se stane po 1. prosinci. „Otázka zní, kdyby se náhodou stalo, že bychom to do 1.12, nestihli, co máme dělat? Můžu do té doby, než to pojede posílat každý den uzávěrku na finančák a na ministerstvo financí?“ ptala se v nadsázce.

Lidé se zlobí, užívají i velmi peprné výrazy: „Z toho slovenského hajzla mě brzy jebne!“

„EET nefunguje, teď jsme to viděli v přímém přenosu v restauraci. Programy na EET nefungují. O2 technici si neví rady. Dovolat se jim ohledně EET znamená viset na telefonu klidně i víc jak hodinu. Všechno jde přes nezabezpečené linky, kde může kdokoliv zneužít vaše data, která musíte zadat při identifikaci osoby, která data do EET zadává. Majitel neví, kde mu hlava stojí. A lidé se díví, že už se zavřelo tolik restaurací (prej kradli, fakt jsou lidi tak mimo?). A instalace není v řádu hodin, ale několika dní,“ nebere si servítky další pisatelka.

Na sociální síti se také množily dotazy, zda má pan ministr vůbec nějaké zkušenosti s provozem restaurace. Nejnaštvanější lidé se nebojí sáhnout i k velmi peprnému vyjadřování.

„Z toho slovenského hajzla mě brzy jebne! Nový program v práci jemu možná usnadní přehled, ale nás ohromně zdržuje, neumím si to představit v létě, až bude natřískaná zahrádka i vnitřek hospody a my pinglové budeme stát frontu u kasy, naštvaní a nervózní my i hosti... pak si nějakej krypl s nízkým sebevědomím a vysokým smyslem pro povinnost přijde v tom blázinci na jedno pivo na stojáka a když bude zrovna kolega markovat obr-objednávku a já tomu hovadovi nedám účtenku na to jedno pivo, hned to pěkně elektronicky nahlásí,“ rozčílila se další z dam, které EET zřejmě neudělala ani trochu radost.

Stránky na nahlašování nevydaných účtenek už má ministerstvo připravené

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…