„Za dva dny jsme vylovili 200 migrantů,“ chlubí se neziskovka. Stěžuje si, že jí státy hází klacky pod nohy

28.08.2020 17:30

Nezisková organizace Sea-Watch na svých webových stránkách oznámila, že její loď s názvem Sea-watch 4 zachránila během 48 hodin více než 200 migrantů. To považuje za úctyhodný výkon. Ale kombinace „blokády“ záchranných lodí a „nelidská migrační politika evropských států“ je podle neziskovky „přímo smrtící“. Minulý týden se prý utopily desítky lidí při útěku z libyjského pobřeží.

„Za dva dny jsme vylovili 200 migrantů,“ chlubí se neziskovka. Stěžuje si, že jí státy hází klacky pod nohy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

Phillipp Hahn, vedoucí operací na lodi Sea-Watch 4, k situaci řekl: „Během několika hodin od našeho příjezdu do pátrací a záchranné zóny jsme již byli informováni o prvním nouzovém případu. Skutečnost, že jsme byli zaměstnáni dvěma dalšími záchranami za méně než 48 hodin, znovu ukazuje nutnost civilních námořních záchranářů ve Středomoří. Náš závazek je a zůstává symbolem selhání Evropské unie, která odmítá plnit své povinnosti a nechává lidi utopit na jejích vlastních hranicích. Jsme rádi, že na palubě Sea-Watch je v bezpečí více než 200 lidí, ale pro lidi, kteří se minulý týden utopili ve Středozemním moři, přišla jakákoliv pomoc pozdě.“

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13769 lidí

Hahn poté obvinil evropské státy z toho, že záchranné lodě zdržují v přístavech s absurdními obviněními. „Evropská unie a její nelidská jednání mají za tato úmrtí výhradní odpovědnost.“ pravil šéfoperátor neziskovkářské lodi Sea-Watch 4.

„Většina těch, kteří byli dnes zachráněni, byla slabá a dezorientovaná. Lidé byli načichlí benzinem a vykazovali příznaky inhalace paliva. Lékařský tým MSF také sleduje vývoj popálenin u některých migrantů a více než 30 pacientů je akutně podchlazeno. Čím déle lidé zůstanou na moři bez přístupu k potravě, vodě a přístřeší, tím vyšší je riziko závažných zdravotních komplikací. A to ani nezohledňujeme riziko smrti utopením.“ říká lékařka Barbara Deck.

Thies Gundlach, člen představenstva Aliance United4Rescue, si pochvaluje: „Během 48 hodin zachránila posádka lodi Sea-Watch 4 přes 200 lidí. Tento rychlý zásah ukazuje, jak palčivým problémem záchrana migrantů ve Středozemním moři je. Jsme velmi rádi, že po měsících čekání naše alianční lodě mohou konečně zachraňovat životy.“  

Když se totiž tisíce migrantů v minulých měsících pokoušely na člunech utéct z Libye, vlády Malty a Itálie tyto lidi odmítali a také uzavřely své přístavy pro záchranné lodě neziskových organizací. Podle Sea-Watch Itálie i Malta přímo zadržují lodě nebo na základě „nesplnitelných požadavků“ brání v zachraňování migrantů. „Evropská izolace a blokáda neziskovek je smrtící,“ sdělila neziskovka. Dle tzv. Mezinárodní organizace pro migraci se minulý týden utopilo ve Středozemním moři nejméně 45 osob včetně 5 dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…