Žádáme mír a nový světový pořádek. Pod tuto petici se podepsaly opravdu význačné české a slovenské osobnosti. Čtěte zde

07.05.2015 15:06

Již řada známých osobností veřejného života se připojila k iniciativě „Jednotní pro mír“, která vznikla na Slovensku. Reaguje na růst mezinárodního napětí a eskalaci vojenských konfliktů v řadě míst světa. Mezi signatáři iniciativy jsou například novináři Petr Uhl, Ivan Hoffman, mediální analytik Petr Žantovský, zpěvák Peter Lipa, režisér Juraj Jakubisko, slovenští politici jako Ján Čarnogurský a exprezidenti Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster či geolog Václav Cílek.

 Žádáme mír a nový světový pořádek. Pod tuto petici se podepsaly opravdu význačné české a slovenské osobnosti. Čtěte zde
Foto: Ilustrační foto Pixbay.com
Popisek: Hovoříme o míru, vyvážíme válku

Iniciativa uvádí, že svět se nebezpečně přiblížil k nové globální konfrontaci. „Mezinárodní řád je v troskách. Velmoci dlouhodobě podkopávají smluvně zakotvená pravidla účelovým výkladem, ignorováním zásad mírového soužití i bezohlednou vojenskou agresivitou,“ uvádí se v prohlášení iniciativy. Výsledkem je chaos, pokrytectví a zvůle v mezinárodních vztazích.

Iniciativa považuje za nevyhnutelné zastavit roztáčející se spirálu militarismu, násilí a nenávisti. Hlásí se k tradicím humanismu, míru a nenásilí.

Za obrovskou chybu považuje, že se mezinárodní společenství odklonilo od zásad Pařížské charty pro novou Evropu, která byla přijata na summitu v říjnu 1990. V ní se všechny evropské státy, ale také Sovětský svaz, USA a Kanada, shodli na tom, že bezpečnost je nedělitelná a že není možné posilovat bezpečnost jedněch na úkor druhých.

Vytváření exkluzivních vojenských bloků, které stupňují zbrojení a konfrontaci, považuje iniciativa za překonané a nebezpečné.

Hledejte nový světový pořádek

„Je nejvyšší čas vrátit se k ideálům, které ukončily ideologické soupeření dvou supervelmocí. Je nejvyšší čas vyzvat zodpovědné představitele stran, států a mezinárodních organizací: hledejte nový světový pořádek, který bude odpovídat potřebám a zkušenostem současnosti, který bude zaručovat stejnou bezpečnost pro všechny a který bude zavazovat všechny národy ke společné práci ve prospěch posilování globálního míru, spolupráce a spravedlnosti,“ píše se v prohlášení iniciativy na jejích webových stránkách.

Iniciativa se nechce omezovat jen na zoufalé protesty proti válce v době, kdy se válečný požár již rozhořel. „Chceme se soustřeďovat na vytváření kultury míru a nenásilí jako hlavního předpokladu mírového soužití všech lidí na Zemi,“ uvádí iniciativa.

Ekonomiku založenou na bezohledném zisku ať nahradí sociální spravedlnost

Mimo jiné prosazuje, aby se víra v sílu a uctívání moci nahradila vzděláváním v oblasti kultury míru, aby se autoritativní vládnutí nahradilo demokratickou spoluúčastí všech lidí, aby se politika utajování a propagandy nahradila svobodným a všestranným tokem informací, aby se tlak na zvyšování zbrojení nahradil odzbrojováním, aby ekonomiku založenou na bezohledném zisku nahradila sociální spravedlnost a respektování potřeb všech lidí podle principu rovnosti a aby drancování přírody nahradila filozofie udržitelného života.

Do nové bezpečnostní architektury by měly být zahrnuty i státy dosud označované jako nepřátelské

Zodpovědné politiky proto vyzývá, aby prosazovali vytvoření nové bezpečnostní architektury, do níž budou zahrnuté i státy dosud označované jako nepřátelské. Příslušná ministerstva mají důsledně uplatňovat principy Deklarace OSN o kultuře míru a nenásilí v praxi.

Vyzýváme voliče, aby volili jen takové politiky, kteří se přihlásí k mírovým principům uvedeným v tomto dokumentu, zavážou se je respektovat a budou je v praxi prosazovat,“ apeluje iniciativa na širokou veřejnost.

Střední Evropa by se měla stát mostem přátelství

Iniciativa nechce vidět naše země jako státy, přes které se přesouvají vojenské konvoje a zakládají se vojenské základny.

„Ale jako státy, v nichž se rodí mírové iniciativy a rozkvétá kultura, věda a vzdělání. Chceme, aby byla střední Evropa mostem přátelství, a ne hranicí konfrontace. Aby byl vytvořen spravedlivý světový pořádek, ve kterém se nebudou velmoci chovat jako gangsteři a malé státy jako jejich prostitutky.

Válka je prohrou všech

Co se týče řešení konfliktů, iniciativa požaduje odstraňování jejich příčin. Protože konec války bez odstranění příčin konfliktu není mírem, ale jen dočasným příměřím, které v sobě kumuluje všechny nevyřešené křivdy až do vypuknutí nové války. A vůbec, samotná válka je podle iniciativy prohrou všech. „Je to selhání lidského rozumu, je to neschopnost porozumět tomu druhému, je to barbarská rezignace na civilizované řešení sporu.“

„Chceme překonat začarovaný kruh násilí a vytvářet základy trvalého míru. Nejsme naivní, abychom neviděli konflikty a spory, ale jsme přesvědčeni, že jejich řešení by se mělo hledat za jednacím stolem a ne na bojišti,“ uvádí iniciativa s tím, že bez nové bezpečnostní architektury, která odstraní z mezinárodních vztahů nerovnost, nebude existovat ani funkční bezpečnost, ani udržitelný mír.

Na začátku takového procesu nestojí jednání technických expertů, ale pevná vůle mírumilovných lidí. „Proto je důležité, aby duchovně a morálně nezávislé osobnosti sjednotily svůj vliv a své síly na obhajobu bratrství mezi národy, na prosazování kultury míru a na odmítnutí války jako nejohavnějšího ze všech zločinů,“ píše se na webu iniciativy.

Celé znění prohlášení iniciativy ve slovenštině a seznam jejích signatářů je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…