„Zadlužili jsme děti!“ vyčetl zděšený Kalousek Babišovi

18.04.2020 17:54

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) prozradil, že mu koronavirová pandemie pořádně otevřela oči. Miroslav Kalousek (TOP 09) na premiéra udeřil a hned se snažil ukázat, že oči předsedy vlády ve skutečnosti zůstaly zavřené a dodnes nic nepochopil.

„Zadlužili jsme děti!“ vyčetl zděšený Kalousek Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Premiér Babiš v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že mu koronavirová pandemie otevřela oči. V plné nahotě se ukázalo, že potřebujeme dobře zaplatit lékaře i zdravotní sestry a nemocnice musí mít dost peněz na provedení potřebných investic. Ať už do personálu, do vybavení nemocnic i do jejich infrastruktury.

A protože ví, že český stát nemá na rozdíl např. od Německa rezervy, z nichž by teď mohl stát čerpat, protože je za sedm let vlády hnutí ANO a ČSSD nevytvořil ani on, ani jeho předchůdci, bude se muset více zadlužit. Zdůraznil však také, že se postaral o to, aby se doteď zadlužení státu snižovalo.

Jiné zdroje nemáme. Mimořádně silný dopad koronaviru si žádá i mimořádná stabilizační opatření. Navyšovat daně nechceme a nechceme se chovat stejně jako naši předchůdci, kteří například podnikatelům nedali ani korunu a navrch celou ekonomiku zaškrtili. Zvláště když tato krize je úplně jiná než v roce 2008. Patříme mezi nejméně zadlužené země EU, dluh koncem roku 2013 vůči HDP byl 41,4 procenta a koncem loňského roku 29 procent. Máme tedy velké rezervy ve státním dluhu a podle našich projekcí koncem roku 2021 by dluh měl být stále nižší, než když jsem se v lednu 2014 stal ministrem financí,“ řekl Babiš.

Podle jeho názoru se musíme zadlužit, abychom udrželi na jedné straně sociální smír, a na straně druhé ekonomiku v chodu. A ačkoli se v minulosti stavěl vůči požadavkům na zvyšování přítoku peněz do zdravotnictví, v čase pandemie jasně vidí, že lékaře a zdravotní sestry je třeba zaplatit.

Exministr financí Miroslav Kalousek nabídl na zadlužení státu trochu jiný pohled.

„Naše děti musíme zadlužit, protože sami jsme žádné rezervy netvořili a ty, které jsme zdědili, ty jsme rozházeli,“ popsal svůj pohled na Babišovo počínání v době, kdy byl ministrem financí a předsedou vlády.

Tepal Babiše i za to, že nevidí problém v uzavření České republiky. „Kritiku uzavření hranic moc nechápu, nechápal jsem ji už tehdy, když jsem jako komunistický fízl pobýval v zahraničí,“ udeřil na Babiše.

Předseda vlády v rozhovoru uvedl, že hranice byly uzavřeny v zájmu ochrany zdraví obyvatel, a až to bude možné, hranice se znovu otevřou.

„Omezený pohyb a zavřené hranice nikoho z nás netěší a rozhodně nechceme bezdůvodně omezovat základní lidské svobody, ale jde o rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, podle něhož máme chodit do práce, domů, k lékaři a na nákupy a úřady v nejnutnějších případech. Tu kritiku vlastně ani moc nechápu. Přece, pokud tu epidemii zvládneme v krátkém čase, tak o to dřív se otevřou hranice,“ uvedl premiér s tím, že otevření hranic nejen u nás, ale i jinde ve světě, bude záviset na epidemiologické situaci.

Miroslav Kalousek tepe Andreje Babiše

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…