„Zařízl“ Hamplovu knihu a začaly vyplouvat zajímavé věci. Studentští vůdci koketují s politickými stranami. Nitky vedou k ČSSD a Zeleným

07.04.2018 13:31

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz odhalily, že se v jádru studentské rady Univerzity Karlovy formuje buňka, která nemá daleko ke zcela konkrétním politickým stranám. Akademická půda přitom má být z povahy věci politicky neutrální, což upravuje zákon o vysokých školách. Dle informací ParlamentníchListů.cz se celá věc má týkat trojice jednotlivců s velmi výrazným neformálním vlivem. Všichni tři jsou členy politických stran, přičemž dva současně zastávají úřednické posty ve státní správě. Věc se týká i studenta Davida Pavlorka, který rektora Univerzity Karlovy upozornil na kontroverzní publikaci sociologa Petra Hampla Prolomení hradeb. Knihkupectví Karolinum po Pavlorkově upozornění stáhlo Hamplovu knihu z distribuce.

„Zařízl“ Hamplovu knihu a začaly vyplouvat zajímavé věci. Studentští vůdci koketují s politickými stranami. Nitky vedou k ČSSD a Zeleným
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Petr Fiala předal jmenovací dekrety Martinu C. Putnovi a dalším pěti profesorům a profesorkám vysokých škol

Sociolog Petr Hampl je známý svými vyhraněnými názory na adresu islámu a migrace. Kromě toho se Hampl angažuje i politicky. Hamplovu nejnovější publikaci Prolomení hradeb mělo minulý týden v nabídce i oficiální knihkupectví Univerzity Karlovy Karolinum. Jenže poté, co si dané skutečnosti všiml jeden ze studentů a na přítomnost pro řadu lidí „problematické“ publikace v portfoliu univerzitního knihkupectví upozornil rektora, Karolinum Hamplovu knihu z nabídky stáhlo. Studentský funkcionář a člen univerzitní Studentské rady David Pavlorek pak jednání svého studentského kolegy vyzdvihl. 

„Řada z vás zaregistrovala status Knihkupectví Karolinum, kterým propagovalo prodej xenofobní knihy xenofoba Petra Hampla Prolomení hradeb, vydanou xenofobním spolkem Naštvané matky. Něco takového je naprosto nepřijatelné a je třeba požadovat, aby se to nedělo. Byl to jasný fail a je třeba požadovat po vedení univerzity, aby zasáhlo. Je však pochopitelné, že vedení univerzity běžně nekontroluje, co se ten či onen den dostane na pult daného knihkupectví. Rád bych na tomto místě proto poděkoval Samu Zajíčkovi za to, že na celou záležitost upozornil rektora univerzity, který zjevně netušil, že k něčemu takovému došlo, a promptně reagoval, protože knihkupectví nejenže smazalo daný status, ale knihu také stáhlo z distribuce (v nabídce knihkupectví ji již nenajdete),“ napsal na Facebooku Pavlorek.

Podle jeho názoru je tedy publikace „xenofobní“ a vzhledem k promptnímu stažení knihy z nabídky knihkupectví lze usuzovat na to, že vedení univerzity mohlo být stejného názoru. Pavlorek se sám, jak uvedl na sociální síti Facebook, stal terčem kritiky. Údajně má dostávat spousty urážlivých e-mailů.

Na druhé straně ale někteří uživatelé na Facebooku vyslovují studentskému funkcionáři podporu. Stažení Hamplovy knihy z distribuce univerzitního knihkupectví nicméně Pavlorek hájí. Daný akt podle něj není cenzurou, přičemž argumentuje rovněž tím, že knihu z distribuce stáhlo i větší nakladatelství Kosmas.

DAVID PAVLOREK V OBKLOPENI KÁDRŮ ČSSD NA KONFERENCI STRANY: 

 

Potud by se zdálo vše v pořádku, jenže, jak ParlamentníListy.cz odhalily, Pavlorek má kromě Studentské rady i jiné, veskrze politické koníčky, jejichž obrysy se zdají nabírat zcela specifických, konkrétních kontur.

David Pavlorek je totiž členem sociální demokracie. Pavlorek rovněž není běžným řadovým členem sociálních demokratů, podle našich informací je členem Ústředního výkonného výboru strany. Účastní se sjezdů a konferencí ČSSD a mimo jiného sympatizuje i s platformou "Lepší ČSSD je možná". jež by kolem sebe měla soustředit jakési pokrokové, liberální křídlo uvnitř ČSSD myšlenkově blízké Bohuslavu Sobotkovi. Pavlorek na sociální síti koncem března nepokrytě vyjádřil bývalému předsedovi ČSSD a expremiérovi respekt. „Bohuslav Sobotka si zaslouží poděkování za všechno dobré, co v politice dokázal pro tuto zemi, a nebylo toho málo,“ napsal Pavlorek, podle kterého je Sobotka „autentický sociální demokrat“ a „slušný člověk“.

Studentští "straničtí" vůdci 

Pavlorek arčkoliv již absolvoval, studuje na univerzitě další obor. Funkce ve Studentské radě univerzity jsou ale neplacené, a Pavlorka tedy neživí. Co tedy Pavlorka mezi studenty drží, zůstává otázkou. Může to být touha po vlivu? Pavlorek navíc nově obhajuje své místo v Akademickém senátu. Studentská rada ale žádné rozhodovací pravomoci podle své definice v rámci fakulty nemá. Onen vliv by tedy byl spíše neformální. Nutno zmínit, že Pavlorek pracuje ve státní správě na Ministerstvu školství jako úředník v sekci vysokých škol na pozici referenta. Mezi jeho angažmá ve Studentské radě a reálným profesním životem tedy lze nalézt určité profesní průsečíky.

BRONISLAV POUL A DAVID PAVLOREK NA KONFERENCI O ALTERNATIVNI ČSSD: 

Pavlorek ale není jediným ze seniorních členů Studentské rady, který se netají politickými ambicemi. Je jím i dlouholetý člen Strany zelených Jiří Pilip. Ten se v roce 2014 dokonce objevil na 11. místě kandidátky této strany do zastupitelstva městské části v Praze 14. Podle informací ParlamentníchListů.cz je Pilip mužem, který má ve Studentské radě UK silný neformální vliv. Výrazně se angažoval například při přípravách tradičního Studentského Majálesu. Stejně jako Pavlorek i Pilip pracuje ve státní správě. A to na Ministerstvu kultury. Na starosti má podle všeho alternativní hudbu. Pilip studoval na univerzitě historii. Na ministerstvo měl nastoupit ihned po škole.

Studentským lídrem, který zakončuje trojici politicky angažovaných studentských vůdců, je Bronislav Poul. Ten se stejně jako Pavlorek angažuje v řadách sociálních demokracie. Oproti němu je však pouze řadovým členem, kdežto Pavlorek je členem Ústředního výkonného výboru strany. Poul se stejně jako Pavlorek angažuje v iniciativě Lepší ČSSD je možná. Nově pracuje jako "odborný asistent" na radnici Prahy 3, kde jsou sociální demokraté v koalici s TOP 09 a ODS. Otázkou může být, v čem jeho odbornost spočívá? Vzhledem k tomu, že před jeho jménem není uveden akademický titul, lze usuzovat, že školu nedokončil. 

Nutno říci, že obecně vzato se považuje za jakousi akademickou maximu, aby půda vysokých škol a univerzit zůstala co možná nejvíce politicky neutrální. Politická agitace se zakazuje, přičemž věc upravuje zákon o vysokých školách. Historie Studentské rady na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy sahá až do časů sametové revoluce. Studentská rada na Filozofické fakultě vznikla ze studentského stávkového výboru v roce 1990. Studentská rada je občanským sdružením studentů, které je svou činností s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy svázáno. Na její struktuře a chodu je ale de facto nezávislá.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zad

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…