Zeman dobývá zpět důvěru Čechů. Není to žádná mrtvola, píše server, který prezidenta opravdu nemusí

28.05.2015 8:55

Přestože se ještě nedávno po sérii několika skandálů zdálo, že Miloš Zeman je odepsaným politikem, který rozhodně nemá šanci na znovuzvolení, poslední výzkumy veřejného mínění ukazují, že zdaleka neřekl poslední slovo. Informuje o tom server Echo24, který jinak není Zemanovi příliš nakloněn.

 Zeman dobývá zpět důvěru Čechů. Není to žádná mrtvola, píše server, který prezidenta opravdu nemusí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Další zastávkou prezidenta Zemana bylo město Jeseník

Server poukazuje na to, že média veřejnosti servírují Zemanovy přehmaty a kontroverzní názory. Jenže prezident objíždí kraje, plní náměstí a lidé si k němu zase hledají cestu.

Nakolik lidé věří prezidentovi, pravidelně zjišťují agentury STEM a CVVM. Mají reprezentativní data od více než tisíce respondentů vždy za celou republiku. Serveru ale zároveň poskytly údaje z let 2013 až 2015 rozčleněné na tři geografické oblasti – Prahu, české kraje a moravské kraje.

Po prvním roce v úřadě to podle sociologů pro Zemana nevypadalo dobře. Oproti nástupu do funkce v roce 2013 se podle STEM i CVVM propadla důvěra v něj zhruba o 20 procentních bodů. Podle STEM se tu na začátku roku 2014 propadl na pouhých 30 procent, podle CVVM na 38 procent.

Jak je Zeman populární v Praze, v tom se agentury neshodují

Letos podle průzkumů veřejného mínění rozhodně posílil v Čechách. STEM mu tu oproti roku 2014 připisuje nárůst téměř o deset procentních bodů (z 35 na 44 procent), CVVM o šest (z 39 na 45 procent).

Obě agentury se ale různí v tom, jak je na tom Zeman s popularitou v hlavním městě. Zatímco podle CVVM je na tom prezident v metropoli i letos téměř stejně bídně jako loni, STEM mu tu naměřil nárůst o osm procentních bodů – ze 30 na 38 procent.

Zemanova obliba na Moravě je vyšší než v Čechách

V moravských krajích je na tom hlava státu výrazně lépe. Podle STEM se tu Zeman drží poslední dva roky lehce nad 40procentní hranicí důvěry, CVVM mu tu přisoudilo nárůst podporovatelů o sedm procentních bodů – ze 46 na 53 procent. K tomu je třeba poznamenat, že CVVM má letošní data čerstvější, z dubna, zatímco STEM se dotazoval respondentů už začátkem roku.

Podle analytika CVVM Daniela Kunštáta je zřejmé, že hladina důvěry v prezidenta je systematicky o něco vyšší u obyvatel moravských krajů, zatímco postoje lidí v Čechách a zejména mezi Pražany jsou tradičně ve vztahu k prezidentovi skeptičtější. Minimálně oproti ukazatelům vztaženým k celému Česku.

Kunštát si také myslí, že čím méně se Zeman neortodoxně objevuje ve veřejném prostoru, tím se zvyšuje šance, že pohled veřejného mínění na něj bude shovívavější. „A patrně kdyby veřejně nevystupoval vůbec, byla by jeho podpora dost možná úplně nejvyšší,“ soudí Kunštát.

Celý text je ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…