"Zeman pozval Putina." Kvůli těmto dnešním titulkům se v ČT rozzlobil mluvčí Hradu

18.11.2014 22:22

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček oznámil, že média vytrhávají pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina z celkového kontextu. Náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák prozradil, že zlomový bod k pořádání této akce se odehrál už v červenci. Bývalý diplomat Luboš Dobrovský přesto byl dost ostrý.

"Zeman pozval Putina." Kvůli těmto dnešním titulkům se v ČT rozzlobil mluvčí Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, náměstek ministra zahraničních věcí Rudolf Jindrák, bývalý kancléř Václava Havla, bývalý diplomat Luboš Dobrovský a ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát diskutovali v úterních Událostech, komentářích České televize o pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina do Prahy, které zaznělo z úst Miloše Zemana.

Dvoudenní vzpomínkovou akci zastíní dnešní dění

,,Nejde o žádnou bilaterální akci. A ty pozvánky byly zaslány už před několika týdny," zdůraznil hned v úvodu Ovčáček. Sedmdesáté výročí osvobození Osvětimi je zásadní událost a touto optikou je třeba na celou akci pohlížet. V tuto chvíli navíc nelze říct, kteří státníci pozvání vyslyší a dorazí do Prahy.

Dobrovský oponoval, že se vláda zdála být krokem Hradu poněkud překvapená, byť toto pozvání premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podpořil. Host v pořadu následně zdůraznil, že Putin vede válku se svým sousedem, pročež je nevhodné zvát ho na takovouto akci.

Jindrák k tomu dodal, že tato akce je připravována celé měsíce. Prý už od jara letošního roku. ,,Jednání vyvrcholila rozhodnutím vlády z počátku července, kde tuto akci podpořila a pověřila ministerstvo zahraničí jeho přípravou," prozradil Jindák. Má prý jít o dvoudenní vzpomínkovou akci, na které by měl zaznít i jakýsi pražský apel na připomínání si důsledků antisemitské politiky.

Leo Pavlát si v této souvislosti posteskl, že to nejpodstatnější – uctění památky obětí holokaustu – zůstává v daných souvislostech ve stínu aktuálního mezinárodního politického dění a dodal, že hlavním místem připomínky má být Osvětim.

Večernímu střetu v ČT předcházela již v průběhu dne ostrá přestřelka, když se proti pozvánce vrcholných představitelů zmíněných mocností, konkrétně tedy ruského prezidenta Vladimir Putina, postavil předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Tomu ale vrátil reakci Pražský hrad.

Kalousek upozornil na to, že prezidenti velmocí mívají kalendář plnější než na tři měsíce dopředu. Podle prvního místopředsedy „topky” jsou tedy jen dvě možnosti. Buď prý nepřijede nikdo. „A pak je to od Miloše Zemana jen prázdné a megalomanské gesto,” uvedl Kalousek. Za druhou možnost považuje tu, že příští rok v lednu přijede do Česka „ten, s kým si to Miloš Zeman dávno předtím privátně dohodl”.

Pokud by platila druhá možnost, pak by prý šlo o „velmi nebezpečnou diverzi proti zahraničně politickým zájmům ČR a zneužívání obětí holokaustu".

Na Kalouskovo vyjádření promptně zareagoval, rovněž na Facebooku, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, kam napsal: „Miroslav Kalousek považuje Mezinárodní Holocaust Fórum, nad kterým pan prezident převzal záštitu, a na které zcela logicky pozval vrcholové představitele vítězných mocností, za diverzi. Smutné? Ostudné.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…