„Žiju tady přes 30 let. Podívej se na mě, jak jsem oblečen, a podívej se na sebe. Zas*aní přistěhovalci!“ Byli jsme v berlínské čtvrti přistěhovalců

11.04.2017 16:45

REPORTÁŽ Ve spojitosti se stanicí německého metra Hermannplatz, kde se křižují linky U7 a U8 a jež se nalézá v berlínské problémové přistěhovalecké čtvrti Neukölln, se často mluví jako o „no go“ zóně. Po výstupu z metra se ocitneme na tržišti, které více než evropské připomíná orientální. Zejména Turci zde ve stáncích prodávají oblečení, muslimské šátky, levnou elektroniku, bazarové hodinky, laciné voňavky a všemožné cetky. Právě tuto část Berlína si prošel fotoreportér ParlamentníchListů.cz Vít Hassan.

„Žiju tady přes 30 let. Podívej se na mě, jak jsem oblečen, a podívej se na sebe. Zas*aní přistěhovalci!“ Byli jsme v berlínské čtvrti přistěhovalců
Foto: Vít Hassan
Popisek: Přistěhovalecká čtvrť Neukölln v Berlíně

Arabští obchodníci kolemjdoucím hlasitě arabsky nabízejí zeleninu a ovoce. Dá se zde však sehnat i tričko s portrétem hlavního hrdiny z filmu Kult hákového kříže, ovšem bez tetování hákového kříže na hrudi. Kolorit orientu doplňují procházející turecké a arabské ženy, z nichž je převážná část oblečena v hidžábu, ale některé z nich mají na sobě i burku. O tom, co zde prodávají dlouhodobě postávající černoští mladíci, lze jen spekulovat. Na Hermannplatzu našeho fotoreportéra mimo jiné zaujala mladá romská žebračka, která zde v přestrojení za muslimku vytrvale obtěžovala kolemjdoucí a požadovala po nich drobné. Její nápad se setkal s úspěchem, ale převážně jen u muslimů. Kromě romských žebráků zde bylo k vidění také několik starších arabských žen, které seděly na zemi a žebraly. Ty již takový úspěch jako mladá Romka neměly a na dně kelímku jim leželo maximálně pár eurocentů.

Většinu obyvatelstva zde tvoří muslimští přistěhovalci

Anketa

Zeman uvažuje o milosti pro Jiřího Kajínka. Co vy na to?

hlasovalo: 8137 lidí

Na hlavní tepně Hermannstrasse jsou výlohy obchodů polepeny plakáty lákajícími na koncerty arabského zpěváka Hussejna El Deeka, Nadera Hamoushe a Muhamada Al Amera. Převážná část obchodů má dvojjazyčné nápisy – V němčině a arabštině. Na některých obchodech však dominují obrovská arabská loga a nápisy označující akční nabídku či slevu jsou zde pouze v arabštině. Kromě množství tradičních fast foodů s kebaby nabídku místních obchodů tvoří převážně levné zboží, bazarová elektronika, ale nechybějí zde ani obchody s muslimskými šátky, v jejichž výlohách jsou figuríny Arabek s různobarevnými hidžáby na hlavách. Na hlavní ulici Arabové kolemjdoucím nabízejí rozlévaný čaj. Většinu obyvatelstva zde tvoří muslimští přistěhovalci z Turecka, Palestiny a Iráku. Zejména mladí Palestinci se zde shlukují ve skupinkách. Každý, kdo sem přijde fotit, se zde z jejich strany samozřejmě setká s problémy a žádostmi o vymazání fotografií. Jeden mladý Arab pobavil i fotoreportéra ParlamentníchListů.cz, když na něj naléhal s požadavkem odkoupení jeho fotoaparátu a ptal se na cenu.

Čtvrť je nechvalně proslulá vysokou kriminalitou

Policisté vidět v ulicích nebyli. Poté, co fotoreportér prošel hlavní třídu křížem krážem a vrátil se zpět do metra, na nástupišti spatřil staršího Němce, který byl pravděpodobně pod vlivem alkoholu. Muž překročil bílou čáru a stál zády ke kolejišti těsně na hraně nástupiště a kolejiště. Na to, že do kolejiště může snadno spadnout, ho opakovaně upozorňovala starší žena. Muž se k ní choval agresivně a nadával jí. Do sporu se vmíchal opodál stojící Tunisan, který se ženy zastal. Rozzlobený Němec na něj vzápětí hrozil pěstí a křičel: „Žiju tady přes 30 let. Podívej se na mě, jak jsem oblečen, a podívej se na sebe, jak jseš oblečen ty!“ „Zasraní přistěhovalci!“ Tunisan se nenechal vyprovokovat a celou situaci ustál s úsměvem na tváři.

Přistěhovalecká minorita tvoří 40 procent, což je 121 000 obyvatel, německá majorita 60 % procent, což je 189 000 obyvatel. Neukölln je nechvalně proslulý vysokou mírou kriminality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…