„Zisk je přednější než život důchodce? Za takový názor by se styděla i vyhladovělá hyena!“ Jaroslav Bašta zuří

29.03.2020 7:55

V době krize se nakonec ukáže charakter jednotlivých lidí, ale také institucí, píše ve svém nedělním komentáři pro Prvnízprávy.cz bývalý diplomat, analytik Jaroslav Bašta. Ukazuje na ty, kteří situaci chtějí využít ke zbohatnutí a žalují stát pro ušlé zisky, protože ochrana zdraví a životů lidí v důchodovém věku má pro ně nižší hodnotu než budoucí zisk poškozených firem. „Za takový názor by se styděla i vyhladovělá hyena,“ dodává.

„Zisk je přednější než život důchodce? Za takový názor by se styděla i vyhladovělá hyena!“ Jaroslav Bašta zuří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

V dobách krize slušní lidé pochopili, že do popředí v této situaci je třeba dát ohleduplnost a pomoc druhým. Bohužel, náročné poměry dokážou z některých lidí vymáčknout také to nejhorší, co se v jejich nitru skrývá.

„U nás jsme těch, kteří se cítili být povzneseni nejen nad ostatní, ale hlavně nad zákony, včetně přírodních, měli nadbytek už v době předinfekční. Nakonec zaplnili skoro celou Letenskou pláň. O to víc prudí v době krize. Nejhorší je, že se teď s námi začali dělit o své sny,“ připomíná Bašta.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
Koronavirus považují podle Bašty za báječnou příležitost, jak zbohatnout. „Primárně na tom, že virus čistě biologicky odstraní neproduktivní vrstvy obyvatelstva, takže se výrazně sníží náklady na sociální zabezpečení a zdravotnictví. Zároveň se oživí trh s nemovitostmi a vytvoří se další prostor pro migrační byznys.“ Velmi je, podle Bašty, inspiroval příklad firmy Diag Human, která zažalovala český stát kvůli fiktivnímu ušlému zisku. Soudí se skoro 30 let pro poškození dobré pověsti a je dosti úspěšná.

„Ozvalo se již několik právníků a politiků, kteří zažalovali Českou republiku nejen pro objektivně vzniklé škody, ale hlavně kvůli ušlému fiktivnímu zisku, o nějž některé firmy údajně přišly vyhlášením mimořádného stavu a karantény,“ dodává analytik.   

Celé se to po právní stránce opírá o názor, že ochrana zdraví a životů lidí v důchodovém věku má nižší hodnotu než budoucí zisk poškozených firem. „Právníci a politici vycházejí z předpokladu, že koronavirus se chová dle principu sociálního darwinismu a eliminuje pouze slabé a nepotřebné kusy. Pro všechny ostatní představuje pouhou slabší sezónní chřipku, takže razantní vládní nařízení jsou vlastně nezákonná. Za takový názor by se styděla i vyhladovělá hyena,“ kroutí Bašta hlavou.

Zkrátka, v době krize se nakonec ukáže charakter jednotlivých lidí, ale také institucí. „Všímejme si tedy jejich slov a počínání a dobře si ho zapamatujme. Bude se to hodit, až budeme rozhodovat o budoucnosti své a svého státu,“ uzavírá Bašta svůj komentář. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…