„Zlí, zlí islamofobní Britové.“ Německý deník rozkrývá pozadí nechuti vůči muslimům

29.06.2017 13:27

Německý deník Der Zeit se ve svém aktuálním vydání zevrubně věnuje údajné narůstající islamofobii ve Velké Británii. Počet útoků proti muslimům v zemi narůstá a nejvíce za ně mohou příslušníci bílé dělnické třídy.

„Zlí, zlí islamofobní Britové.“ Německý deník rozkrývá pozadí nechuti vůči muslimům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Nenávistné útoky proti muslimům se dle autorky textu Bettiny Schulzové staly ve Velké Británii „společensky přijatelnými“. „Po každém teroristické útoku se zároveň zvyšuje i počet útoků na samotné muslimy. Bulvární média ve svých titulcích ještě přilévají olej do ohně. Zatímco v letech 2011 a 2012 došlo k 1618 zdokumentovaným projevům nenávisti vůči muslimům, tak v letech 2015 a 2016 toto číslo narostlo na 4000,“ píše Schulzová.

Většina těchto útoků je směřována proti zahaleným muslimským ženám. „Podle statistiky organizace Tell Mama jde o 75 %. Stejné procento potom tvoří mezi útočníky muži, 89 % z nich jsou bílé pleti. Muslimové se pravidelně stávají terčem zlomyslných komentářů, urážek, na muslimské ženy v hidžábech plivou. Nezřídka potom dochází přímo i k fyzickým útokům,“ neskrývá Schulzová své obavy o osud nebohých mírumilovných muslimů.

Celý text v němčině je ZDE.

Jak uvádí organizace Hope Not Hate, v britské společnosti se stalo standardem líčit islám v těch nejčernějších barvách. „Polovina britské veřejnosti považuje islám za hrozbu pro celý západní svět. Tento názor sdílí 60 % voličů konzervativců, a dokonce 75 % Britů, kteří volí UKIP. Pětina lidí potom považuje islám za náboženství spjaté s násilím. Na druhou stranu více než polovina respondentů uvedla, že diskriminaci muslimů považuje za vážný problém,“ líčí snaživě Schulzová.

Podle Joea Mulhalla z Hope Not Hate souvisí islamofobie se ztrátou životní úrovně bílé dělnické třídy. A to ve Velké Británii, ale i ve Spojených státech. „Mnoho nacionalistických uskupení šíří svůj nenávistný názor, podle kterého svět čeká nevyhnutelný boj o moc mezi západním světem a islámem. Někteří z těchto extremistů jsou přesvědčeni, že v tomto konfliktu lze uspět jen prostřednictvím občanské války,“ píše se ve výroční zprávě Hope Not Hate.

Protimuslimská scéna ve Velké Británie je dle zjištění německé novinářky roztříštěná. Některé tyto skupiny mají přes sto členů, jiné třeba tisíc. „Ovšem na internetu a sociálních sítích mohou oslovit mnohem větší počty svých příznivců a možná je tak přivést na cestu násilí,“ konstatuje autorka textu a zmiňuje program ministerstva vnitra, v rámci kterého lze od roku 2012 snadněji hlásit islamofobní útoky prostřednictvím projektu Tell Mama.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …